Dit is waarom reality shifting populair is onder jongeren
Je hebt de term misschien wel eens voorbij horen komen, reality shifting is de laatste jaren populair onder jongvolwassenen en vooral op TikTok zijn er veel accounts die volledig toegewijd zijn aan dit onderwerp. Tijdens reality shifting verplaats je je bewustzijn naar een andere werkelijkheid. Je kunt je bewustzijn dus zelf sturen en zelf bepalen in welke wereld jij je wilt wanen.
Veel jongeren ontsnappen aan de realiteit door middel van reality shifting en maken een mentale reis naar hun droombestemming. Mensen die hun geest verplaatsen naar een andere wereld, ook wel shifters genoemd, schommelen eigenlijk tussen slapen en wakker zijn.
Reality shifting als trend
Deze trend is tijdens de coronapandemie steeds populairder geworden, aangezien het gewone reizen er niet meer in zat. Als we TikTok mogen geloven is Zweinstein (ja, van Harry Potter) één van de populairste bestemmingen.
Lucide dromen
Reality shifting heeft veel overeenkomsten met lucide dromen maar het is niet precies hetzelfde. Bij lucide dromen zijn mensen door middel van training zich ervan bewust wanneer ze dromen en krijgen ze soms controle over hun droom. Lucide dromen zijn een wetenschappelijk erkend fenomeen en zijn bestudeerd door slaaponderzoekers.
Reality shifting is daarentegen niet wetenschappelijk onderzocht. Daarnaast beweren veel shifters dat hun ervaring veel intenser en realistischer is dan welke droom dan ook.
Transliminale ervaring
Therapeut Grace Warwick, expert in afwijkende ervaringen, noemt het shiften een transliminale ervaring. “Transliminale ervaringen doen zich voor als je wakker bent en komen het meest voor als de geest in een kalme toestand verkeert, bijvoorbeeld bij het ontwaken en voordat je in slaap valt. De instructies voor het shiften die aanwezig zijn op social media omvatten half in slaap zijn als startpunt.
Vervolgens introduceren ze repetitieve muziek of tellen ze langzaam terug. Al deze factoren dragen bij aan een toestand die bevorderlijk is voor een transliminale ervaring.”
Reality shifting methodes
Er zijn verschillende methoden om te leren shiften, die zowel slapend als wakker toegepast kunnen worden.
Raven method
Bij de populaire raven method wordt er eerst tien minuten gemediteerd terwijl je in een zeester positie ligt, vervolgens tel je tot 100 terwijl je focust op je desired reality (DR) en zegt: ‘Ik ben aan het shiften’, terwijl je in slaapt valt. Daarna word je wakker in de alternatieve realiteit.
Pillow method
Bij de pillow method schrijf je je desired reality gedetailleerd op papier voordat je gaat slapen, ook wel het script genoemd. Vervolgens val je in slaap en word je wakker in die alternatieve realiteit. Er zijn ook geschreven scripts op het internet te vinden.
Hoe weet je of het is gelukt? Er zijn een aantal symptomen waar je dit aan kunt merken, zoals: gewichtloosheid in ledematen, een zwevend gevoel, duizeligheid, onthechting van je lichaam, plotselinge koude rillingen, oorsuizen en geuren ruiken die afkomstig zijn uit jouw alternatieve realiteit.
Mogelijke gevaren
Toch zijn er niet alleen maar positieve verhalen als het om reality shifting gaat. Het kan namelijk ook gevaren met zich meebrengen, bijvoorbeeld bij jongeren die het als coping mechanisme gebruiken om aan de werkelijkheid te ontsnappen.
Ook dissociatie kan voorkomen, hierbij staat een persoon los van zichzelf en zijn gedachten. Het is dan moeilijk voor de shifter om uit de alternatieve realiteit te komen, omdat het daar bijvoorbeeld veel fijner is dan in de werkelijke realiteit.
Desalniettemin keren de meeste aanhangers van reality shifting probleemloos terug naar de realiteit en is het vooral een positieve ervaring. De digitale gemeenschap draagt daarnaast bij aan een verbondenheid tussen gelijkgestemden.
Rare dromen? Krijg inzicht in de betekenis en je onderbewustzijn met deze ‘droomdecoder’