Alles over de ramadan: vasten voor spirituele groei
De ramadan is een vastenperiode voor moslims en dit jaar start de ramadan bij zonsondergang op 22 maart. Het vasten begint de volgende ochtend, op 23 maart. Traditioneel gezien duurt de vastenperiode dertig dagen en dat betekent dat de ramadan op 20 april voorbij is. We vertellen je in dit artikel alles over deze bijzondere periode.
Want waarom vasten moslims eigenlijk en wat is eigenlijk het doel van de ramadan?
Islamitische kalender op basis van de maan
First things first, anders dan de Nederlandse kalender die gebaseerd is op de zon, werkt de islamitische kalender op basis van de maan. De ramadan begint precies als het eerste streepje van de maan zichtbaar wordt. Dit is niet overal ter wereld hetzelfde, daarom verschilt de periode van vasten ook per land. Deze kan een dag eerder of later beginnen, maar de ramadan duurt ongeveer dertig dagen.
Het doel van de ramadan
In de islam bestaan er vijf zuilen (ook wel religieuze verplichtingen) en de ramadan is er daar één van. In de Koran staat het gedachtegoed van de ramadan beschreven in Soera De Koe, (Arabisch: Al-Baqara), dit is de tweede soera of hoofdstuk van de Koran.
Vasten is belangrijk omdat het aanzet tot spirituele groei. Het staat voor wilskracht, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en discipline. Daarnaast creëert het vasten een gevoel van saamhorigheid, het zorgt voor empathie en meer inlevingsvermogen in de armen.
Door te vasten krijg je meer respect voor de mensen om je heen. Voor moslims is de ramadan een maand van bezinning, liefdadigheid en saamhorigheid. Als de zon ondergaat, komen veel families bij elkaar om samen te eten na een dag niks gegeten of gedronken te hebben.
Het woord ramadan komt van ‘ramida’, wat letterlijk ‘het verschroeien door hitte van de zon’ betekent. De gedachte achter ramadan is het hervormen van jezelf. De hele maand waarin je vast staat in het teken van reflectie en bezinning, waardoor je uiteindelijk bewuster leeft en niet zal zondigen.
Wie vasten er?
Iedereen die de puberteit bereikt, doet mee met vasten. Kleine kinderen, vrouwen die zwanger of ongesteld zijn en zieke mensen hoeven niet mee te doen. Je mag het vasten dan op een later moment inhalen of je compenseert het door een goede daad te leveren.
Naast het niet eten en drinken (zelfs geen water) mogen moslims ook niet roken of seks hebben tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook roddelen, liegen of schelden zijn tijdens het vasten verboden.
Hoe wens je iemand een fijne ramadan?
Wil jij iemand een fijne ramadan wensen? Dat kan door iemand op de eerste dag van het vasten een ‘ramadan mubarek’ te wensen. Met ‘ramadan kareem’ wens je iemand hetzelfde toe.
Einde van de ramadan is Eid Al Fitr
Na een maand lang vasten vieren moslims Eid Al Fitr, dat letterlijk ‘feest van het verbreken van het vasten’ betekent. In Nederland kennen we deze feestdag ook wel als het ‘Suikerfeest’, een naam die sommige moslims liever niet meer gebruiken.
Ten eerste omdat het woord ‘Suikerfeest’ het eten van zoetigheden zou stimuleren, terwijl de dag niet zozeer om eten draait. Natuurlijk wordt er lekker gegeten, maar het is vooral een belangrijke religieuze dag. Daar komt ook nog bij dat het woord ‘Suikerfeest’ is ontstaan door een leesfout van het Turkse ‘Şükür Bayramı’ (feest van dankbaarheid).
Wij wensen iedereen: ramadan mubarek!