Last van bizarre dromen? Zo kun je ze interpreteren
Als je de laatste maanden veel rare, heftige of ongebruikelijke dromen hebt gehad, dan ben je niet de enige. Door de coronacrisis kan het zijn dat je slechter slaapt en dat je meer en vreemder droomt dan normaal. Maar hoe kun je die dromen interpreteren en wellicht niet onbelangrijk, hoe kom je er vanaf?
Om je maar gelijk gerust te stellen: er niks raars met je aan de hand. Volgens psychoanalyticus en droomexpert Robert Bosnak is het namelijk helemaal niet zo gek dat je momenteel vreemde en beangstigende dromen hebt. “Heel de wereld begeeft zich in een moeilijke situatie.”
In je onderbewustzijn
Misschien ervaar je dit zelf helemaal niet zo en lijk je je prima door deze crisis heen te fietsen. Dan kan het tóch zijn dat jouw lichaam die dingen onbewust oppikt gedurende de dag. Er hangt veel stress in de lucht: onzekerheid, angst en woede – allemaal gevoelens en frustraties die zeer krachtig zijn. Ze kunnen zich manifesteren in je onderbewustzijn en tot uiting komen in je dromen.
Robert: “Het is alsof er een storm aan de gang is en iedereen ervaart die storm op een of andere manier in zijn dromen. Veel mensen slapen ook slechter en op het moment dat je minder diep slaapt, kun je je dromen beter herinneren. Maar het kan ook zijn dat je moeilijke situaties en nare gevoelens wegstopt en dat kost hartstikke veel energie. Het is belangrijk om dat soort vermoeidheid bij jezelf te erkennen.”
Iederéén heeft rare dromen
Maar wat moeten we nou met die rare en verontrustende dromen? Robert: “Praat erover. Houd ze niet voor jezelf. Door met je vrienden of vriendinnen te praten over je dromen kun je ze filteren. En je hoeft je nergens voor te schamen, iedereen heeft rare dromen.”
Ook lezen: Lucide dromen: zo kun je jouw dromen sturen
Blijkbaar kunnen dromen sommige dingen op een hele gekke manier verbeelden. Alleen omdat je een vreemde droom hebt, wil dat dus nog niet zeggen dat jij vreemd bent. Het betekent dat je (misschien onbewust) een moeilijke situatie doormaakt. Houd er rekening mee dat je dat gaat verwerken in je dromen.
Mogelijke scenario’s
We leven is een verwarrende tijd, dus misschien herken je de wereld momenteel niet zoals hij is. Daardoor kan het zijn dat je droomt over plekken die je niet kent. Dat je mensen kwijt bent. Of dat je je verloren voelt op een plek, omdat je gedesoriënteerd bent. Dit zijn allemaal vrij “normale” thema’s in deze tijd.
Ook kan het zijn dat je een sterke behoefte voelt om bij je familie te zijn. Of dat je oude trauma’s opnieuw beleeft in je dromen. Doordat de wereld in een crisis zit, kan het zijn dat er persoonlijke trauma’s weer boven komen drijven.
Dromen hoeven niets te betekenen
Volgens Robert hoef je dromen niet te interpreteren. “Je kunt ze opschrijven en proberen te voelen hoe de droom voor je was. Maar besef je dan dat dit emoties zijn die we allemaal delen. Het hoeft niet per se iets te betekenen voor jou.
Mochten er mensen in je dromen voorkomen waar je al een tijd niet over hebt nagedacht, kun je misschien voor jezelf nagaan: Wie is die persoon voor mij? En hoe was die periode in mijn leven? Hoe is het om dat moment nu plotseling weer te voelen?
En als iemand zijn of haar droom aan je vertelt, hoef je volgens Robert ook alleen maar te luisteren en vragen te stellen als: ‘Hoe was dat?’ en ‘Hoe voelde dat?’. Daarmee geef je die persoon gewoon de kans om te praten. Meer niet.
Beter slapen = minder dromen
We dromen het meest uitgebreid tijdens de REM-fase. Als we daarin licht slapen, onthouden we onze droom dus het best bij het wakker worden. Heb je last van nachtmerries en zou je er liever vanaf komen? Dan is een goede nachtrust het beste medicijn.
Probeer daarom niet te veel op je telefoon te zitten voor het slapen gaan en vooral dingen als felle Twitter-discussies over mondkapjes te vermijden. Probeer een rustgevende meditatie of lees een ontspannend boek. En maak eventueel een lekkere avondwandeling. Fysieke activiteit komt de nachtrust altijd ten goede.
Meer over dromen
- Rare dromen? Krijg inzicht in de betekenis en je onderbewustzijn met deze ‘droomdecoder’
- Dream on: volgens de wetenschap helpen dromen ons dingen te leren
- Zet één kleine stap en jouw dromen komen uit