Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 25 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Met deze 3 tips leer je problemen oplossen zoals Einstein dat deed

Problemen kunnen oplossen zoals misschien wel de bekendste uitvinder ter wereld dat deed, Albert Einstein. Wie wil dat nu niet? De uitvinder had heel wat speciale manieren om, wanneer er zich een probleem voordeed, tot een oplossing te komen. Hij deed dat op drie manieren die jij ook kunt toepassen!

Het leven gaat niet altijd over rozen, want problemen zijn nu eenmaal onderdeel van het leven. Een probleemoplossend vermogen hebben voor wanneer er weer eens iets in de soep loopt, kan dus best handig zijn.

Probleemoplossend denken

Het kunnen oplossen van problemen en Ăźberhaupt probleemoplossend kunnen denken is een best handige skill om te hebben. Niet alleen in het dagelijks leven wanneer er iets anders gaat dan gepland, maar natuurlijk ook (of: vooral) op de werkvloer.

De 20 mooiste quotes van Albert Einstein

Brandjes blussen

Volgens onderzoek zouden werknemers 70 procent van hun tijd dat ze aan het werk zijn besteden aan ‘brandjes blussen’. Ofwel: problemen oplossen. Maar liefst zes uur per dag zou bestaan uit het oplossen van dingen die misgaan, niet goed verlopen of een ander niet goed heeft geregeld. Als we dit onderzoek moeten geloven, zijn we dus bijna de hele dag bezig met problemen oplossen. Hoe bedoel je, zonde?

Op een effectieve manier problemen oplossen, zodat ze niet later wĂŠĂŠr terug komen, is echter een hele vaardigheid. Het probleem is namelijk niet het probleem zelf, maar hoe we met de problemen omgaan en hoe we ze oplossen.

Problemen oplossen als Einstein

De uitvinder, Einstein, was natuurlijk al sinds jongs af aan intelligent, maar bouwde in de loop der jaren ook een aantal speciale modellen op om moeilijke vraagstukken op te kunnen lossen.

Je kunt die denktechnieken toepassen op problemen op de werkvloer, maar natuurlijk ook in je persoonlijke leven (wel zo handig!).

Dit zijn de drie principes waarmee Einstein werkte:

#1. “It’s not that I’m so smart, it’s just that I stay with problems longer”

Dat is ĂŠĂŠn van de uitspraken die de uitvinder vertelde over zijn probleemoplossende aanpak. Met andere woorden: hij was geen opgever, maar liet het probleem zo lang liggen tot hij vanzelf met een oplossing kwam.

Een echte uitvinder, die kraakt zijn brein net zo lang over een probleem tot het probleem ook daadwerkelijk is opgelost. Hoe moeilijker de uitvinder het vindt om het probleem op te lossen, hoe veerkrachtiger hij er uiteindelijk van wordt en zo wordt hij vanzelf beter in het oplossen.

#2. “If I had an hour to solve a problem, I’d spend 55 minutes thinking about the problem and 5 minutes thinking about solutions”

Dat zei Einstein over het bedenken van oplossingen. Het komen met tot een juiste oplossing zit ‘m dus niet zozeer in het focussen op enkel de oplossingen, maar vooral op het probleem.

Door te focussen op wat er misgaat en waarom, wordt het vanzelf makkelijker om tot een passende oplossing te komen. Hoe meer tijd je spendeert aan het onderzoeken van het probleem, hoe sneller de oplossing ervoor vanzelf naar je toe komt.

Inclusiviteit en gendergelijkheid op de werkvloer: ‘Het is al jaren bewezen dat diverse teams beter scoren’

Wil je tot een goed antwoord komen, denk er dan niet snel van af te kunnen komen door in tientallen verschillende oplossingen te denken, maar neem liever de tijd om juist het probleem aandachtig te bestuderen.

Best simpel eigenlijk, toch, als je er zo over nadenkt?

#3. “We cannot solve our problems with the same thinking
we used when we created them”

Dit is misschien wel de belangrijkste en meest effectieve tip als je problemen wilt oplossen zoals Einstein dat deed. Je kunt een probleem niet oplossen met dezelfde mindset als hoe het probleem werd gecreĂŤerd. Met andere woorden: bekijk je vraagstuk eens met andere ogen.

Beter met tegenslag leren omgaan? ZĂł word je mentaal sterker

Probeer dus uit te zoomen en los te komen van de ideeĂŤn die je in eerste instantie had over het probleem. Op welke manieren zou je het vraagstuk misschien nog meer kunnen bekijken?

Soms helpt het om een stukje te wandelen, Einstein deed dat steevast in het nabijgelegen bos van Princeton University.

Kortom

Wil jij een heuse Einstein worden? Geef dan niet te snel op als je voor een probleem staat, blijf je focussen en probeer het vraagstuk eens een andere bril te bekijken.

We zijn benieuwd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️