Raken mannen écht sneller opgewonden of is het een fabeltje?
Als we de media (fictie en non-fictie) mogen geloven hebben mannen non stop zin in seks en zouden ze ‘visueler zijn ingesteld’. Vrouwen daarentegen wimpelen seks vaker af. Maar is het echt zo dat mannen sneller opgewonden raken dan vrouwen?
Een analyse van 61 (!) eerdere wetenschappelijke onderzoeken geeft het antwoord.
Zijn mannen sneller opgewonden?
Als jij een man bent die minder vaak zin heeft in seks dan zijn vriendin, of een vrouw bent die een hoge seksdrive hebt, kan dat je soms onzeker maken. Ben ik wel normaal? Het antwoord is ja. De aanname dat mannen sneller opgewonden zouden worden dan vrouwen is complete onzin, wijst de analyse uit.
In totaal werd er naar data gekeken van meer dan 2.000 volwassenen met verschillende seksuele geaardheden. Elk onderzoek voerde bijna exact hetzelfde experiment uit: mannen en vrouwen moesten erotische afbeeldingen bekijken terwijl hun hersenen waren aangesloten op een functionele MRI (fMRI)-machine.
Lees ook: Dit gebeurt er met je brein en lichaam als je opgewonden raakt
Hierbij wordt een 3D-afbeelding van de hersenen gemaakt, waarbij te zien is waar en wanneer in de hersenen activiteit plaatsvindt. Wat blijkt? De grootste factor die beïnvloedde hoeveel van iemands hersenen geactiveerd werden, is de specifieke seksuele inhoud die ze bekeken. De minst voorspellende factor blijkt… het geslacht te zijn.
Hardnekkig fabeltje
Waar komt die hardnekkige mythe dan vandaan dat mannen altijd zin zouden hebben in seks en vrouwen een stuk minder? Dat komt onder andere omdat evolutiebiologen lang hiervan waren overtuigd. In de prehistorie was het voor mannen belangrijk om hun zaad in zoveel mogelijk vrouwen kwijt te kunnen, redeneerden ze, om de kans op nageslacht te vergroten.
Lees ook: De echte man, wie is dat eigenlijk? Mannelijkheid is een mysterieus fenomeen
Oervrouwen daarentegen waren juist kieskeurig. Voorbehoedsmiddelen bestonden namelijk nog niet, waardoor je elke keer dat je seks had de kans had om zwanger te worden. Daarom wachtten de vrouwen liever met seks tot er een man aanklopte, waarvan ze dachten dat hij geschikt was om voor hun kind te zorgen.
Pas de laatste 10 jaar zijn veel onderzoeken gedaan die het tegendeel uitwezen. Vrouwtjesapen bleken bijvoorbeeld ook gewoon zin in seks te hebben – ook als voortplanting niet het doel was. Vrouwelijke studenten bleken evenveel bedpartners te hebben als mannelijke studenten. Ook bleek uit onderzoek dat de meeste mannen (net als de meeste vrouwen) een monogame relatie verlangen.
Lees ook: Waarom het zo belangrijk is om met je vriend(inn)en over seks te praten
Tegenstrijdige informatie
Ook wijzen de onderzoekers die de analyse hebben gedaan erop dat de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp tegenstrijdig is. Sommige kleine onderzoeken identificeren wel degelijk een verschil tussen de neurobiologische seksuele reacties van mannen en vrouwen. Anderen die het onderzoek herhaalden dan weer niet.
Volgens de onderzoekers komt dit omdat er in de eerste onderzoeken niet werd vertrouwd op meetbare biologische resultaten, maar op de subjectieve beoordeling van seksuele opwinding. In andere woorden: de hersenen toonden geen verschil, maar de mannen in het onderzoek meldden zelf meer opgewonden te zijn. De mannen melden meer seksueel verlangen te voelen dan vrouwen. Dat maakt het veel meer psychologisch dan biologisch.
Lees ook: De kunst, problemen én taboes van het vrouwelijk orgasme
Sociale norm
Als je ergens in je achterhoofd nog steeds denkt dat de mythe waar is, dan komt dat waarschijnlijk door ‘nurture‘ in plaats van ‘nature‘. Wij als samenleving hebben de sociale norm ‘afgedwongen’ dat mannen van nature meer zin hebben in seks en bij het minste of geringste al opgewonden zijn.
Hoe vaker je herhaalt dat mannen bij de minste visuele prikkels al opgewonden zijn, hoe meer mensen die van deze norm afwijken zich afvragen of ze hun gedrag niet moeten aanpassen. De onderzoekers weten het na deze analyse in ieder geval zeker: mannen hebben geen enkele biologische functie in hun hersenen waardoor ze meer reageren op seksuele prikkels dan vrouwen.
Verder lezen over (aannames over) seks
- De psychologie achter waarom sommige mensen minder zin hebben in seks
- Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?
- The Sex Issue: fabels die sommige volwassenen nog steeds geloven over seks
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!