Zo maak je praten over mentale gezondheid minder ongemakkelijk
Vertellen over je eigen mentale klachten of er bij een ander naar vragen is niet makkelijk. Toch kan erover praten een hele opluchting zijn. Er mag namelijk gewoon ruimte zijn voor hoe je je voelt op dit moment. Maar omdat het een zwaar onderwerp kan zijn, is een gesprek starten voor je mentale welzijn soms een beetje ongemakkelijk. Gelukkig zijn er manieren om dat gevoel van ongemak te verlichten.
Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de mentale gezondheid van mensen gedaald is tot een dieptepunt sinds het begin van de coronacrisis. Ook voelen we ons een stuk minder verbonden dan een jaar geleden. Voor meer verbondenheid moeten we weer meer met elkaar gaan praten. Ook over mentale gezondheid. Hoe pak je dat aan?
Omarm het ongemak
Wanneer je wil vragen naar iemands mentale gezondheid en je voelt een gevoel van ongemak opkomen, kun je het beste dit gevoel maar gewoon omarmen. Laat het toe en bedenk wat het ergste is wat er kan gebeuren. Misschien voelt iemand zich voor het blok gezet of is het niet het goede moment, maar als jij vanuit goede intenties hebt gehandeld kan de ander nooit echt boos zijn.
Hou ook in je achterhoofd dat vragen hoe het écht met iemand gaat, een manier is waarmee je laat zien dat je om de ander geeft. Ook al kan die persoon er nu niet over praten, je laat zo wel zien dat er altijd bij jou aangeklopt kan worden. Dit een keer extra vermelden kan nooit kwaad.
Het gesprek aangaan
Lukt het niet om over de ongemakkelijkheid heen te komen, zeg dan duidelijk tegen jezelf waar het op staat. Ja het is ongemakkelijk, maar in het uiterste geval zou ik iemands leven kunnen redden. Wat is belangrijker?
Het belang inzien van het vragen naar hoe het écht met iemand gaat, is de eerste stap. Het gesprek ook daadwerkelijk aangaan is de tweede stap. Dit zijn 6 voorbeelden waarop je dat kunt doen:
- ”Ik wil graag met praten over iets wat een beetje ongemakkelijk aanvoelt, maar ik ga het toch maar gewoon doen.”
- ”Omdat het geen makkelijk jaar is, heb ik met mezelf afgesproken dat ik bij iedereen om wie ik geef even check hoe het gaat.”
- ”Ik moet de laatste tijd veel aan je denken, want…”
- ”Ik zou het graag met je willen hebben over hoe je je voelt, omdat ik om je geef. Ik maak mij zorgen en ik wil je graag helpen. Is dit een goed moment om te praten?”
- ”Je lijkt de laatste tijd niet helemaal jezelf, dus ik vroeg me af of er iets aan de hand was?”
- Soms werkt directheid het beste: ”hoe gaat met je mentale gezondheid?”
Heb je een vriend(in) met mentale problemen? Zo steun je hem of haar
Zelf eerst het goede voorbeeld geven, is ook een manier om iemand aan het praten te krijgen. Courage is contagious, zodra jij open bent over huidige of vroegere mentale problemen is het voor de ander ook een stuk makkelijker om ervaringen te delen. Je kunt het dan ook met elkaar hebben over tips om je mentale gezondheid te beschermen.
Meer over mentale gezondheid:
- Wat een appel kan betekenen voor je lichaam én je mentale gezondheid
- Waarom surfen goed is voor je mentale gezondheid (aldus de wetenschap)
- Hoe je je immuunsysteem kan versterken door te werken aan je mentale gezondheid