Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Planeet 22 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Goed nieuws: de prijskloof tussen vlees en vleesvervangers krimpt

Een groot deel van de vleesvervangers in de supermarkt is in de afgelopen 5 jaar een stuk goedkoper geworden. Sommige plantaardige producten zijn inmiddels zelfs goedkoper dan hun dierlijke tegenhanger. Daardoor zijn ze ook voor mensen met een kleine portemonnee toegankelijker. Dat blijkt uit recent onderzoek van ProVeg.

Het excuus dat vegetarisch eten te duur is, kan je dus écht niet meer gebruiken.

Even duur, of zelfs goedkoper

Plantaardig eten heeft de reputatie duur te zijn, maar dat lijkt steeds meer onterecht. Uit eerder onderzoek van de University of Oxford bleek al dat een dieet dat vooral bestaat uit verse groenten, granen en peulvruchten goedkoper is dan een gemiddeld Westers dieet.

Daar komt nu ook nog bij dat vervangende producten voor vlees en zuivel in prijs zijn gedaald, dus dat het verschil met dierlijke producten steeds kleiner wordt. Ruim de helft van de dierlijke producten heeft een plantaardige tegenhanger die ongeveer evenduur is, of zelfs goedkoper.

Van tofu tot VUNA: 6 vegan vis- en vleesvervangers vol eiwitten

Zo zijn sojamelk en margarine in alle supermarkten al goedkoper dan koemelk en boter. En in de helft van de supermarkten zijn ook plantaardige kaasplakken, burgers en schnitzels goedkoper dan dierlijke.

Laagsteprijskloof

Het onderzoek behandelde naast Albert Heijn ook de Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk en Plus. Daar onderzochten ze een breed scala aan plantaardige vervangers voor dierlijke producten: van plantaardige vlees en vis, tot broodbeleg, kaas-, en andere zuivelvervangers.

Van de onderzochte supermarkten, had Aldi met 67 procent het hoogste aandeel producten dat in de categorie ‘duurder’ viel, gevolgd door Dirk (65 procent), Lidl (63 procent) en Plus (50 procent). Bij Jumbo (30 procent) en Albert Heijn (34 procent) ligt dit percentage lager en is juist een ruime meerderheid van de producten goedkoper of betaalbaar.

De cijfers

In 2019 waren vegetarische kipstukjes nog 75 cent duurder dan dierlijke kipstukjes. In 2022 is dat nog maar 13 cent! En het prijsverschil in gehakt viel in afgelopen 3 jaar terug van 24 cent naar 6 cent.

Vegan Vrijdag: Chinese komkommersalade met pulled oats

Voor 32 verschillende productsoorten is de ‘laagsteprijskloof’ berekend: het prijsverschil per 100 gram tussen de goedkoopste plantaardige versie en de goedkoopste dierlijke versie. Daarnaast werd de goedkoopste plantaardige versie vergeleken met de duurste dierlijke versie, om te zien of het plantaardige product in elk geval binnen de prijsrange viel van dierlijke varianten.

In 20 procent van de gevallen bleek een plantaardige versie al goedkoper dan de goedkoopste dierlijke versie. 33 procent van de plantaardige producten werd geclassificeerd als betaalbaar. De overige 47 procent bleek duurder.

Prijzen inmiddels verder verlaagd

Ondanks de soms nog grote prijsverschillen, ben je niet per definitie duurder uit als je kiest voor plantaardig. Met de meest gangbare producten ben je onderaan de streep nauwelijks duurder uit, of zelfs iets goedkoper. Uit het onderzoek bleek dat het grootste prijsverschil slechts 75 cent per mandje bedroeg.

https://www.bedrock.nl/vleeseters-meer-groenten

Overigens liet Albert Heijn weten dat ze inmiddels de prijzen van een aantal plantaardige producten hebben aangepast, om die gelijk aan of goedkoper dan de dierlijke variant te maken. Ook Jumbo gaf aan voor een deel van hun vegetarische assortiment de prijzen gelijk te trekken.

Ongelijke marges van supermarkten

Aangezien supermarkten over het algemeen zeer ongelijke marges hanteren, lijkt er zeker ruimte te zijn om de prijzen dichter bij elkaar te trekken. Pablo Moleman, woordvoerder van ProVeg: “Vleesproducten worden tegen marges van rond de 8 procent en in sommige gevallen zelfs onder de kostprijs verkocht.”

Op plantaardige producten zitten daarentegen dikke winstmarges, van 35 procent tot wel 50 procent. Zulk margebeleid geeft verkeerde prikkels. De organisatie roept de supermarkten daarom op hun margebeleid aan te passen. Moleman: “Zouden supermarkten het omdraaien en 50 procent marge heffen op vlees, dan zou de wereld er heel anders uitzien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️