Hoe psychedelica je mentale gezondheid positief kan beïnvloeden
Het gaat slecht met de Nederlandse zorg. Zowel bij de fysieke als bij de mentale gezondheidszorg zijn er lange wachttijden en laat het systeem de wensen over. Het wordt tijd voor een nieuwe kijk op hoe de zorg eruit kan – en zou moeten – zien. Spoiler alert: het bevat psychedelica.
We werpen een blik op de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg.
De medicijnen van de toekomst
Al eerder schreven we artikelen over microdosing en psychedelica, en wat dit zou kunnen betekenen voor onze mentale gezondheid. Het zouden wel eens de medicijnen van de toekomst kunnen zijn!
Psychedelica als medicijn: Malu gaat op truffel retreat in Amsterdam
Dat denkt ook Sara Reed, therapeut en creative director van Mind’s iHealth Solutions, een bedrijf dat zich toelegt op de geestelijke gezondheidszorg en dat wil veranderen hoe we over geestesziekten praten en hoe we ze behandelen.
Therapie met MDMA
Nadat Sara haar (klinische) masteropleiding had afgerond, kreeg ze de kans om deel te nemen aan een MDMA-ondersteund therapie trainingsprogramma. Dit werd gesponsord door de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), een non-profit en educatieve organisatie gewijd aan het onderzoeken van de therapeutische mogelijkheden van psychedelica.
Therapie met MDMA heeft de potentie om posttraumatische stressstoornissen effectief te behandelen, maar MAPS erkende de noodzaak om er meer onderzoek naar te doen. Tijdens dit 5-delig programma kregen therapeuten de kans om zelf te ervaren wat MDMA kon doen in een eenmalige, klinische setting.
Psychedelica brengt inzicht in jezelf
In dit artikel vertelt Sara uitgebreid wat er gebeurde tijdens het programma. In het therapeutische proces kwamen dingen naar boven, die ze heel haar leven onderdrukt had en zich met andere therapieën nooit gerealiseerd.
Sara: “Mijn ervaring met psychedelische therapie heeft ongetwijfeld mijn inzicht in mijzelf verdiept en mijn gedachten gevormd over wat ik graag zou willen zien op het gebied van therapie.”
Mogelijkerwijs life changing
Psychedelica kunnen fungeren als een katalysator of een metgezel in de behandeling, maar ze zijn niet de genezing. Het gaat er niet alleen om welke drugs je gebruikt of hoeveel je er van neemt – het gaat erom wat je doet met de ervaring, die mogelijkerwijs levensveranderd kan zijn.
Is psychedelische therapie effectief? Is het veilig? Hoe ziet de toekomst eruit als psychedelische therapie toegankelijk is voor mensen in nood? Dit zijn slechts enkele van de vragen die experts proberen te beantwoorden.
Het toekomstperspectief
Sara: “Als ik de toekomst van psychedelica voor me zie, dan zie ik een ruimte waar mensen de middelen en bescherming hebben die nodig zijn om dit werk veilig toe te passen binnen hun community, niet alleen in gemedicaliseerde settings.
Ik zie een ruimte waarin er meer overleg en samenwerking is met inheemse volken, zodat we het risico op verkeerd gebruik van traditionele plantaardige medicijnen verminderen. Ik zie een toekomst voor me waarin iemand zoals ik ten diepste gezien wordt in al haar complexiteit.
Een toekomst waarin ze de ruimte heeft om veilig te navigeren tussen de werelden van haar menselijkheid en Goddelijkheid. Een toekomst waarin haar terugkeer naar huis een terugkeer naar zichzelf is.”. Hear hear!