Heb je een dipje? Zo werkt ons psychologische immuunsysteem
Net zoals het immuunsysteem van ons lichaam in actie komt wanneer bacteriën en virussen ons bedreigen, hebben de hersenen een mechanisme om onze mentale gezondheid te beschermen. Bijzonder, toch? Maak kennis met het psychologische immuunsysteem.
Gek toch, dat niemand echt praat over ons psychologisch immuunsysteem? Dat duidt weeral maar eens op de kloof tussen fysieke en mentale gezondheid. En dat is jammer, want onze mentale belevingswereld is minstens even boeiend als ons fysiek gestel. Kijk maar eens hoe onze hersenen bijvoorbeeld van nature waken over onze mentale gezondheid.
Herinneringen uit het verleden verbloemen
Benieuwd hoe dat precies werkt? Het zit zo: van nature hebben onze hersenen de neiging om herinneringen uit het verleden minder pijnlijk te maken door vertekende geheugensporen te creëren.
Lees ook: Waarom onthouden we niet alles? En wanneer sneuvelen herinneringen?
Hierdoor wordt onze mentale gezondheid enigszins beschermd, we worden immers minder vaak geconfronteerd met onze eigen tekortkomingen en fouten uit het verleden. Ons brein creëert in feite leugentjes om bestwil om ervoor te zorgen dat we ons gelukkiger gaan voelen.
Het psychologisch immuunsysteem is tegenstrijdig
Helaas kan dat mechanisme ook averechts werken. Wanneer we bijvoorbeeld verkeerdelijk geloven dat we iets goed hebben gedaan in het verleden, kan het later dubbel zo hard aankomen als we opnieuw falen.
Het begrijpen van je eigen successen én je eigen tekortkomingen is trouwens noodzakelijk voor een gezonde persoonlijke ontwikkeling.
Dit vind je misschien ook interessant: Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei
Je kunt jezelf dus de vraag stellen of een psychologisch immuunsysteem eigenlijk wel zo nuttig is. Want wat hebben we eraan om enkel positieve aspecten te herinneren, als we daarmee een stukje van onze eigen zelfkennis ontlopen?
Psychologen zijn het er over eens dat het psychologisch immuunsysteem tegenstrijdig is. Enerzijds beschermt het namelijk onze positieve gevoelens, maar anderzijds werkt die bescherming belemmerend op lange termijn.
Analogie met griep
Meer over psychologie?
- Is de mens wel gemaakt om constant gelukkig te zijn? Evolutionaire psychologie zegt van niet
- De psychologie achter waarom sommige mensen minder zin hebben in seks
- De psychologie achter Instagram: waarom spenderen we er zo veel tijd aan?