Dit zijn de 5 professionele ‘love languages’: in welke herken jij jezelf of je collega?
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van het fenomeen ‘love language’, oftewel de taal van de liefde. Er bestaan namelijk verschillende manieren waarop je je liefde naar je partner uit en waar je zelf het meest ontvankelijk voor bent. Maar wist je dat we op de werkvloer ook love languages hanteren? Dít zijn de vijf professionele liefdestalen: in welke herken jij jezelf en je collega?
Net als een romantische relatie heeft ook een collegiale relatie effort nodig om ‘m levendig, gezond en bloeiend te houden. Alleen, net als bij je partner of in een vriendschap (want óók daarin uit jij jezelf liefde op jouw eigen manier) is er daarin geen one size fits all-aanpak. Iedereen uit zijn liefde voor een partner, vriend(in), familielid of collega natuurlijk anders.
Liefdestaal: hoe zit het ook alweer?
Even een korte recap. Hebben we het over de liefde, dan zijn er vijf liefdestalen: het gebruiken van lieve woorden (ik vind jou lief), dienstbaar zijn (helpen met een klusje in het huis), quality time (tijd voor elkaar vrij maken), cadeaus (niet zozeer om het materialistische, maar om het gebaar) en fysieke aanraking (knuffelen bijvoorbeeld).
Het kennen van jouw eigen liefdestaal en die van je partner is heel handig, omdat jij misschien je liefde uit en graag ontvangt op een hele andere manier dan de ander. Misschien sta jij je graag urenlang uit te sloven in de keuken, terwijl je lover niets liever wilt dan samen op de bank zitten. Voorkom misverstanden en ontdek jouw liefdestaal!
De 5 professionele liefdestalen en personas
Het is niet alleen handig om je eigen liefdestaal en die van je partner te kennen, maar óók die van je collega. Het draait er vooral om dat je begrijpt wat jouw eigen liefdestaal is, wat de ander waardeert én hoe je op datzelfde niveau kan communiceren.
Het platform LinkedIn deelt vier verschillende professionele liefdestalen inclusief handige tips over hoe en waar je de collega die deze taal spreekt kan herkennen en gewaardeerd kan laten voelen.
In welke herken jij jezelf of je collega?
1. ‘De Cheerleader’
Waar vind je ze: op Slack, Microsoft Teams of in een e-mail, om je een publieke shout-out te geven voor je fantastische werk.
Persona: de Cheerleaders vormen hart en ziel van het kantoor. Ze zijn altijd bezig met anderen op te vrolijken, maken successen zichtbaar en nemen de tijd om ze te vieren. De Cheerleader laat je gewaardeerd voelen en deelt dagelijks complimenten uit.
Tip: voor Cheerleaders zijn woorden van bevestiging cruciaal. De beste manier om je waardering te tonen voor een Cheerleader is door zelf ook een Cheerleader te zijn. Geef dus complimentjes, of het nou één op één is op kantoor of in de groepschat.
2. ‘De Helpende Hand’
Waar vind je ze: in de groepsapp, hun hulp aanbiedend aan collega’s die tijd en handen tekort komen.
Persona: de Helpende Hand is er als je ze nodig hebt: voor je invallen als je last minute niet bij een afspraak kan zijn, feedback geven tijdens de generale repetitie van een belangrijke presentatie, you name it. Deze collega’s uiten zich door kleine daden voor je te verrichten die jou vooruithelpen.
Tip: voor de Helpende Hand geldt: actions speak louder than words. Of je nu hulp aanbiedt om hen te helpen bij een veeleisend project, of taken van hen overneemt als je tijd over hebt: het zijn allemaal manieren om wederzijds respect op te bouwen. Ook kleine gebaren kunnen bij de Helpende Hand al veel doen en geven hen het gevoel erkend en begrepen te worden. Weet je niet waar je kan helpen? Wees dan niet bang en vraag dat gewoon!
3. ‘De Conversatiemaker’
Waar vind je ze: de conversatiemaker plant kantoordagen gelijktijdig met die van jou, check regelmatig even in om te zien hoe het gaat, en vraagt aan de lunchtafel oprecht door naar hoe je weekend was.
Persona: voor de Conversatiemaker is tijd doorbrengen met collega’s belangrijker dan een lofzang of een gunst verlenen. Hij zal ook nooit een sociaal evenement op werk missen, hecht waarde aan gedeelde ervaringen en haalt graag herinneringen op aan gemeenschappelijke projecten of leuke uitjes uit het verleden.
Tip: de Conversatiemaker drukt zijn waardering uit in tijd en aandacht, dus de beste manier om om te gaan met deze collega is om die aandacht terug te geven. Vragen ze je om advies of komen ze gewoon een praatje maken aan je bureau? Zorg ervoor dat je dan niet afgeleid bent door je telefoon of laptop maar laat je betrokkenheid zien door goed te luisteren en vragen te stellen.
4. ‘De Gever’
Waar vind je ze: de Gever is degene die het perfecte cadeau voor je uitzoekt op je verjaardag, jubileum of een andere bijzondere gelegenheid. Hij brengt zonder het te vragen een kopje koffie of thee. Door net dat beetje extra aandacht voelt iedere collega zich speciaal.
Persona: de Gever laat zijn of haar waardering zien door ervoor te zorgen dat elke verjaardag, jubileum, promotie en levensgebeurtenis wordt gevierd en erkend. Dat hoeft niet elke keer met grote cadeaus, ook kleine gebaren maakt dat collega’s zich gewaardeerd voelen.
Een zak met verse croissantjes op de vrijdag, een kaart die door iedereen ondertekend wordt, een bloemetje bij een overlijden of het inzamelen van cadeautjes bij een afscheid, de Gever zorgt altijd voor een attentie.
Tip: een check-in zo nu en dan is prima, maar nog beter is een fysieke blijk van waardering zo nu en dan. Als je je waardering wilt tonen, kan het (terug) aanbieden van een kop koffie of thee of het organiseren van een gepersonaliseerde verjaardagskaart alles zijn wat nodig is om een Gever zich goed te laten voelen.
En, weet je al in welke professionele liefdestalen jij en je collega het meest spreken?
Waarom leuke collega’s hebben essentieel is voor je geluksniveau