Alleen maar rauw eten: is zo’n dieet gezond?
Eten zoals de oermensen dat deden, dat is het idee achter de raw-food-beweging. Zo veel mogelijk plantaardig voedsel en ook alleen maar rauw bereid of gedroogd in een speciale droogoven die niet warmer wordt dan 40 graden Celsius.
Het lijkt een nieuwe rage, maar de raw-food-beweging bestaat al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Inmiddels is raw food helemaal hip in Amerika. Er zijn zelfs toprestaurants die alleen rauw voedsel bereiden.
Raw food hype
Ook in Nederland begint de raw-food-beweging steeds meer aanhangers te krijgen. Een aantal jaar geleden geleden openden Helen Sethi en haar man Anil in Amsterdam een yoga- en natural food centrum: Unlimited Health. Behalve een yogacentrum is er ook een een rauw-winkel en een raw-food-restaurant.
Tip: Gezond snacken? 6 x gezonde tussendoortjes (met superfoods)
Helen is zelf al bijna 20 jaar een overtuigde raw-fooder. “Ik had me al verdiept in vegetarisch, veganistisch en macrobiotisch eten, maar ik had altijd het gevoel dat ik iets miste. Zoals ik nu eet, 100 procent rauw, vinden sommige mensen extreem, maar voor mij is het heel natuurlijk.”
Speciaal droogoventje
Een boterham met kaas, waar je de meeste Nederlanders midden in de nacht voor wakker kunt maken, is er in de rauwe keuken niet meer bij. Sethi maakt daarom haar eigen crackers van zaden, pompoenpitten en een groentesaus.
“Die doe ik in een speciaal droogoventje dat niet warmer wordt dan 40 graden.” In haar eigen omgeving ziet Sethi hoe mensen opknappen wanneer ze overstappen op Rauw. “Het is alsof er een grijze waas van ze afvalt.”
Rauw zorgt voor soepelheid
Yoga en Rauw gaan volgens haar heel goed samen. “Door Rauw te eten, mediteer je makkelijker. Je bent lichter, wat alle bewegingen makkelijker maakt. Doordat je geen granen en dierlijke eiwitten eet, lost de verzuring op, waardoor je soepeler wordt. Stijfheid, reuma, het verdwijnt allemaal.”
Must read: Waarom het beter voor de wereld en jezelf is om groenten en fruit uit het seizoen te eten
Het is dan ook niet toevallig dat Roxane Catz, auteur van het boek Rox Rauw!, juist door haar yogalerares werd geïnspireerd om Rauw te eten. “Ik ben echt cold turkey gegaan. Van de ene dag op de andere alleen maar rauw.
Moeilijk in de winter
Het is een hele goede manier om je lichaam te reinigen, maar na verloop van tijd voelde ik dat mijn lichaam aan andere dingen behoefte kreeg en sociaal gezien was het ook niet te doen. In de winter is het een stuk moeilijker om vol te houden.” Daarom gebruikt Roxane het nu vooral als basis.
Haar boek is geen dieetboek of kookboek, maar een inspirerend boek over haar zoektocht naar de ultieme levenswijze. Dat die gezonde levensstijl best te combineren is met af en toe een glaasje wijn of een kop koffie is voor de 100 procent rawfooders misschien moeilijk te verteren, maar Roxane voelt zich er prima bij.
Is rauw gezond?
Is 100 procent rauw eten gezond? Volgens de echte rawfooders wel. Door voedsel boven de 40 graden te verhitten gaan er vitaminen en vooral enzymen verloren.
Ook interessant: Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen
Voedingsdeskundigen zetten daar echter hun vraagtekens bij. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen worden enzymen, ook als het voedsel niet verhit is, sowieso afgebroken zodra ze in de maag terecht komen.
Een kleine kanttekening
Niet alle aspecten van raw food zijn zinvol. Rauwe champignons bijvoorbeeld zijn slecht te verteren. In tomaten zit een belangrijke stof, lypoceen, die in grotere hoeveelheden vrijkomt als je het verwarmt. Tomatenpuree is dan ook gezonder dan rauwe tomaten.
Feit is natuurlijk dat je beter 100 procent rauw kunt eten dan 100 procent junk food. Maar wie 70 procent rauw eet komt ook al een heel eind. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat mensen die 70 procent of meer van hun voedsel rauw eten een aanzienlijk lager cholesterolgehalte hebben.
Meer over voeding?
- Voedingstips voor de start van jouw Bedrock’s Thuis Retraite
- Kaasverslaafd? 6 x de gezondste kazen volgens een voedingsdeskundige
- Aanrader: de podcast Don’t Salt My Game over balans vinden in eten (door een voedingsdeskundige)