Powernap nodig? Zo doe je het perfecte dutje
Middagdutjes zijn voor luie types, mensen zonder baan of voor opa’s en oma’s. Maar stiekem zou het ons allemaal goed doen om regelmatig te slapen tussen de middag. Niet voor niets wordt in mediterrane landen siësta gehouden en worden mensen daar muy tranquilo van. Onderzoek laat zien waarom én wat dan de beste settings zijn voor de ideale powernap.
Dutten is goed voor de mens. Het maakt ons scherper, alerter en meer gefocust. In 2007 liet een Harvard-studie zien dat mensen die regelmatig siësta houden (en met regelmaat wordt bedoeld: tenminste drie keer per week, een half uur) minder kans hebben op hartproblemen. Ook werd aangetoond dat geplande dutjes de alertheid van verplegers en doktoren op de EHBO ten goede komt.
De ideale powernap explained
Om het perfecte dutje te doen zijn een paar dingen belangrijk.
Slaaphouding
Ten eerste is het beter om je powernap liggend te doen, in plaats van bijvoorbeeld rechtop in de trein. Je slaaphouding heeft effect op de mate waarin je je na het dutje uitgerust voelt. Als je liggend slaapt, word je alerter wakker dan als je in een stoel in slaap sukkelt.
Lengte
Bovendien is het belangrijk om je te bedenken welk effect je wil bereiken met je dutje. Een hazenslaapje van zes minuten kan bijvoorbeeld al een hoop verschil maken. Een paar minuutjes slaap maakt je alerter en kan je concentratie en aandacht een boost geven voor zo’n vier uur. Een tukje van 20 minuten kan zelfs helpen je geheugen op te frissen.
Slaaponderzoeker Matthew Walker van de University of California legt uit: “Er ontstaan prachtige kleine explosietjes van elektrische activiteit tijdens zo’n lichte slaap, in slaaponderzoek zien we dat dat direct voordelen heeft op het gebied van leren en geheugen.”
Lees ook: Slaaptekort? Het zou je creatief maken beweert dit onderzoek
Als je zulke korte, lichte slaapjes doet vermijd je bovendien het groggy gevoel dat je kunt hebben als je nét iets te lang op de bank hebt liggen slapen. Maar een diepere slaap heeft ook z’n benefits.
Met een tukje van 60 tot 90 minuten kun je de korte-termijn-opslag in je hoofd opruimen, zegt Walker. “Het is dan alsof je ruimte maakt op een USB-stick.” Je pakt in die 90 minuten een hele slaapcyclus mee. Van non-remslaap naar remslaap.
Moment van de dag
Timing is in dit geval belangrijk, want tijdens een dutje in de ochtend is het meer waarschijnlijk dat je weer in de remslaap komt. Walker: “Omdat je brein er zo vlak na een nacht slaap nog steeds voorkeur aan geeft.
Must read: Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust
In de middag en avond verandert dat.” Ochtenddutjes zijn dus vaak wat meer dromerig en kalmerend, terwijl middagdutjes je energie geven en je geheugen boosten.
Koffie
Om het állerbeste effect te bereiken, is het goed om vóór je gaat nappen eerst een kop koffie te drinken. De combi van beiden heeft namelijk meer effect dan het bakkie of het dutje an sich. Drink een kop koffie, ga lekker liggen en zet je wekker over een kwartiertje. Het dutje maakt je hoofd leeg, geeft je een boost en caffeine heeft zo’n 20 minuten nodig om in te kicken: precies als jij wakker wordt.
Precies wat je soms nodig hebt!
Meer lezen over slaap?
- Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger (+ winactie!)
- Wat voetreflexologie kan betekenen voor je gezondheid (en voor je slaap!)
- Heb jij niet zoveel slaap nodig? Kruip toch maar op tijd onder de wol, legt deze TED Talk uit