Een rebound kan je na een break-up écht verder helpen: dit zijn de voordelen
Om maar gewoon met de deur in huis te vallen: break-ups zijn stressvol. Hoe liefdevol je ook uit elkaar gaat, hoeveel respect en liefde jullie ook voor elkaar hebben, leuk is het zelden. De remedies zijn goed voor jezelf zorgen en je vooral niet direct storten in een nieuwe liefde (oftewel: de rebound). Dat doe je pas als je er klaar voor bent. Maar waar is die logica eigenlijk op gebaseerd?
Er heerst een stigma op de welbekende rebound. Je zou ‘te snel verder gaan’ en eerst je sh*t op orde moeten krijgen. Maar er wordt ook gezegd dat de rebound júíst het beste is wat je kan doen na een break-up. Let’s find out.
De voordelen van een rebound
“Wie snel een nieuwe relatie aangaat, heeft een romantischer leven,” verklaart Claudia Brumbaugh, een psycholoog aan de City University van New York aan BBC. Dat klinkt op zich logisch. Brumbaugh deed uitgebreid onderzoek naar het welzijn van mensen die recentelijk hun relatie verbroken (vrijwilliger of niet). Wat bleek?
De mensen die na het beëindigen van hun relatie in een nieuwe romance rolden, voelden zich meer zelfverzekerd, gewenst en geliefd. Deze groep liet meer tekenen zien van persoonlijke groei en onafhankelijkheid. Best grappig, want deze groep was juist snel met een nieuwe lover aan de haal gegaan.
Lees ook: Waarom je je ex niet moet vergeten
Uit hetzelfde onderzoek leken degenen met een rebound ook sneller over hun ex heen te zijn en zich veiliger te voelen dan degenen zonder rebound. Sterker nog: in het hele onderzoek kwam er geen één keer voor dat een single zich na de break-up beter voelde dan iemand met een nieuwe vlam.
Het stigma rondom de rebound
Als er zoveel voordelen zijn aan het vinden van een nieuwe lover na de break-up, waarom heerst er dan zo’n stigma op de bekende rebound? Een rebound klinkt dan ook niet al te serieus, als iets tijdelijks.
Brumbaugh’s verklaring hiervoor is dat mensen gemiddeld vinden dat je zo’n 5 maanden moet wachten voordat je een nieuwe relatie aan kan gaan. Ook denken veel mensen – inderdaad – dat een rebound nooit lang zal duren. Maar dat is vooral wat mensen zeggen, niet per se wat de data zegt dat het beste voor ons is.
Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman
Uit Brumbaugh’s onderzoek bleek namelijk dat wie snel een nieuwe partner vond, een hoger zelfbeeld had, zich simpelweg beter voelde en minder last had van angsten.
Maar…
Degenen wie een rebound hadden waren doorgaans ook de mensen die in hun vorige relatie kampte met onzekerheid. Iets wat ze wellicht met de nieuwe relatie mooi konden verbloemen of (tijdelijk) opvullen.
Het is dan ook geen gek idee om tijd te nemen voor je eigen persoonlijke proces van groei voor je in een nieuwe relatie duikt. En dat je je goede zelfbeeld haalt uit jezelf en niet uit de aanwezigheid en complimentjes van een ander.
Ook interessant: Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl
Een maar bij dit soort onderzoeken is overigens, dat er altijd gevraagd naar ‘hoe voel je je?’. Het antwoord daarop is uiteraard altijd subjectief. Je voelt je misschien zelfverzekerd, maar ben je dat ook écht?
Expert op dit gebied is Ty Tashiro, psycholoog en onder andere auteur van het boek ‘The Science of Happily Ever After‘. Hij zegt hierover: “Soms evalueren de mensen die net door een break-up zijn gegaan, hun zelfbeeld iets beter. Een break-up kan je zelfvertrouwen schaden. Dus als je tegen jezelf zégt dat je zelfvertrouwen hebt, biedt dat tegengewicht. Je hebt in feite misschien niet veel zelfvertrouwen, maar je voelt je dan wel beter over de break-up,” verklaart Tashiro.
Hechtingsstijl
Hoe snel je weer in een nieuwe relatie duikt, heeft ook te maken met de manier waar op je gehecht bent (veilig of onveilig). Wie onveilig gehecht is is sneller geneigd om op korte termijn aan een nieuwe relatie te beginnen dan iemand die veilig gehecht is.
Zij ervaren ook meer fysieke en emotionele stress na een break-up en kunnen soms tot het uiterste gaan om de oude relatie weer te laten werken. Mensen die enige vorm van hechting proberen te vermijden, denken juist minder aan hun ex als ze verder gaan.
De manier waarop je ouders in je jeugd met je omgingen, bepaalt of jij veilig of onveilig gehecht bent. Benieuwd of je veilig of onveilig gehecht bent? In dit artikel kan je een test doen.
Een rebound hoeft dus niet per se slecht te zijn, zo lang je zorgt voor genoeg zelfliefde, tijd en persoonlijke groei!
Meer over relaties?
- Nog steeds geen relatie? Er zwemmen misschien wel te veel vissen in de zee
- Wil je een betere relatie? Focus je dan op het verbeteren van deze skill
- Hoe slechte communicatie een relatie kan verpesten