Vega Vrijdag: hartige socca pannenkoekjes (van kikkererwten) met hummus van rode biet
Voor deze Vega Vrijdag delen we een recept waarvan je zal houden: socca pannenkoekjes op basis van kikkererwtenmeel. Het leuke hieraan is dat het zo eenvoudig is dat zelfs de grootste klunzen in de keuken dit met succes kunnen maken. En je zou het misschien niet zeggen, maar dit kleurrijke gerechtje is 100 procent vegan, glutenvrij én vooral: heerlijk lekker en voedzaam.
Voor socca pannenkoekjes heb je slechts 2 (basis-)ingrediënten nodig: kikkererwtenmeel en water. Het is dus een goed idee om een keer zo’n pak meel in huis te halen, zodat je zelfs op de meest inspiratieloze dagen iets achter de hand hebt om te bereiden. Je koopt het kikkererwtenmeel trouwens al in de meeste (biologische) supermarkten, maar als ze ‘t daar niet hebben, kan je bij Aziatische en Turkse winkels terecht.
Socca pannenkoekjes kan je op héél veel manieren beleggen, maar wij kozen voor een kleurrijke lentevariant. Uiteraard kan je er zelf op los experimenteren, want haast alle groentjes zijn lekker bij deze hartige pannenkoekjes.
Lees ook: dit zijn de seizoensgroenten van mei
Boodschappenlijst voor 6 socca pannenkoekjes:
Voor het beslag:
- 150 gram kikkererwtenmeel
- 250 ml water
- 1 theelepel zout
- Optioneel: 1 theelepel komijn
- olijfolie om te bakken
Voor de hummus van rode biet:
- 400 gram kikkererwten
- 5 à 6 gekookte rode bietjes, in blokjes
- 1 eetlepel tahine (sesampasta)
- Sap van een halve citroen
- Zout en peper
Voor de lentegroentjes:
- 2 handen (gekleurde) kerstomaten, gehalveerd
- een halve broccoli, in roosjes
- 1 hand radijsjes, in dunne plakjes
- 2 bosuien, in ringetjes
Voor de afwerking:
- verse dille
- grof zeezout
- sesamzaadjes
Zo maak je de socca pannenkoekjes
Maak eerst de rode bietenhummus. Mix daarvoor alle ingrediënten met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg zout en peper toe naar smaak en bewaar even in de koelkast.
Snij vervolgens alle groentjes en kook de broccoli ongeveer 3 à 4 minuten totdat de roosjes al dente (licht knapperig) zijn. Giet af en zet apart om af te koelen.
Maak vervolgens de socca pannenkoeken. Meng daarvoor alle ingrediënten in een grote mengkom. Gebruik een garde om klontertjes weg te werken. Verwarm vervolgens een koekenpan (wij gebruikten één van ongeveer circa 25 cm doorsnede) op medium vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Is de pan heet genoeg, voeg dan een flinke schep van het beslag toe. Haal de pan eventueel van het vuur en maak draaiende bewegingen zodat het beslag zich mooi verspreidt. Keer de pannenkoek om zodra er kleine blaasjes in het beslag ontstaan. Ze zijn klaar wanneer ze een mooie goudgele kleur hebben.
Tip: bewaar de pannenkoekjes in een verwarmde oven van 180°C terwijl je de rest van de pannenkoeken bakt. Op die manier hoeven ze niet af te koelen én worden ze extra knapperig. Een win-win!
Leg om te serveren de pannenkoekjes op een bord en smeer er met de achterkant van een eetlepel een flinke laag van de bietenhummus op. Dresseer vervolgens de groentjes en werk af met sesamzaadjes, verse dille en een snuifje zeezout. Buon Appetito!
Meer Vega Vrijdag:
- Vega Vrijdag: zelf vegan eiersalade maken van pasta en kikkererwten
- Vega Vrijdag: vegan noodles met tempeh en pindakaas
- Vega Vrijdag: witte asperges met burrata en dukkah