Laura (29): ‘Door psychische problemen stond mijn leven stil’
Laura is 29 en wordt omringd door vriendinnen die in de fase zitten waarin ze druk zijn met een carrière, gaan trouwen of kinderen krijgen. Voor haar is dit helaas anders gelopen omdat ze de afgelopen jaren veel psychische problemen had. Haar leven stond stil.
“Het begon eigenlijk in 2020” deelt Laura met BEDROCK.
De psychische problemen begonnen in de corona periode
“Tijdens de corona periode raakte ik in een depressie, wat ervoor zorgde dat ik mijn werk als verpleegkundige niet meer kon uitvoeren. Ik had moeite met uit bed komen, voelde mij ontzettend somber, was angstig en erg verdrietig. Ik zat op een gegeven moment letterlijk de hele dag en de hele nacht op de bank voor mij uit te staren.”
Gedwongen opgenomen
Toen het weer iets beter ging, ben ik weer gaan werken, maar echt goed is het vanaf dat moment nooit meer gegaan. In 2022 viel ik opnieuw uit en ditmaal waren de klachten nog veel heftiger. Ik kon niet meer thuisblijven omdat dit mijzelf in gevaar bracht. Ik werd gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. In de afgelopen twee jaar ben ik meerdere keren gedwongen opgenomen geweest. De laatste keer was een opname van acht maanden. Inmiddels ben ik alweer een half jaar thuis.
Hinder door autisme
Er is na grondig onderzoek naar voren gekomen dat ik autisme heb en daar veel hinder van ondervind. Dit verklaart zo veel. Dit zorgt ervoor dat ik mijn situatie beter begrijp, maar ook behandelaren en de mensen om mij heen snappen het nu wel. Heel fijn want dan kunnen zij mij ook beter helpen en steunen.
Ik vind het heel belangrijk dat we open kunnen zijn over onze psychische problemen. Dit gebeurt nog veel te weinig. Het heeft mij zo veel geholpen dat de mensen om mij heen wisten waar ik doorheen ging. Ik ontving zo veel steun van ze. En daarnaast is het echt niet helpend om jezelf beter voor te doen dan dat je op dat moment bent. Dit zorgt er alleen maar voor dat je op een later moment mogelijk instort.
Theatervoorstelling over mentale gezondheid
Om het gesprek te openen ben ik begonnen aan een project. Het is een theatervoorstelling met als thema mentale gezondheid. Het is niet per se mijn verhaal, maar ik neem mijn ervaringen wel mee met het schrijven van de tekst. Het liefst zou ik deze zelf spelen, maar door een behandeling die ik heb gehad (ECT), is mijn geheugen niet goed genoeg om zo veel tekst te kunnen onthouden. Toen dacht ik; dan moet ik het maar schrijven en organiseren. Een vriendin van mij is professioneel theatermaker en zij helpt mij om het ook daadwerkelijk allemaal waar te maken.
Ik geniet ervan dat ik mij op deze voorstelling kan richten. Ik ben dan ook druk bezig met het onder de aandacht brengen van dit project. Ik hoop dat we op meerdere locaties kunnen spelen, maar dat hangt natuurlijk allemaal af van hoeveel interesse er is in deze voorstelling. Mocht je nou geïnteresseerd zijn? Volg dan @theatervoorstelling_doodgewoon op Instagram. Daar word je op de hoogte gehouden over dit project.
Theater is een uitlaatklep en een manier om mensen op een spelenderwijs iets te laten zien, maar wist je dat de natuur ook als therapie kan werken?