Wat je wilt weten vóór je als vrouw gaat soloreizen (van Afrika tot Brazilië)
Reizen is eigenlijk van alle tijden, onze voorouders deden niet anders dan jagen, verzamelen en rondtrekken. Zo gek is het dus niet dat velen van ons er regelmatig op uittrekken om de wereld te verkennen. Het zit in onze genen! Maar hoe is het eigenlijk om alleen te reizen? BEDROCK’s editor Rosa trekt graag de wereld rond, met anderen, maar nog vaker solo. Afgelopen winter reisde ze helemaal solo af naar Afrika en de winter ervoor naar het Zuid-Amerikaanse Brazilië, hoe is dat eigenlijk als vrouw?
Als je enkel de kranten zou lezen en de naar de televisie zou kijken, zou je haast denken dat de wereld een enge plek is vol nog engere mensen. Wie er echter zélf op uittrekt om nieuwe plekken te ontdekken en andere culturen te ontmoeten, zal ontdekken dat de wereld een diverse plek is, vol mooie plekken en mensen.
Reizen (als vrouw) alleen
Toch is het niet altijd en overal even makkelijk en vooral veilig om te reizen. Al helemaal niet als vrouw en in je eentje. Maar laat je vooral niet onnodig bang maken door alle enge verhalen, want erop uittrekken (lees: reizen), kan je juist ontzettend veel brengen. Alleen wil je wel even weten hoe je ‘slim’ op reis gaat.
Deze tips helpen je bij de mentale voorbereiding om in je eentje te reizen als vrouw. Want inderdaad, dat kan gewoon. En hoe! Oók naar ‘gevaarlijke’ plekken Brazilië of landen in Afrika.
De gebaande paden af
De ene plek is natuurlijk veiliger of makkelijker om naartoe te reizen dan de andere. Op plekken waar ze veel toeristen gewend zijn of waar het land welvarend is, bijvoorbeeld.
Maar soms is het júist ontzettend leerzaam om naar een plek te gaan waar het leven net wat rauwer is, waar het wat minder toeristenvriendelijk is en men op een totaal andere manier leeft dan jij. Ofwel ‘off the beaten track’ zoals het vaak (een beetje cheesy) genoemd wordt.
Wil jij het avontuur aangaan, maar vind je het spannend? Weet dan dat dat normaal is, dat gebeurt nu eenmaal buiten je comfort-zone. Dat is ook precies de plek waar de uitdaging voor jezelf en groei zit! Benieuwd hoe dat zit? Dit is waarom alleen reizen ervoor zorgt dat je in je eigen kracht gaat staan.
Met deze tips, weet je zeker dat jij veilig alleen de wereld over reist.
1. Doe voor onderzoek
Elke reis is anders. Elk land kent een andere cultuur, vreemde gebruiken en andere manieren van leven. Voordat je naar een plek afreist, is het daarom handig om onderzoek te doen naar de plek waar je naartoe gaat. Bijvoorbeeld als je naar Afrika gaat: welke landen zijn daar ‘veilig’? Welke maatregelen wil je nemen? Welke plekken zijn het bezoeken waard, welk vervoer neemt men en wie ken ik die er al naartoe is geweest?
Het lijkt simpel, maar juist dit vooronderzoek is essentieel. Het maakt je reis niet alleen een stuk plezieriger, je zorgt er ook voor dat je (een soort van) weet waaraan je begint. Zo woonde en werkte ik ooit in een barretje van een surfhostel in Zuid-Afrika naast een sloppenwijk.
Dat was geen probleem, alleen je moet er niet ‘s nachts in je eentje langs wandelen. Doe je dat wel (wat sommige eigenwijze toeristen wél deden) dan vergroot je de kans dat je beroofd wordt, bijvoorbeeld. Als je eenmaal weet welke steden of buurten je moet vermijden, ben je ‘al het gevaar’ al een hele stap voor.
2. Welke bestemming past bij jou?
De ene reis of bestemming is, natuurlijk, de andere niet. In een West- of Zuid-Europees land zul je veel minder ongemakken meemaken dan wanneer je naar een ander werelddeel afreist. Ben jij wel in voor avontuur en ben je benieuwd naar andere exotische culturen, onderzoek dan welke cultuur jou aanspreekt en wat je daar kunt doen.
Zodra je weet waar je ongeveer naartoe wilt en daarover begint te praten, zul je steeds meer opmerken dat de bestemming naar je toe gaat trekken. Praat met mensen, doe er onderzoek naar en zie welke bestemming of reis nu bij jou past. Bedenk dus waarom je op deze reis wilt gaan.
3. Extra telefoon
Als je eenmaal in een land bent waar meer criminaliteit is dan je gewend bent, bereid je dan goed voor. Heb je de nieuwste iPhone, weet dan dat je deze beter thuis kan laten of in je hotel. Als je deze telefoon in je hand houdt op een drukke straat in een land waar men vier maanden kan leven van deze telefoon, dan is de kans aanwezig dat iemand deze uit je handen grist.
De oplossing? Neem een oudere telefoon mee op reis waar je Whatsapp, navigatie-app en bijvoorbeeld Uber op staat. Zo kan je toch in contact blijven, overal komen en de weg vinden zonder te riskeren dat je dure telefoon straks weg is.
4. Vind gelijkgestemden
Hoewel alleen reizen ontzettend verrijkend en verademend kan zijn, is het ook heel fijn om op reis gelijkgestemden te vinden. Al helemaal in gevaarlijke landen waarbij het veiliger is om niet in je eentje ‘s avonds op straat te lopen. In Brazilië ging ik daarom op zoek naar fijne eco-hostels of guesthouses waar andere reizigers ook een langere tijd zaten. Zo heb je altijd wel iemand om mee veilig de deur uit te gaan.
Van de natuur je werk maken? Dít is hoe jij wildlifde-ranger wordt
5. Sieraden thuis
Draag je thuis graag mooie sieraden die je dierbaar zijn? Laat deze dan liever thuis. In landen waar men van weinig leeft, kunnen deze gestolen mogelijk worden. Doe ook geen nepversies om, want dat verschil ziet een dief niet van aan afstandje.
6. Heb een plan, tenminste een beetje
Leven met de flow van het leven is héérlijk op reis, maar om te voorkomen dat je in de penarie komt, is het handig om een beetje te weten hoe een land of stad in elkaar zit. Ik wist ongeveer dat ik twee plekken wilde zien in Brazilie, maar dat werden er toen ik daar was, ineens vijf.
Er is een nieuwe blauwe zone: wat is het geheim van dit Franse eiland?
Het is fijn om een houvast te hebben, maar ook om flexibel te kunnen zijn. Zo weet je in elk geval een beetje waar je naartoe wilt en voorkom je dat je daar ‘lost‘ bent, maar ben je óók open voor lokale tips of de tips van andere reizigers. Die weten immers veel meer dan Google.
7. Ja, je bent getrouwd
In de Westerse cultuur kijkt men niet vreemd op als je eind twintig bent en geen kinderen hebt of getrouwd bent. In veel andere, gelovige landen, wél. Je kunt in het begin nog zo goed uitleggen waarom jij niet per se toe bent aan kinderen of jezelf nog wilt ontdekken, maar voor andere culturen is dat vaak lastig om te begrijpen. I tried, believe me.
Om te voorkomen dat vreemde mannen zich aan je opdringen, is het soms makkelijk om te zeggen dat je inderdaad al getrouwd en misschien zelfs wel vier (!) kinderen hebt.
Dat klinkt een beetje overdreven en het is niet fijn om te liegen, maar aan de andere kant interpreteren mannen in andere culturen het vaak als dat je op zoek bent. Ze dan uitleggen dat je niet geïnteresseerd bent is een stuk stressvoller en onveiliger dan gewoon van tevoren zeggen dat je bezet bent.
De magie van reizen
Uiteindelijk weet je natuurlijk nooit wat er kan gebeuren (en gelukkig maar!). Je kunt verliefd worden, de tijd van je leven hebben, je waarschijnlijk ook even alleen voelen én je weleens onveilig voelen of dat allemaal. Maar hey in je comfort-zone zit geen uitdaging, daar buiten, wél.
En die enge dingen waar mensen je over vertellen? Die kunnen thuis net zo goed gebeuren. Over het algemeen geldt: wie goed doet, wie goed ontmoet!
Benieuwd wat reizen je nog meer kan brengen en hoe het je helpt om jouw eigen leven bewuster en vrijer in te richten? Je leest het allemaal in het boek ‘De magie van reizen’ dat BEDROCK’s Rosa hierover schreef.