Reizen na corona: hoe gaat dat eruit zien?
Eén van de positieve effecten van de coronacrisis, is dat het voor veel mensen een wake-up call was voor de klimaatverandering. Het heeft niet alleen tot inkeer geleid, maar ook het wij-gevoel versterkt, omdat beide problemen alleen mondiaal kunnen worden getackeld. Maar hoe zit het straks met reizen? Zullen er nog retourtjes naar Bali geboekt worden of zit de vliegschaamte ons te veel in de weg?
Milieu Centraal deed onderzoek naar onze vakantiewensen (voor én na corona) en maakte een prognose over hoe Nederlanders willen gaan reizen na corona: welk vervoersmiddel, hoe ver en hoe vaak.
De auto wint terrein
Uit de consumentenpeiling bleek dat bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat zij na corona niet of minder vaak met het vliegtuig op vakantie zullen gaan. Ook de bus en trein verwachten zij minder vaak te kiezen. De auto wint terrein als vervoermiddel voor vakanties: 14 procent verwacht deze vaker te gebruiken en bijna 60 procent verwacht de auto even vaak te gebruiken als vóór corona.
Dat zijn positieve berichten voor het milieu! Het is voor de CO2-uitstootgrafiekjes namelijk beter om minder vaak, minder ver en met een klimaatvriendelijk vervoersmiddel op vakantie te gaan. En sinds corona zou een kwart van de Nederlanders uit corona-angst liever met eigen vervoer dan vliegtuig gaan. Ze blijven liever dichter bij huis.
Vaker met de trein
Kleine sidenote: dit is een gemiddelde. Het onderzoek is gedaan onder ruim 1000 mensen tussen de 18 en 80 jaar en we zien grote verschillen in leeftijd. Zo blijkt dat vooral de 55-plussers minder vaak op vakantie willen gaan na corona. Dat staat in contrast met de vakantiewensen van 18 tot 34 jarigen.
En dat is ook niet zo gek natuurlijk. Zij willen óók graag veel van de wereld zien. Daarom verwacht bijna 30 procent van deze groep de komende jaren juist extra vaak op vakantie te gaan, dat is meer dan gemiddeld. Al hebben deze jongeren daarbij wel weer meer dan gemiddeld het voornemen om te kiezen voor klimaatvriendelijke vervoermiddelen zoals de trein of de auto.
Nederland in de lift
Veel mensen hebben de schoonheid van ons eigen kikkerlandje ontdekt: een kwart geeft aan dat door corona Nederland ineens een stuk interessanter is geworden als vakantieland. De helft van de mensen geeft aan niet extra ver op vakantie te willen, ook niet als het straks weer allemaal kan.
Wat betreft de frequentie verandert er niet zo veel. Ruim 60 procent verwacht even vaak op vakantie te gaan na corona. Een kleine 20 procent verwacht minder vaak de koffers te pakken en slechts 10 procent juist vaker, waarvan 1 procent ‘veel vaker’.
Duurzaamheid is een soort groepsimmuniteit
Het is niet zo dat we de daling in deze cijfers compleet aan de pandemie te danken hebben. Het merendeel van de Nederlanders ging namelijk al in Europa op vakantie en zal dit ook blijven doen. Maar van de 8 procent die een vakantiebestemming buiten Europa had, is de vliegschaamte gegroeid. En dat is een mooi souvenir van de coronacrisis.
Waarom we meer tijd buiten moeten spenderen volgens de neurowetenschap
Eigenlijk kun je de klimaatverandering zien als een pandemie in slowmotion. En daar is een hoop van te leren. Zo is het probleem grotendeels onzichtbaar, zijn we allemaal potentiële besmetters en zijn er fundamentele veranderingen op wereldschaal nodig om het op te lossen.
Dus laten we duurzaamheid inzetten als een soort groepsimmuniteit. Voordat Moeder Aarde op de IC belandt.
Luistertip! 🎧