Wat is quiet quitting en waarom is het zo populair?
Quiet quitting is een term die je waarschijnlijk al voorbij hebt horen komen. Vooral onder Millenials en Gen Z’ers is ‘ie razendpopulair en op TikTok werd de hashtag #quietquitting massaal gedeeld. Ondanks het woordje ‘quitting‘ gaat quiet quitting niet over daadwerkelijk ontslag nemen. Je doet alleen niet meer dan nodig is om je baan te behouden.
Dat klinkt misschien een beetje negatief, maar eigenlijk is het een positieve trend. Een pleidooi voor quiet quitting.
Quiet quitting en een anti burn-out beweging
Tot laat in de avond overwerken en daar niet voor betaald krijgen? In het weekend en tijdens vakanties je mail checken? Extra taken op je nemen om indruk te maken op je baas? Nee, dat is verleden tijd. Anno 2023 willen we een goede balans tussen werk en privé. We willen ons niet identificeren met onze functie, geven minder om salaris en houden graag wat energie over voor de dingen die we écht leuk vinden.
Quiet quitting heeft dus, ondanks dat het misschien zo klinkt, niks te maken met het opzeggen van je baan. Het gaat erom dat je doet wat je kunt doen in de uren dat je werkt, maar dat je jezelf niet helemaal over de kop werkt. De toxische werknormen van de afgelopen decennia hebben er namelijk voor gezorgd dat 1,3 miljoen Nederlanders met een burn-out thuiszitten. En daar passen we voor!
Niet constant bereikbaar zijn
De quiet quitters hebben geen work hard, play hard mentaliteit. Ze willen maximaal van negen tot vijf werken, maar het liefst part-time. Tijdens die uren doen ze wat van hen gevraagd wordt en wat binnen hun werkzaamheden valt. Niets meer, niets minder. Om vijf uur wordt de laptop dichtgeklapt, zodat de avond naar eigen wens ingevuld kan worden. En workaholics? Dat zijn losers!
Ondanks dat quiet quitters zijn opgegroeid in een digitale wereld hebben ze geen behoefte om constant bereikbaar en aanwezig te zijn. Ze willen ‘s avonds graag helemaal uitschakelen van werk, om zo de dag erna weer fris en fruitig te beginnen. Met een frisse geest en een uitgerust lichaam.
Corona was een reset
Een aanleiding voor deze trend was de corona-periode. Dit was voor veel mensen een reset: ze gingen bewuster leven, hadden meer tijd voor elkaar en ontdekten de voordelen van thuiswerken. Ze gingen efficiënter werken en ontdekten dat ze de reistijd beter kon besteden. Dat zette veel mensen aan het denken.
Sommigen vroegen zich af wat ze in het leven wilden bereiken. Hadden ze misschien meer vrije tijd en tijd met familie nodig? Wilden ze verdergaan met het leven dat ze hadden, of misschien wel iets compleet anders? Veel mensen waren door corona gedwongen om een ander pad in te slaan. Ze switchen van carrière of lasten een lange pauze in.
Tijdperk van de toxische werkcultuur is voorbij
En zo ontstond de quiet quitting trend. Hij gaat overigens hand in hand met de trend tegen de 40-urige werkweek. Die is volgens psycholoog Thijs Launspach echt achterhaald. “Dat model komt nog uit de tijd dat we in fabrieken werkten en onze tijd letterlijk verruilden voor salaris. We klokten netjes in en netjes uit en vertaalden het aantal uren naar de mate van productiviteit. Dat doen we nu, zo’n tweehonderd jaar later, nog steeds.”
En dat is vreemd. “We werken niet meer met onze handen, maar met onze hersenen. Dat betekent: mentaal en cognitief complex werk, waarbij het haast onmogelijk is om jezelf acht uur per dag, veertig uur per week, te concentreren.” Thijs spreekt dan ook niet van het tijdperk van de anti-ambitie, maar van het tijdperk van de toxische werkcultuur. Daar doen steeds meer jongeren bewust afstand van.
Of toch een andere baan zoeken?
Terecht, vinden wij. Niet dat we vies zijn van hard werken. Helemaal niet! Maar het altijd bereikbaar en productief zijn is gewoon ongezond. Uiteindelijk gaat het erom dat je gelukkig bent, óók op je werk. En als dat niet het geval is, is het misschien tijd om een andere baan te zoeken.
Als je echt zo baalt van je baan: verzamel de moed en ga op zoek naar werk dat je wél inspireert. Het leven is te kort om te blijven hangen in een baan die je ongelukkig maakt.
Je verveelt je kapot op werk en denkt dat je gek wordt: heb je een bore-out?