Probiotica: wanneer heeft je lichaam het nodig (en wanneer niet)?
Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een gezonde darm de basis is voor je algehele gezondheid. En bij een gezonde darm hoort een gezonde darmflora. Deze houd je eigenlijk al voor een groot deel gezond met een gezonde levensstijl, maar steeds meer mensen kiezen er voor om hun darmen een boost te geven met probiotica. Maar is probiotica nu echt zo gezond? We zetten de zin en onzin even op een rijtje.
In onze darmen komen veel goede bacteriën voor. Dit zijn levende micro-organismen die we ook wel probiotica noemen. Je kunt die goede bacteriën in je darmen aanvullen met voeding en supplementen.
Dat noemen we prebiotica. Toch worden door de meeste mensen die twee begrippen vaak door elkaar gebruikt en dus vallen voor het gemak in dit artikel alle goede bacteriën onder probiotica.
Maar zijn probiotica echt gezond?
Er worden door medische experts tal van gezondheidsvoordelen aan probiotica toegeschreven. Dit komt onder andere omdat je probiotica kan zien als de verdedigingslinie van jouw lichaam. Ze houden je darmen en darmwand gezond, zorgen voor de juiste opname van voedingsstoffen en communiceren met je immuunsysteem, zodat die op tijd kan ingrijpen als er een dreigende infectie om de hoek ligt.
Ook kunnen probiotica ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte in je lichaam lager wordt. Op die manier wordt plaquevorming in de slagaders verminderd, waardoor de kans op hart- en vaatziektes afneemt. Daarnaast hebben probiotica een ontstekingsremmend effect in je darmen. Dit kan helpen tegen obstipatie, verlichting geven bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en zelfs verschillende allergieën verminderen.
Bij mannen kan probiotica een hormonale disbalans voorkomen. De probiotica reguleert de testosteron in het lichaam dat ervoor kan zorgen dat de sex drive verbeterd. Uit sommige studies blijkt zelfs dat er meer spermacellen geproduceerd worden én dat sommige organen minder snel verouderen.
Wanneer probiotica niet zo gezond zijn
Steeds meer mensen slikken probiotica bij een antibiotica kuur. Antibiotica verwoesten namelijk niet allen ziekteverwekkende bacteriën, maar ook een deel van de darmbacteriën die wel nuttig zijn en dat wil je liever voorkomen.
Toch gaat dat niet altijd op, zo blijkt uit twee Israëlische onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt namelijk dat je darmflora veel langzamer herstelt als je tijdens een antibioticakuur probiotica slikt. Het duurt dan maar liefst 180 dagen totdat de darmflora weer volledig de oude is. Zonder duurt dat 21 dagen.
Het onderzoek ontdekte ook dat bij veel mensen probiotica bacteriën zich door de darmflora niet kunnen vestigen. Dan heeft het drinken of slikken van extra probiotica helemaal geen effect.
Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?
Wat ook meespeelt is dat we steeds meer bezig met onze gezondheid. Daar spelen allerlei merken op in met producten die de gezondheid zouden bevorderen. Er komen steeds meer drankjes, pillen en poedertjes op de markt die zeggen dat ze probiotica bevatten. Mocht je zo’n product willen kopen, let dan altijd op het etiket. Bij een goede probioticum staat er duidelijk aangegeven welke bacteriestam er is gebruikt, of ze levend zijn en welk effect ze zouden hebben.
Yoghurtdrankjes met suiker kun je beter laten staan. Te veel suiker kan namelijk ook een negatief effect hebben op je darmen. Let ook op bind- en vulmiddelen, zoals lactose of maizena. Die kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken, al helemaal als je hier gevoelig voor bent.
Wel of geen probiotica slikken?
De gezondheidsvoordelen van probiotica gaan hand in hand met een gezonde levensstijl. Die goede bacteriën doen hun werk namelijk niet als je de hele dag fastfood eet en voor de tv zit. Gezonde voeding is sowieso key, vooral voldoende vezels uit groente, fruit en volkoren producten zijn belangrijk. Ook van voldoende beweging en weinig stress wordt je darmflora heel gelukkig.
Mocht je een anitibiotica kuur moeten nemen en twijfel je nu of je probiotica bij moet slikken? Overleg dan gewoon even met je huisarts. Hij of zij kan je het beste voorlichten en vertellen wat je wel en niet kunt doen.
Natuurlijke probiotica
Een gezonde levensstijl is dus heel belangrijk. Maar je kunt ook je voeding zo aanpassen dat je op een gezonde manier probiotica uit je voeding kunt halen. Vooral gefermenteerd eten is een goede natuurlijke bron van probiotica en dus heel gezond. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten ervoor dat de zuurgraad, smaak, geur en/of het uiterlijk van het product verandert.
Gefermenteerde voedingsmiddelen weren microben, hebben een anti-allergene werkingen en zouden bloeddrukverlagend zijn. Daarnaast is het eten rijk aan vitaminen en is het veel makkelijker verteerbaar.
Dit zijn bekende en goed verkrijgbare natuurlijke bronnen van probiotica.
Zelf doen? Fermenteren kan je leren!