Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 16 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze impact heeft voeding op het Prikkelbare Darm Syndroom

Heb je regelmatig last van rommelende darmen? Of komen klachten als een opgezette buik, buikkrampen of diarree jou maar al te bekend voor? Dan heb je misschien wel eens gehoord van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Wat is dit syndroom precies, en wat heeft voeding er mee te maken?

We duiken in de wereld van onze darmen, en de invloed die voeding daar op heeft (spoiler: een hoop!)

Het Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (of in het Engels het Irritable Bowel Syndrome) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. De verstoring is met name terug te vinden in de dikke darm.

Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening: naar schatting van de Maag Lever Darm-stichting komt het bij ruim 10 procent van de Nederlanders voor.

Als je last hebt van PDS, dan kenmerkt dit zich vaak door buikpijn, buikkrampen, een opgezette buik, problemen met je ontlasting of winderigheid door gasvorming. Zowel diarree als verstopping kunnen hierbij voorkomen.

Gezondheidsbooster nodig? 9 x voeding met een ontstekingsremmende werking

Waarom hebben mensen met PDS juist vaak last van hun darmen? Anne de Meulmeester van Mindful health, orthomoleculair voedingscoach en holistisch leefstijl coach, vertelt: “Wat bij het Prikkelbare Darm Syndroom vaak voorkomt, is dat je darmen overgevoelig reageren op een bepaald voedingsmiddel.

Vaak is dit een voedingsmiddel waarvan je het vaak op dat moment nog niet weet, omdat je dat nog niet hebt laten uitzoeken of dat het nog niet helder is geworden.”

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen volgens de Meulmeester zorgen voor overgevoeligheidsreacties. “Die overgevoeligheidsreacties kunnen zich uiten als verstopping, diarree, een opgeblazen buik, kramp… bij mensen met PDS is er bijna altijd ook sprake van voeding die ze niet goed verdragen. Dan is er sprake van een intolerantie of een overgevoeligheid. Er speelt dan een vertraagde allergische reactie op.”

PDS-klachten verbeteren met voeding

Volgens De Meulmeester speelt voeding een belangrijke rol in het verbeteren van klachten die bij het Prikkelbare Darm Syndroom horen. “Ik durf te zeggen dat voeding in alle gevallen van het Prikkelbare Darm syndroom onderdeel is van het verbeteren van de klachten.

Een huisarts zegt misschien dat je moet leren leven met je PDS-klachten, maar de praktijk laat zien dat dat echt niet altijd waar is.”

Denk jij dat je last hebt van PDS, en wil je er achter komen voor welke voedingsgroep je overgevoelig bent? De Meulmeester raadt aan om dit te doen onder begeleiding van een voedingsdeskundige.

“Bij zo’n traject wordt uitgebreid bloedonderzoek gedaan naar voedingsovergevoeligheden en krijg je direct inzicht in welke voedingsmiddelen jouw lichaam niet goed verdraagt.

In verschillende fases ga je aan de slag om deze voedingsovergevoeligheden op te lossen. Onder andere door deze voeding te elimineren en je lichaam met supplementen te ondersteunen om te herstellen.”

Darmgezondheid verbeteren

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dus zorgen voor PDS-klachten, maar volgens de orthomoleculair voedingscoach werkt het ook de andere kant op: andere voeding kan jou juist helpen om je darmgezondheid te verbeteren. “Op die manier maak je jouw darmen gezonder, waardoor je uiteindelijk minder of misschien wel helemaal geen last meer hebt van jouw prikkelbare darm.”

5 ‘gezonde’ eetgewoonten die juist niet gezond zijn

Werkt dat voor iedereen zo? Daar kan De Meulmeester geen duidelijk antwoord op geven. “Het verschilt echt. Er zijn ontzettend veel mensen met PDS, en voor een groot gedeelte kan je daar met voeding en leefstijl een enorme verbetering in maken, maar pds-klachten zijn vaak een samenkomst van voeding- en leefstijlfactoren én je emotionele en psychische gezondheid. Het is dus belangrijk om ook daar aandacht aan te besteden wanneer je je klachten wilt oplossen.”

De invloed van je darmen op je brein

Wist je dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen met PDS vaker depressieve gevoelens en angstklachten ervaren dan mensen zonder PDS? Het Prikkelbare Darm Syndroom is een verstoring van de darmgezondheid, en dit beïnvloedt jouw mentale gezondheid dus.

Andersom is ook gebleken dat bij mensen met depressieve klachten en stressklachten vaker darmklachten voorkomen, en dat deze mensen hierdoor de diagnose PDS krijgen. Super interessant. In dit artikel over de verbinding tussen jouw darmen en jouw hersenen vertelt De Meulmeester er meer over.

Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️