Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 25 mei 2024
Leestijd: 7 minuten

Rachelle: ‘Na een burn-out koos ik voor een soft life en verbrak relaties’

Rachelle Harel is de eerste soft life coach in Nederland. Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar zijn wél benieuwd. Want wat is dat eigenlijk, een soft life?

Rachelle helpt vrouwen bij het loslaten van perfectionisme want in de ratrace van het leven moet je niet alles perfect willen doen. In Amerika is soft life al groot, maar in Nederland is het nog stukken onbekender.

Een beetje meer soft life alstublieft

“De levensstijl soft life gaat voor mij over een vervuld leven leiden, ver weg van de ratrace met al z’n hectiek en verwachtingen die daarbij horen” deelt Rachelle met BEDROCK.

“Een leven waarbij persoonlijke ontwikkeling, zelfzorg en plezier centraal staan. Stoppen met dingen die voor jou niet werken en nadenken hoe je een andere invulling aan je leven kunt geven door bijvoorbeeld minder uren te gaan werken, meer plezier te halen uit hobby’s naast je werk of een andere richting in te slaan die meer past bij je persoonlijke waarden en wie je bent.”

Was er een breaking point waarop je dacht: dit moet stoppen en kan dat zomaar?

“Dat was voor mij in 2015 toen ik in een burn-out terecht kwam. Het duurde twee jaar voordat ik daarvan was hersteld, maar ik ging na drie maanden alweer aan het werk. Ik was bang om geen werk meer te krijgen als ik er te lang uit de running zou zijn, dus ging ik door. Voor mijn burn-out had ik veel ambities, wilde bij grote corporate bedrijven werken en dat lukte ook. Maar na mijn burn-out kwam ik daarop terug.

Ik was niet eerlijk tegen mezelf over wie ik was en wat ik echt wilde. In mijn hoofd had ik een bepaald plaatje over hoe mijn carrière zou moeten lopen. Ik had meerdere studies gedaan, dus waarom zou ik niet gaan voor het hoogst haalbare? Ergens ging dat over status, maar ik voelde ook de verwachting vanuit mijn omgeving dat ik dit pad zou volgen. Dit omdat ik al die studies toch niet voor niks had gedaan en alles mij zogenaamd altijd zo gemakkelijk afging.

Na mijn burn-out ben ik verschillende dingen gaan doen, waaronder ondernemen. Ik startte met een sieradenlijn en had allerlei plannen voor het opzetten van een ‘curated’ online shop met kleding en sieraden. In die tijd was dat nog vrij nieuw, maar het bleef bij die sieradenlijn. Niet meteen het makkelijkste om te doen, maar ik merkte dat ik opbloeide en dat ik mezelf aan het her(ontdekken) was. Ik genoot van de creativiteit die uit me kwam en de nieuwe mensen die op mijn pad kwamen met wie ik samenwerkte. En ik was dan ook even weg van mijn bureau en de computer. 

Meer uit het leven halen

Ik ben anders naar het leven gaan kijken door de soft life lifestyle. Deels komt dit door mijn mindset, maar ik ben ook anders met tijd omgegaan. Ik ben kritischer naar relaties gaan kijken en bekijk kritisch met wie ik mijn tijd spendeer. Het belangrijkste criterium daarbij was: hoe voel ik me bij deze persoon, energiek of uitgeput?  Op een dag ben je misschien 12 tot 14 uur actief, waarvan je vaak al 8 uur aan werk besteedt. Ik wilde niet meer elke dag van de ene afspraak naar de andere rennen. Dus dan moet je keuzes maken en sommige relaties verbreken. 

Naar mijn mening wordt een rijk sociaal leven te veel geromantiseerd. Ja, fijne vriendschappen en goede relaties zijn essentieel voor je welzijn en geluk, maar dan moet het dat ook echt zijn. We vergeten soms hoe belangrijk de relatie met onszelf is en dat het voor je persoonlijke groei ook essentieel is om tijd met jezelf door te brengen.

Zo kun je bezig zijn met wat je zelf wil, los van onze partner, verwachtingen van familie of de maatschappij. Los van de rol die we hebben, zoals het zijn van moeder, zus, dochter, vrouw of vriendin. Ik was iemand die altijd aan het geven was aan anderen, maar vergat mezelf compleet.

Er zijn voor anderen

Zo deed ik veel dingen die ik eigenlijk helemaal niet wilde doen of die te zwaar voor mij waren, maar dat gaf ik niet graag toe. Zo was ik jarenlang mantelzorger en deed ik alsof dat de normaalste zaak van de wereld was, naast fulltime werken en die volle agenda met sociale activiteiten. Later realiseerde ik me dat ik dat anders had moeten doen en hulp had moeten vragen.

Ik geniet nu veel meer van de kleine dingen, zoals wandelen aan het strand, koken of werken aan een nieuwe workshop.

Ik maak nu bewuste keuzes en luister goed naar mijn lichaam, maar ik maak ook bewust tijd om te relaxen, even niks te doen, of iets leuks of spontaans op m’n pad te laten komen. De keuzes die ik maak, zijn veelal gebaseerd op mijn visie en mijn doelen. En het hebben van een visie, met doelen die daarmee in lijn zijn, gaat echt het verschil maken voor je innerlijke rust en geluk.

De nadelen van een soft life lifestyle

Het kan zijn dat jouw omgeving een mening heeft over de soft life levensstijl, of het veroordeelt. Onze maatschappij is erg gebrand op productief zijn, ‘lekker bezig zijn’ zoals vaak gezegd wordt. Het gevaar bij de soft life levensstijl, zit ‘m in dat je misschien wel wordt bestempeld als lui of gemakzuchtig. Kijk maar naar hoe Gen Z wordt bestempeld, terwijl zij toch echt een punt hebben als het gaat om werk-privé balans. 

Daarnaast kunnen vrienden of je omgeving zich oncomfortabel voelen bij het gegeven dat jij dingen anders wilt in je leven. Er kan wrijving ontstaan omdat je nu je grenzen aangeeft of laat weten dat bepaalde vriendschappen al heel lang niet goed voelen en je die wilt beëindigen.

In contact staan met jezelf

De voordelen van de soft life levensstijl zijn vooral beter in contact staan met jezelf en je gevoel en van daaruit de juiste keuzes maken voor jezelf. Of het nu gaat om je carrière, de overige invulling van je leven of je relaties. Naar mijn mening zijn we in deze maatschappij zo gefocust op productief zijn, maar ook op een bepaald beeld van onszelf neerzetten dat onder andere wordt gevoed door sociale media. Dit kan druk geven om dingen te doen die misschien niet helemaal bij ons passen.”

3 tips voor een soft life

Stop met jezelf te vergelijken met anderen: Iedereen bewandelt een ander pad in het leven. Geef jezelf de tijd en ruimte om na te denken hoe jij invulling wil geven aan je leven. Los van wat andere mensen vinden of van je verwachten. We zijn tegenwoordig zo bezig met tijdlijnen, we moeten voor een bepaalde leeftijd het hele leven uitgevogeld hebben. Alsof dat voor iedereen hetzelfde is. We hebben allemaal een andere achtergrond en zijn ook allemaal anders, dus waarom zouden we allemaal hetzelfde nastreven op hetzelfde moment?

Onderzoek je social media: Ga er eens doorheen en vraag jezelf af wie of wat je triggert om bepaalde dingen wel of niet te doen in het leven. Perfectionisme is soms ook bepaalde dingen niet doen of uitstellen, omdat je denkt dat het onhaalbaar is, want je vergelijkt jezelf met anderen. Als er accounts zijn die je te veel op dat spoor zetten, ontvolg deze dan.

Probeer meer los te laten: Perfectionisten hebben de neiging om overal beren op de weg te zien en in (eind)resultaat te denken. Uit angst om te falen, stagneren ze. Vertrouw op het proces en als er tien dingen mislukken, gaat er vast één ding goed. Focus op dat het allemaal goedkomt en er niets mis hoeft te gaan. En geef jezelf tijd om in kleine, realistische stappen te werken aan je doelen.

Een soft life is eigenlijk in een zin te omschrijven: zachter zijn voor jezelf.

Psycholoog verklaart waarom mensen hun appjes niet beantwoorden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️