Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 25 jan 2025
Leestijd: 2 minuten

Ben je een echte koukleum? Om deze redenen heb je het altijd koud

Heb jij het altijd koud, óók als anderen het alweer lekker warm hebben bij de open haard? Zijn je handen en voeten altijd ijskoud en slaap je het liefst met twee paar sokken aan? Dan ben je een echte koukleum. Maar hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen het sneller koud hebben dan anderen? Daar zijn meerdere redenen voor.

En gelukkig kun je daar ook wat aan doen!

1. Je stofwisseling werkt langzaam

Een langzame stofwisseling betekent dat je lichaam minder warmte produceert. Dat kan komen door factoren zoals leeftijd, voeding en hormonale balans. Eet je bijvoorbeeld weinig calorieën of heb je een tekort aan voedingsstoffen zoals ijzer of jodium? Dan functioneert je stofwisseling minder efficiënt en krijg je het sneller koud.

2. Slechte doorbloeding

Als je vaak koude handen en voeten hebt, kan dat wijzen op een slechte doorbloeding. Dat betekent dat je lichaam moeite heeft om je ledematen warm te houden en kan veroorzaakt worden door een gebrek aan beweging, roken of bijvoorbeeld een lage bloeddruk.

3. Hormonale schommelingen

Ook hormonen spelen een belangrijke rol in hoe je lichaam warmte reguleert. Vooral vrouwen ervaren vaker een koud gevoel door hormonale schommelingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze. Ook een trage schildklier – die hormonen produceert die je lichaamstemperatuur regelen – kan daarom een oorzaak zijn.

4. Te weinig spiermassa

Spieren genereren warmte. Als je weinig spiermassa hebt, produceert je lichaam dus minder warmte en kun je het sneller koud krijgen. Een oplossing? Door regelmatig krachttraining doen en meer spiermassa op te bouwen, kan je je lichaam helpen om je haar temperatuur beter te reguleren.

5. Chronische stress en vermoeidheid

Stress heeft invloed op je zenuwstelsel en kan ervoor zorgen dat je lichaam prioriteit geeft aan andere functies dan warmteproductie. Langdurige stress en vermoeidheid kunnen je lichaamstemperatuur dus verlagen.

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig zijn er manieren om jezelf beter warm te houden. Zorg voor een gebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen, beweeg regelmatig, kleed je ernaar en draag het liefst kleding van natuurlijke materialen. Ook voldoende slaap en ontspanning kunnen je lichaam helpen beter met kou om te gaan. Heb je het idee dat er iets anders aan de hand in? Stap dan naar je huisarts.

Dus, als je je constant een wandelende ijsklomp voelt, weet dan dat er vaak een logische verklaring voor is – én dat je er iets aan kunt doen.

Koukleum? Met deze tips krijg je het nooit meer koud. Oké, bijna nooit meer. Verkouden? Met deze natuurlijke remedies knap je zo weer op.

Essentiële manieren om selfcare te beoefenen deze ijskoude winter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️