Fleur Broeders
Fleur Broeders Welzijn 24 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Altijd moe? Dit kan de reden zijn waarom je zo slaperig bent

Je ogen vallen weg en even later hoor je alleen maar Zzz… Slapen. We doen het allemaal. Als je altijd moe bent of veel overslaapt moet je wel even opletten. Dit kan ontstaan door verschillende factoren. BEDROCK legt het voor je uit.

De aanbevolen slaaptijd ligt tussen de 7 tot 9 uur per dag. Meer dan dat betekent dus overslapen. Wanneer je ’s nachts de aanbevolen slaaptijd neemt en overdag nog steeds extreem slaperig bent, dan kan er een probleem zijn.

Is het erg om veel te slapen?

Te veel slapen kan een teken zijn van een groter probleem. Waarom? Slaapgezondheid, geestelijke gezondheid en fysieke gezondheid zijn erg nauw met elkaar verbonden. Het verbeteren van je slaapritme zorgt dus voor veel goeds op verschillende gebieden.

Met deze kleuren in de slaapkamer zou je beter slapen (volgens onderzoek)

Slaap is erg belangrijk voor ons leven, maar wat zijn nu de oorzaken voor die slaperige ogen? Niet moe worden, want we zetten ze op een rijtje.

Slaapredenen

  1. Te weinig slaap

Overdag in slaap vallen kan een gevolg zijn van een korte nachtrust. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om wat meer slaap mee te pakken, maar als dit kan, dan helpt het om terug naar gezondere slaapgewoontes te gaan.

  1. Slechte slaapomgeving

Verstoord worden door lawaai, licht of temperatuur komt vaak voor in dromenland. Door de rust ’s nachts te missen, zoekt je lichaam het overdag weer op.

  1. Aandoeningen

Er zijn verschillende slaapstoornissen die je nachtrust kunnen verstoren. Sommige zorgen er ook voor dat je juist te veel slaapt hebt. Vervelend natuurlijk. Narcolepsie en parasomnie komen vaak voor.

Moeite met slapen? 4 tips om je slaapritme te resetten voor een betere nachtrust

  1. Ritmeproblemen

Het licht dat in je ogen schijnt zorgt ervoor dat je circadiaans ritme gaat lopen: dit helpt onder andere bij je slaperigheid. Te weinig blootstelling aan licht kan dus ook een oorzaak zijn voor slaapproblemen. Een dosis zonlicht komt dus altijd goed van pas.

  1. Alcoholgebruik

Een paar drankjes kunnen je een slaperig gevoel geven. Let op! Het verstoort ook juist je slaap. Je voelt je de volgende dag juist alleen maar moe. Door de alcohol zal je sneller wakker worden in de nacht.

  1. Pijn

Logisch, pijn houdt je wakker. Toch goed om te onthouden: pijnstillers hebben een kalmerend effect. Wanneer je deze inneemt, kan je je moe voelen en overdag slapen.

  1. Ziek zijn

Wanneer je een infectie of ziekte hebt opgelopen, doet dat iets met ons immuunsysteem. Er ontstaat een grotere behoefte aan slaap. Je lichaam moet meer moeite doen om de ziekte of infectie te bestrijden, wanneer het deze slaap niet krijgt.

Met deze 4 late night snacks zou je beter slapen, aldus een slaap-expert

  1. Depressie en angst

Allebei kunnen ze zorgen voor een verstoord slaapritme. Niet uit bed kunnen komen, overslapen, rusteloos voelen of vermoeidheid zijn symptomen. Soms heeft het zelfs een slaapstoornis tot gevolg. Een therapeut of arts kan gelukkig altijd helpen.

  1. Medicijnen

Bijwerkingen, bijna elk medicijn heeft ze. Check ze even, want slaperigheid is komt daarbij vaak voor. Deze bijwerking komt vaak voor bij pijnstillers, antidepressiva en bètablokkers.

Opletten geblazen

Slaapritmes variëren natuurlijk bij iedereen, maar wanneer je regelmatig langer dan de aanbevolen slaapuren in dromenland bent, dan is er misschien een onderliggend probleem. Misschien was het wel je medicatie of je slaapomgeving.

Met je arts kan je altijd praten over vermoeidheid en slaperigheid. Aarzel dus niet wanneer je je zorgen maakt, want iedereen wilt natuurlijk een gezonde nachtrust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️