Moeite met opgewonden (lees: nat) worden in bed? Dit kan de oorzaak zijn
Soms kan je er geen genoeg van krijgen en andere keren heb je er gewoon even geen zin in. De meeste mensen gaan door fases van het zin hebben in seks (sommigen overigens ook niet natuurlijk, die wippen áltijd vrolijk door). Je bent niemand iets verschuldigd als jij geen zin hebt in seks (nee ook niet als je in een relatie zit), dus als jij geen zin hebt, dan heb je dat lekker niet. Toch is het interessant om te weten hoe het kan dat je door verschillende fases geen gaat in je seksleven en libido.
Er zijn namelijk een aantal redenen waarom je soms minder zin hebt in seks. Of nou ja: waarom je gewoon minder nat wordt.
Minder zin in seks
In eerste instantie is het goed om te weten dat je hoofd en lichaam niet altijd synchroon lopen aan elkaar. We gaan er vaak vanuit dat als we opgewonden zijn (mentaal dus) we dat automatisch merken daar beneden. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt én geil zijn én niet nat zijn of geen stijve piemel hebben.
Maar andersom geldt evengoed: soms merk je wel iets daar beneden, maar dat betekent niet dat je dan zin hebt in seks. Als we kijken naar mensen met een vagina: een vagina maakt nu eenmaal vocht en afscheiding aan. Dat betekent dus niet meteen dat je dan ook steeds maar zin hebt.
Ik ging naar een Yoni Retreat; een 4-daagse reis door mijn vagina
Maak je meer afscheiding en vocht aan dan normaal gesproken, dan kan het zijn dat je ook meer opgewonden raakt, maar dat hoeft dus zeker niet. Er zijn namelijk heel wat redenen waarom je niet opgewonden raakt, of in elk geval niet nat wordt. Of je nu single bent, in een relatie zit óf een vaste bedpartner hebt.
En iedereen weet: seks zonder echt nat te zijn, dat is meestal niet echt een plezier. Laat dat nou juist wel het idee zijn van seks.
Waarom je minder snel nat wordt
Veel voorkomende redenen waarom je moeite hebt met nat worden, kunnen zijn:
1. Je gaat te snel
We vergeten soms dat vrouwen vaak veel voorspel nodig hebben. Helaas brengt porno kijken je vaak op hele andere ideeën.
Dat is heus niet altijd zo, maar als je merkt dat je minder snel nat wordt daar beneden, dan zou het kunnen zijn dat je/jullie gewoon wat meer tijd willen nemen voor voorspel. Take it slow. Bouw het op. Geniet!
Steeds minder seks in je relatie? Waarom dat niet per se een slecht teken is
2. Anticonceptie
Slik de pil of andere hormonen? Dan zou het kunnen dat het invloed heeft op hoe opgewonden je raak inbed. De pil heeft voor sommige vrouwen namelijk bewezen invloed op hun libido. Dat heeft te maken met de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen dat een grote rol speelt bij het libido.
3. Schimmelinfectie
Veel vrouwen hebben (helaas) regelmatig last van een vaginale schimmelinfectie. Het zou één van de oorzaken kunnen zijn waardoor je minder nat kunt worden als je wél opgewonden raakt. Kriebelt het daar beneden ook? Check dan even of je geen schimmelinfectie hebt.
4. Je menstruatie
In de periode net voordat je menstruatie eraan komt, en de periode na je ovulatie, kan het zijn dat je in een ‘drogere’ periode zit. Bepaalde hormoonlevels (o.a. oestrogeen) zijn dan lager dan in andere periodes van je cyclus. Good to know dus!
5. Misschien maak je minder vocht aan
Ieder mens is verschillend, en dus ook elke vagina. Iedereen maakt een andere hoeveelheid vocht aan als ‘ie opgewonden wordt. Merk je dat je eigenlijk nooit heel nat wordt, dan zou het misschien kunnen zijn dat jij van nature gewoon wat minder vocht aanmaakt.
Niks aan de hand!
6. Glijmiddel
Glijmiddel is een handige manier om toch nat te worden. Maar let wel: sommige glijmiddelen zijn gemaakt op waterbasis en kunnen er juist voor zorgen dat je uiteindelijk juist droger wordt en je het vaker moet gebruiken. En dat was nou net níet de bedoeling.
Kies de juiste glijmiddel uit, bijvoorbeeld een vegan variant, net als vegan condooms.
7. Stress
Dat stress alles behalve gezond is voor je geest en lichaam, wisten we natuurlijk al. Maar wist je dat een teveel aan stress ook serieuze invloed kan hebben op je libido? Wanneer je hoofd vol zit met deadlines, afspraken en zorgen, blijft er weinig ruimte over voor ontspanning en opwinding.
Rustgevende oefeningen als yoga of een wandeling kunnen wonderen doen om je meer aanwezig te maken.
Ook roken en niet voldoende water drinken zouden nog kunnen meespelen. Dus mocht je het gevoel hebben minder opgewonden te raken de laatste tijd, dan zou je eens kunnen kijken naar één van de bovenstaande factoren!