Leren spreken en presenteren als een baas: zo doe je dat
Kijk jij weleens vol bewondering naar mensen die een bomvolle zaal toespreken alsof ze nooit anders gedaan hebben? Denk jij bij TED Talks weleens: ‘dit wil ik ook kunnen’? Dan ben je vast geïnteresseerd in het geheim van succesvol spreken en presenteren voor een grote groep mensen. We leggen het uit.
Om te achterhalen wat het geheim is van een goeie presentatie leveren TED Talks ons een schat van informatie. Want ondanks dat TED Talks over heel uiteenlopende onderwerpen gaan, hebben ze één ding gemeen: de sprekers kunnen fantastisch goed presenteren. Maar waar zit ‘m het geheime ingrediënt?
De magische formule
Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als een ‘magische TED Formule’. Een formule die zou bestaan uit ‘deel iets uit je kindertijd’, ‘onthul een persoonlijk geheim’ en ‘sluit af met een inspirerende oproep tot actie’.
Tip: Een leugenaar spotten? Dat is makkelijker dan je denkt, volgens deze TED Talk
Helaas is dat niet het geval. Het is verleidelijk om aan te nemen dat je met die ingrediënten een goeie presentatie in elkaar kan boksen, maar om je publiek écht mee te kregen, is er meer nodig.
Het échte geheim voor presenteren
Chris Anderson is een TED-fan van het eerste uur. In de afgelopen 12 jaar hielp hij honderden TED sprekers bij de voorbereiding van hun talk en luisterde hij aandachtig naar hun presentaties.
Lees ook: Angst de baas: Judith had een angst om voor grote groepen te spreken en geeft nu zélf lezingen
Hij heeft in zijn leven al zodanig veel TED sprekers aan het woord gezien dat hij niet anders kon dan zich de vraag te stellen: wat hebben deze geweldige sprekers nu gemeenschappelijk? Hij kwam erachter dat het antwoord ‘m zit in één belangrijk sleutelelement, namelijk het inplanten van een idee.
Ideeën inplanten
Yes, dat lees je goed. Want bij een succesvolle presentatie gebeurt er iets magisch in de hersenen van het publiek. Als een spreker zijn idee krachtig weet over te brengen, wordt het idee dat in het brein van de spreker aanwezig is, geteleporteerd naar de breinen van het publiek.
Must read: Hoe een krachtige houding zorgt voor een krachtige geest
Een idee is in feite een patroon van informatie waardoor je de wereld beter snapt en er vlotter in navigeert. Een voorbeeld van een bekend TED idee is dat creativiteit cruciaal is voor de toekomst van onze kinderen. Ken je dat gevoel dat gevoel dat je naar een TED Talk kijkt en denkt: ‘ja, ja, ja!’ Dàt is dus wat er gebeurt als je een idee van je spreker overneemt. En exact dát is wat het geheim is van een goede presentatie.
Tips voor een succesvolle presentatie
Nu is de vraag natuurlijk hoe je dan een idee kan inplanten bij je publiek. Daarvoor geeft Anderson een aantal tips:
- Beperk je presentatie tot één hoofdidee. Spits je toe op dat ene idee zodat je de kans hebt om dat grondig uit te leggen.
- Wek nieuwsgierigheid van je publiek door intrigerende, provocerende vragen. Op die manier wek je een verlangen om een kenniskloof bij het publiek te overbruggen en om te blijven luisteren naar wat je te zeggen hebt.
- Bouw je idee stapsgewijs op met termen die je publiek begrijpt. Sprekers vergeten vaak dat vele termen en begrippen waar zij mee leven, volkomen onbekend zijn voor hun publiek. Gebruik dus zoveel mogelijk de positie van het publiek als startpunt.
- Zorg dat je idee het delen waard is. Stel jezelf hiervoor de vraag: ‘Wie komt dit idee ten goede?’ Als je gelooft dat je idee iemands dag kan opfleuren of kan inspireren, dan heb je het hoofdbestanddeel voor een fantastische talk!
Bekijk de volledige video hier:
Meer over TED Talks?
- Heb jij niet zoveel slaap nodig? Kruip toch maar op tijd onder de wol, legt deze TED Talk uit
- Nieuwe taal leren? Na deze TED Talk met tips lukt het je vast en zeker
- Deze TED Talk leert je hoe je van stress je vriend maakt (ja, echt!)