De echte reden van obsessief denken en hoe je daarmee stopt
Sommige mensen hebben de hele dag door meeslepende en obsessieve gedachtes. We hebben wel zo’n 60.000 (!) gedachten per dag. Alleen vaak is een deel deze gedachten ook negatief, en daar kan je flink last van hebben. Helemaal als je niet kunt stoppen en obsessieve gedachtes ontwikkeld. Hoe kom je van dit obsessief denken af?
Vanaf het moment dat je wakker wordt, kan je al overvallen worden door vervelende gedachtes. Hoe neem je afstand van obsessieve gedachtes?
Obsessief denken tegengaan
Obsessief denken kan vaak met onzekerheid te maken hebben, je kijkt bijvoorbeeld in de spiegel en bekritiseert jezelf. Je herinnert je ineens die ene keer dat je iets illegaals opgezocht had op het internet en bent bang dat de politie je misschien nog achterna komt, ondanks je dit al twaalf jaar geleden gegoogeld had. Je betwijfelt of je de buren wel echt kan vertrouwen, misschien doen ze maar alsof ze je vrienden zijn. Hopelijk heb je ook niet die ene collega gekwetst, je denkt dat hij je misschien wel verkeerd begrepen had. Het zijn gedachten niet misschien niet rationeel zijn, maar je wel veel bezig kunnen houden. Herkenbaar?
Normale gedachtes of obsessieve gedachtes?
Deze gedachtes hebben allemaal wat gemeen: het gaat over iets wat mogelijk aantoont dat je een slecht persoon bent of iets ergs gedaan hebt of het gaat over de angst dat iemand juist iets verschrikkelijks bij jou gaat doen. Dat beschrijft The School Of Life. Voordat je het door hebt, raak je verstrikt in je meeslepende gedachtes.
Obsessief denken is overigens niet te verwarren met gewoon denken. Bij obsessief denken kan het voorkomen dat je in een notitieboek ingewikkelde zaken gaat opschrijven of bij gaat houden hoe groot de kans is dat iets gebeurt. Je wilt misschien wel eerder weg als je op een feestje bent om weer na te kunnen denken. Soms weet je ook alles over een bepaald topic.
Waarom blijf ik toch obsessief denken?
Al dat opschrijven en denken in doemscenario’s, brengt de obsessieve denker alleen helemaal niks. Je gebruikt de ene gedachte om de andere gedachte weer af te weren. Door obsessief denken, hoop je gedachtes te voorkomen die gaan over wie jij echt bent en wat er met je gebeurt.
Om de cirkel van obsessief denken te doorbreken, vraag je jezelf een simpele vraag: als ik niet over dit onderwerp of thema kon nadenken, waar zou ik dan over nadenken? Welke gedachtes heb ik nog meer naast deze steeds terugkomende zorgen?
Obsessief denken en je kindertijd
Die vraag is misschien moeilijk te beantwoorden, maar toch kunnen we er een generalisatie van maken: op een andere manier wil je dan je overweldigd, verdrietig of wanhopig voelen. Dat klinkt even gek, want waarom zou ik mij zo graag op die manier willen voelen? Vaak heeft dat te maken met hoe je als kind behandeld bent.
Als kind voelde je je bijvoorbeeld bang, geïsoleerd en niet geliefd. Het obsessief denken is een manier om te voorkomen dat je weer in aanraking komt met die versie van jezelf die veel pijn had.
Obsessief denken overwinnen
Om het obsessief denken te doorbreken, kan je jezelf uitdagen om eens niet terug te keren naar je obsessieve gedachtes. Dat klinkt nu eenvoudig, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Erken en aanvaard dat het obsessief denken een manier is om weg te blijven rennen van jezelf en van de ervaringen die je gehad hebt. Druk even op de pauze-knop om even te checken hoe het écht met je gaat. We moeten het oude verdriet over ons heen laten komen. Alleen dan kun je het overwinnen.
Gevoelens die jou achtervolgen loslaten
Het kan zijn dat je het lastig vindt om onder ogen te komen dat je niet goed behandeld bent door je ouders of verzorgers. Als één van je ouders je keer op keer belachelijk maakt, is bijvoorbeeld een teken dat je niet goed behandeld bent. Onbewust heb je de keuze gemaakt om slecht over jezelf te gaan denken. Ook denk je na over mensen en zaken die tegen jou zouden kunnen zijn, om op die manier een logische verklaring te krijgen voor de pijnlijke ervaringen die je vroeger had. Deze pijnlijke ervaringen zorgde er toen voor dat het voelde alsof je het niet waard was om geliefd te worden.
Je geest kan geleidelijk de kans krijgen om van obsessieve gedachtes af te komen, door deze gedachtes te zien als symptomen van zorgen waar we voor op de vlucht zijn. Je bent inderdaad in de steek gelaten vroeger, maar de gevoelens die jou achtervolgen daardoor mag je loslaten. Je verdient het om een gelukkige geest te hebben en om van jezelf te houden.
Meer zelfvertrouwen? Dit wil jij weten over de mensen waar je mee omgaat