Zo kies je de juiste probiotica uit voor jouw lichaam
Om je darmen gezond te houden, is het belangrijk dat je voldoende probiotica binnenkrijgt. Die kun je uit voeding halen zoals yoghurt, zuurkool en tempeh, maar soms kan het verstandig zijn om wat extra probiotica binnen te krijgen in de vorm van supplementen. Hieronder lees je waarom en hoe je de juiste kunt kiezen.
Een verstoorde darmflora kan veroorzaakt zijn door medicijngebruik (zoals antibiotica), te veel zitten, stress, slaaptekort of een voedingspatroon met veel vet en koolhydraten. Probiotica kunnen helpen om deze verstoring weer in balans te brengen.
Onze darmflora in het kort
In ons maag-darmkanaal zijn triljoenen bacteriën aanwezig. Die micro-organismen noemen we darmmicrobiota en deze zijn betrokken bij allerlei belangrijke processen in ons lichaam, zoals de energiehuishouding, de werking van het immuunsysteem, het functioneren van het spijsverteringsstelsel en de hersenfuncties.
Bij een gezonde darmflora zijn alle goede en slechte bacteriën met elkaar in evenwicht. Maar als er bijvoorbeeld in verhouding te veel slechte bacteriën te vinden zijn in de darmmicrobiota, kan er kan ook een disbalans ontstaan. Dit zorgt dan weer voor een slechte werking van het spijsverteringskanaal.
Ook lezen: Je spijsvertering heeft extra aandacht nodig als je thuiswerkt (en dit is hoe)
Het belang van een gezonde spijsvertering
Wist je dat maar liefst 80 procent van het immuunsysteem wordt bepaald door het spijsverteringskanaal? Daarbij maakt het ook een belangrijk deel uit van het zenuwstelsel. De spijsvertering beïnvloedt ieder fysiologisch proces in het lichaam en wordt ook vaak het ‘tweede brein’ genoemd. Daarom is het van essentieel belang om dit gezond te houden.
In de westerse wereld worden we dagelijks (onbewust) aan steeds meer gifstoffen blootgesteld. Daardoor kampen veel mensen met gezondheidsproblemen, zoals schildklierproblemen, chronische vermoeidheid, gewrichtspijn, psoriasis, autisme en vele andere aandoeningen – ziekten die allemaal in de darmen ontstaan.
Balans tussen goede en slechte bacteriën
Om de oorzaak van chronische ziekten tegen te gaan, moet je dus die goede en slechte bacteriën in de darmen weer in balans brengen. En aangezien het soms moeilijk is om voldoende probiotica uit je voeding te halen, kan het dagelijks innemen van probiotica supplementen verstandig zijn.
Nu zijn er een tientallen soorten bacteriegeslachten en bacteriesoorten die kunnen voorkomen in probiotica supplementen. Waar moet je op letten als je deze overweegt te gebruiken?
1. Wees een miljardair
Een miljoen lijkt misschien al veel, maar niet als het om probiotica gaat. Je wilt dat de supplementen minstens een paar miljard bacteriën bevatten. Een goede dosis zal variëren tussen de 5 en 100 miljard bacteriekiemen (kve’s) bevat. Begin laag en verhoog je dosis als je het kunt verdragen.
2. Diversiteit is key
Jouw microbiotica is heel divers, dus je probiotica zou dat ook moeten zijn. Ga voor een supplement dat meerdere soorten bevat, bijvoorbeeld lactobacillus, bifidobacterium en saccharomyces boulardii. Hoe minder soorten, hoe slechter de kwaliteit.
3. Ga voor zuivelvrij
Idealiter is je probiotische supplement zuivelvrij en bevat het ten minste 15 miljard kve’s, elk van de Lactobacillus- en Bifidobacterium-stammen (in totaal 30 miljard kve’s).
4. Pas op voor bind- en vulmiddelen
Lees alle ingrediënten op het etiket. Sommige commerciële probiotica supplementen bevatten ongewenste bind- en vulmiddelen, zoals lactose of maizena. Die kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken, zeker als je hier gevoelig voor bent.
Ook lezen: Een opgeblazen gevoel door te veel stress (een stressbuik)? Zo werkt dat
5. Let op de houdbaarheidsdatum
Zorg ervoor dat je probiotica niet bederven en kijk altijd naar de houdbaarheidsdatum die op de fles staat. Sommige probiotica moet je in de koelkast bewaren. Ook dit staat vermeld op het etiket.
Het kan lastig zijn om de juiste probiotica te vinden. Niet elk supplement is geschikt voor iedereen. Mocht je last krijgen van een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree of prikkelbaarheid wanneer je het hebt genomen of wanneer je ermee stopt, dan is dat een teken dat je mogelijk niet het juiste supplement gebruikt en dat je moet overwegen over te stappen naar een ander soort.
Kom je er zelf niet uit of heb je te maken met een bepaalde aandoening? Neem dan contact op met een arts of diëtist voor een goed advies.
Meer healthy vibes
- 5 redenen waarom een eliminatie dieet het proberen waard is
- Hoe een (korte) strandwandeling wonderen kan doen voor je gezondheid
- Zó gezond zijn kiemgroenten