Hoe reizen je gelukkig kan maken (een psycholoog legt uit)
Na weer een weekje vakantie gevierd te hebben in Nederland, dit keer in het natte Overijssel, snak ik persoonlijk naar een échte reis. Het liefst eentje buiten Europa. Nieuw gebied verkennen, nieuwe indrukken opdoen, je onderdompelen in een andere cultuur: voel je hem al? Want reizen maakt gelukkig! Toch?
Gelukspsycholoog Josje Smeets legt op Bedrock uit hoe het kan dat reizen toch zo gelukkig maakt.
Reizen maakt gelukkig
Klopt dat eigenlijk wel, dat reizen gelukkig maakt? Ja en nee. In hoeverre reizen jou gelukkig maakt hangt af van het type persoonlijkheid dat je hebt. Wanneer je vooral heel flexibel en open minded bent kun je niet vaak genoeg reizen. Dan maakt dit je zeer zeker blij.
Maar mensen die (redelijk) hoog scoren op neuroticisme kunnen juist angstig raken van vreemde culturen en verre landen. Deze mensen doen er goed aan om hun vakantie dichterbij huis te vieren, daar waar ze zich veilig voelen.
Memories on the long term
Wat absoluut vast staat, ongeacht wat voor persoonlijkheid je hebt, is dat we gelukkiger worden van ervaringen dan van materiële zaken. Een ervaring beleven we intenser en slaan we beter op in ons lange termijn geheugen. Dit maakt dat we lang kunnen teren op een van die mooie reizen die je gemaakt hebt.
Toffe (en duurzame!) reizen waarvoor je niet hoeft te vliegen
Nieuwe prikkels maken ons brein blij
Ook zorgt reizen voor nieuwe prikkels. Om deze te verwerken moeten veel hersengebieden actief zijn; onze geest wordt als het ware ‘opgeschud’. Zo ontstaat er verwondering. En daar word je blij van.
De een verwondert zich in het natte Overijssel, een ander ervaart pas verwondering wanneer hij of zij in Calcutta voet aan de grond zet. Dat kun je het beste zelf bepalen.
Reizen maakt dat de tijd langer duurt
Als je hersenen hard aan het werk zijn, ontstaat de illusie dat de tijd langer duurt. Je kent dit vast wel als je voor het eerst ergens naar toe reist. De heenweg lijkt altijd langer te duren dan de terugweg: dit komt omdat je tijdens de heenweg nieuwe ervaringen en prikkels opdoet en op de terugweg niet meer. Het gevoel van eindeloosheid tijdens een reis werkt ontzettend goed voor je geluksgevoel.
Rust is ook belangrijk
Maar pas op. Als je een ongelofelijk drukke tijd hebt gehad op het werk, is het niet slim gelijk aan een reis naar de andere kant van de wereld te beginnen. De overdaad aan nieuwe prikkels kan dan juist averechts werken. Op het moment dat je jezelf langdurig aan stress hebt blootgesteld is het eerst zaak dat je tot rust komt.
Dit zijn dé vegan hoofdsteden ter wereld (voor als je weer mag reizen)
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je het best de eerste 8 (!) dagen van een reis rust kunt pakken. Die eerste week verblijf je idealiter op één plek, luier je aan het strand, maak je eindeloze wandelingen en lees je een goed boek. Als je stresshormonen na de 8 dagen je lijf uit zijn, kun je beginnen aan het echte reisgedeelte. Je brein is dan weer in staat om actief te zijn en nieuwe prikkels te verwerken.
Reizen maakt je weerbaar
Omdat je hersenen zo druk zijn tijdens het reizen, zul je gemakkelijker in staat zijn om creatief te denken. Je wordt er flexibeler en meer oplossingsgericht van. Je leert anders naar zaken kijken. Je leert je mindset om te draaien naar een positieve groeimindset. En dat is goed nieuws! Want daardoor zul je ook na je reis, in het ‘echte leven’, beter met tegenslag om kunnen gaan. Je wordt tenslotte dus meer weerbaar door reizen.
Dus wat let je? Zodra de maatregelen versoepelen stimuleer ik iedereen zijn koffers te pakken en te gaan. Om veel gelukkiger weer terug te keren. En als het even kan een beetje zongebruind ook nog.
Heb jij vragen over geluk? Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.
Geen verre reizen? Dit zijn de tofste micro-avonturen in Nederland