Dit is waarom knappe mensen pretty privilege ervaren
Het leven is makkelijker als je aantrekkelijk bent, althans als we de term pretty privilege moeten geloven. Pretty privilege wordt vaak genoemd op social media, zo delen verschillende mensen hun eigen ervaringen op onder andere TikTok. Hebben knappe mensen dan écht een beter leven?
Bij pretty privilege wordt een aantrekkelijk uiterlijk geassocieerd met positieve kwaliteiten, zoals succes, populariteit, betrouwbaarheid en zelfverzekerdheid. Dit leidt ertoe dat aantrekkelijke mensen een bevoorrechte positie in de maatschappij hebben. Zo toont onderzoek aan dat knappe mensen 15% meer verdienen.
Esthetisch kapitaal
Het uiterlijk doet er dus toe en kan bepalend zijn voor je sociale status, meldt het onderzoeksrapport Eigentijdse Ongelijkheid van het Sociaal Cultureel Planbureau. Volgens het onderzoek bestaat er naast cultureel en economisch kapitaal ook esthetisch kapitaal, oftewel pretty privilege. Dit kan gaan om fysieke kenmerken zoals stemgeluid, tot uiterlijke verzorging en aantrekkingskracht.
Het ‘halo-effect’
Volgens een onderzoek van Harvard University hebben knappe mensen ook meer zelfvertrouwen en sociale en communicatieve vaardigheden, dit hebben zij te danken aan het ‘halo-effect’.
Vanaf een jonge leeftijd krijgen knappe kinderen namelijk meer aandacht, bijvoorbeeld op school, en dit zorgt ervoor dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en dus ook hogere cijfers halen.
Het ‘halo-effect’ is het onbewuste vooroordeel dat knappe mensen betrouwbaarder en moreel superieur zijn. Een persoon wordt dan gekarakteriseerd op basis van één (positieve) eigenschap. Bijvoorbeeld: hij is knap dus hij zal vast ook slim zijn. Hierbij worden uiterlijke eigenschappen gegeneraliseerd.
Beslissingen en oordelen
Waarom worden knappe mensen zo positief beoordeeld? Psycholoog Daniel Kahneman, die onderzoekt doet naar menselijk gedrag omtrent beslissingen en oordelen, heeft een theorie opgesteld die ons brein verdeelt in ‘systeem 1’ en ‘systeem 2’.
Systeem 1 is de automatische piloot, deze hebben wij nodig bij het dagelijks functioneren. Eten, slapen en naar school of werk gaan behoort binnen deze categorie. Doordat wij dagelijks veel prikkels binnenkrijgen, is het ordenen noodzakelijk om overzicht te krijgen. Maar soms kan hierdoor overhaaste generalisatie ontstaan. Systeem 2 wordt alleen gebruikt als het echt nodig is, dit is het bewuste en actieve denken.
Mensen beoordelen op een aantrekkelijk uiterlijk gebeurt dus binnen systeem 1, deze vooroordelen zijn aanwezig in ons onbewuste denken.
Evolutie en pretty privilege
Daarnaast kan pretty privilege ook vanuit de evolutie verklaard worden. Klinisch- en forensische neuropsycholoog Judy Ho legt uit dat symmetrische gezichten als aantrekkelijker wordt beschouwd omdat het biologisch gezien duidt op sterke en gezonde genen. En dit is nodig voor het voortbestaan van de mensheid.
De media
Wij mensen beoordelen anderen dus op hun uiterlijke kenmerken, maar de media speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de pretty privilege gedachtegang.
Schoonheidsnormen worden vaak getoond in de media, waardoor het idee kan ontstaan dat schoonheid gelijk staat aan succes en geluk. Het is uiteindelijk dus aan onszelf om kritisch na te blijven denken.
Dit is wat mensen écht aantrekkelijk maakt (en het zijn geen volle lippen)