Met deze opvoedstijl voed je je kinderen positief op (+4 tips hoe je dat doet)
Zodra je kindje de leeftijd van 1,5 jaar nadert is de knuffelige babyfase voorbij en begint er een eigen willetje te ontstaan en een dreumes die dingen wilt ontdekken. Het opvoeden is begonnen! Je wilt je kind duidelijke grenzen geven, maar ook niet overal nee op zeggen. Positief opvoeden gaat over oprechte aandacht geven, heldere communicatie en duidelijke verwachtingen voor je kind. Is dit ook iets voor jou?
Positief opvoeden gaat er vanuit dat je je kind het beste kunt stimuleren door hem of haar positief te benaderen. Bij deze opvoedingsstijl gaat het om focussen op positief gedrag van je kind, oprechte aandacht geven, je inleven in de emoties van je kind, maar ook zeker duidelijke grenzen stellen.
Voordelen van positief opvoeden
Volgens de wetenschap heeft positief opvoeden vele voordelen voor ouders en kinderen. Ouders die positief opvoeden ervaren minder stress en de kans dat je kind gedragsproblemen zou ontwikkelen is kleiner.
Daarnaast leer je als ouder en kind duidelijk te communiceren met elkaar en echt te kijken naar elkaars behoeftes. Je ontwikkelt zo een sterke band, waarin je kind zich veilig en gezien voelt en binnen de kaders dingen kan uitproberen.
Tips voor positief opvoeden
Dat klinkt allemaal heel positief (no pun intended), maar hoe werkt dat dan in de praktijk?
1. Geef oprechte aandacht
Tijd doorbrengen met je kinderen en het voordoen van het positieve gedrag dat je graag wilt zien, is het beste wat je kunt doen om het zelfvertrouwen bij je kind te ontwikkelen.
Geef je kinderen daarnaast oprechte aandacht. Als je kind naar je toe komt om iets te laten zien, leg dan even je telefoon, laptop of krant aan de kant. Hiermee laat je zien dat je open staat voor hun belevingswereld en wilt weten wat er in ze omgaat. Natuurlijk kun je dit niet áltijd doen, maar ook als je die 80 procent van de tijd doet heeft het een positief effect.
Als je 10 tot 15 minuten per dag de tijd neemt om echt met je kinderen te zijn en ze onverstoorde aandacht geeft, bijvoorbeeld door samen boekjes te lezen of een spelletje spelen, kun je al verbeteringen opmerken in hun gedrag, zegt opvoedingsexpert Amy McCready op CNBC.
2. Stel duidelijke als-dan regels op voor je kind
Hoe zit het met als je kind tegenstribbelt, als het zijn groente niet wil opeten of haar jas niet wilt aandoen als jullie op het punt staan om naar school te gaan? Je kunt niet altijd alles positief benaderen toch? Volgens McCready is het belangrijk om in zulke situaties duidelijke verwachtingen te scheppen.
“Gebruik de als-dan methode om je kind aan te moedigen zich beter te gedragen tijdens de lastige tijdstippen op een dag: de ochtend of avondroutine. Leg aan je kind uit wanneer het vervelende gedeelte van een taak over is, er tijd is voor leuke dingen.Bijvoorbeeld dat ze nog even buiten in de tuin mogen spelen, nadat ze hun bord leeg hebben gegeten. ”
Is je kind geen groenteliefhebber? 6 tips om je kleintje tóch groente te leren eten
Duidelijke verwachtingen met de als-dan methode voorkomen dat je kind blijft hangen in de vervelende taak. Ze leren zo dat als ze soepel door de ochtendroutine heen gaan er nog tijd is voor iets leuks.
3. Geef alleen beloningen met specifieke complimenten
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen die vaak beloont worden, minder geïnteresseerd zijn in de activiteit waar ze voor beloond worden, legt McCready uit.
Of het nu gaat om oefenen van huiswerk van muziekles of lief spelen met een broertje of zusje. Kinderen raken op den duur meer geïnteresseerd in de beloningen en het resultaat, dan het plezier wat ze krijgen van de activiteit. Hierdoor moet je continue blijven belonen om hetzelfde gedrag te krijgen en dat is natuurlijk niet wat je wilt.
Aanmoedigen is een betere manier om het gewenste gedrag in je kinderen naar boven te krijgen, stelt McCready. “Vermijd complimenten die verwijzen naar hun persoonlijkheid, zoals ‘je bent zo slim’ of ‘je bent zo lief’. Richt je in plaats daarvan op een specifieke handeling.
Complimenteer je kind als zij bijvoorbeeld omkijkt naar een vriendje of vriendinnetje dat verdrietig is. ‘Dat was erg aardig van je om te vragen van of je vriendje pijn heeft’. En leg de nadruk op dat zijn of haar vriendje ook blij is met het gedrag van je kind.”
4. Focus je op waar je invloed op hebt
Je hebt niet altijd invloed op het gedrag van je kind, maar wel op hoe je reageert op zijn of haar gedrag. Met deze mindset kun je kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen over taken, waar je anders over zou mopperen.
Als je bijvoorbeeld wilt dat je kinderen zelf hun lunchbox uit hun tas uitpakken geef dat dan aan. ‘Ik maak graag je broodtrommel klaar, maar ik wil wel dat je alles opeet en ze uit je tas haalt en terugzet op het aanrecht als je uit school komt’. Je kunt dit stimuleren door een briefje te plakken bij hun kapstok of een speciale plek in de keuken aan te wijzen waar altijd de broodtrommels neergezet kunnen worden.
Positief ouderschap gaat dus niet alleen om positief benaderen van je kind, maar ook over respectvolle relaties opbouwen en duidelijke verwachtingen.
Wanneer kinderen goed weten wat er van hen wordt verwacht en een sterke band voelen met hun ouders, is de kans groter dat ze zich goed gedragen. Het kan soms even omschakelen zijn in je aanpak, maar de positieve sfeer thuis en het andere gedrag van je kinderen die je ervoor terug krijgt, maakt het proberen waard. Wat let je?