Is de plastic-recycling industrie eigenlijk wel zo pluis als ‘ie lijkt?
Het idee klinkt goed: we doen allemaal ons best om plastic te recyclen, zodat het een tweede leven krijgt en niet in de natuur of oceanen belandt. Toch hoor je steeds meer geluiden dat het recyclen van plastic helemaal niet zo makkelijk is. Daarnaast staat de plastic-recycling industrie ook steeds vaker in een slecht licht.
Het lijkt alsof er veel minder plastic wordt gerecycled dan wij denken (en zouden willen).
14 procent van het plastic gerecycled
Inhabitat schrijft dat volgens nieuwe data van de American Chemistry Council, maar 14 procent van al het plastic daadwerkelijk gerecycled wordt. Verder laat deze data zien dat 16 procent van het plastic wordt verbrand en maar liefst 70 procent uiteindelijk toch op stortplaatsen terechtkomt.
Deze bevindingen liggen in dezelfde lijn met wat de Amerikaanse nieuwsorganisatie NPR eerder schreef. Volgens hen heeft de plasticindustrie gelogen tegen het publiek over de mogelijkheden van het recyclen van plastic. Zo zou een deel van het plastic zogenaamd gerecycled worden, maar in werkelijkheid werd het naar China gestuurd of verbrand.
Duizenden soorten plastic
Hoe kan het dat het zo slecht gaat met het recyclen van plastic? De NOS schrijft dat dit deels komt doordat plastic ontzettend lastig te recyclen is. Er bestaan namelijk wel duizenden soorten plastic met allemaal verschillende soorten samenstellingen.
Zo kun je een wasmiddelflacon niet zomaar omsmelten tot plastic dat je kunt gebruiken voor een rol koekjes. Onderzoeker aan de Universiteit Twente Bjorn de Koeijer zegt daarom dat het belangrijk is dat producenten in hun ontwerp rekening houden met hoe goed de verpakking te recyclen zijn.
Bij PET-flessen is dit bijvoorbeeld al aardig goed gelukt. Producenten hebben afspraken gemaakt over dat de samenstelling van alle PET-flessen hetzelfde moet zijn, zodat deze ook makkelijk te recyclen zijn.
Plasticvrij leven
Natuurlijk ligt het niet alleen maar bij de producenten. Als wij zelf allemaal minder plastic zouden kopen, dan zou er ook minder plastic geproduceerd hoeven worden. Gelukkig komt er ook steeds meer nieuwe technologie en innovaties die plastic vervangen: eerder kon je op Bedrock namelijk al lezen met welke nieuwe producten jij zelf plastic afval kan verminderen.
Een guide in afval scheiden: gaat dit naar plastic, restafval of papier?
Zo kun je zelf netjes voor groente en fruit uit de supermarkt nemen en bestaan er ook roestvrijstalen rietjes of zelfs eetbare rietjes, cool! En heb je Bedrock’s visuele ‘How to be… Plastic Free’ guide al gecheckt? Een prachtige guide met toffe illustraties, uitgebreide infographics, checklists en Do It Yourself’s over plasticvrij leven.
Bedrock Talks over zero waste leven
Leven zonder afval maken, je kan het je haast niet voorstellen in een maatschappij waar haast overal wel een verpakking, stukje plastic of papiertje heen zit. Maar toch kan het. Want wist je dat 50 procent van het plastic dat rondzwerft in de oceanen slechts één keer is gebruikt omdat het wegwerpafval is? Daar moeten we wat aan doen.
Ook Elisah Pals, initiatiefnemer van Zerowastenederland.nl vindt dat. In deze aflevering spreken we met haar over haar leven zonder afval. Hoe pakt zij dit aan? Heeft ze tips & tricks? En waarom is dit nu eigenlijk écht nodig?