Polyseksueel zijn: wat houdt dat in?
Seksualiteit is een overkoepelende term om delen van je identiteit te beschrijven die te maken hebben met hoe je jezelf presenteert aan de wereld. Het gaat met name over van wie je houdt en tot wie je je aangetrokken voelt of niet. Een van die identiteiten is polyseksueel.
Meer weten? In dit artikel duiken we in de wereld van de polyseksualiteit.
Wat betekent het om polyseksueel te zijn?
De term polyseksueel komt van de Griekse woord poly, wat veel betekent. Een persoon die polyseksueel is, voelt zich dus aangetrokken tot mensen van vele geslachten, maar niet per se tot mensen van alle geslachten. Een polyseksueel persoon kan bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in mannen en mensen die non-binair zijn, maar niet in vrouwen.
Ook interessant: Gender Guide: zo spreek je een transgender persoon het beste aan
Polyseksueel vs polyamoreus
Een veel voorkomende misvatting over polyseksuele mensen is dat ze polyamorous zijn, maar dit zijn eigenlijk twee verschillende en niet-gerelateerde termen.
Polyamorie gaat namelijk over het hebben van intieme en romantische relaties met verschillende partners tegelijkertijd. Polyseksualiteit is een seksuele aantrekking voor veel maar niet alle geslachten. Iemand die polyseksueel is, is niet per se geïnteresseerd in polyamorie. Mensen met een polyamoreuze relatie, identificeren zich weer niet allemaal als polyseksueel.
Iemand die polyseksueel is, is trouwens ook net anders dan iemand die panseksueel is. Panseksuele mensen voelen zich aangetrokken tot alle geslachten. Ook biseksualtiteit is ook net anders. Zij voelen zich doorgaans aangetrokken tot het eigen geslacht en ten minste één ander geslacht.
Meer weten: Welke seksualiteiten zijn er allemaal? We zetten ze op een rij
Therapeut Christa McCrorie zegt daarover wel geheel terecht: “in elk gesprek over seksualiteit met iemand die zichzelf niet identificeer als cisgender en hetero, is het altijd het het beste om de persoon in kwestie te vragen wat seksualiteit voor hen betekent, in plaats van je eigen stempel er op te drukken. Het kan namelijk best voorkomen dat mensen op dezelfde manier hun seksualiteit ervaren, maar het net anders benoemen.”
Identificeer jij jezelf als polyseksueel?
Good for you! Welke seksualiteit je ook hebt, je mag er zijn. Twijfel je een beetje en vind je het prettig om te weten met welke seksualiteit jij je identificeert. Misschien helpt dit je dan.
1. Je wordt verliefd op mensen van verschillende geslachten
Jij kijkt mensen van allerlei geslachten na als je op straat loopt of als je op een feestje bent. Ook je lijstje met beroemdheden waar je wel eens een beschuitje mee zou willen eten, is heel gevarieerd.
2. Je hebt het gevoel dat je nog niet alles hebt ontdekt
Misschien heb je nog nooit een vriendje gehad ondanks dat je af en toe wel verliefd bent op mannen of je hebt juist nog nooit een vriendin gehad ondanks dat je af en toe verliefd bent op vrouwen.
Hoe meer je daarover nadenkt, hoe meer het gevoel je bekruipt dat je nog niet alle diepten van je seksualiteit hebt verkend. En je hoopt dat dit binnen je volgende relatie wel kan.
Ook interessant: Aseksualiteit: wat is het eigenlijk?
3. Geen droomman of droomvrouw, maar een droommens
Wanneer je je vrienden vertelt over je ideale match, staat het geslacht van de persoon niet echt vast. Meestal denk je gewoon aan welke eigenschappen je zou willen dat die persoon heeft. Al merk je wel dat bepaalde genders het toch niet helemaal voor jou zijn.
4. Andere ‘labels’ passen niet helemaal bij je
Misschien hebben andere mensen geprobeerd je seksualiteit te omschrijven als biseksueel of panseksueel, maar als je je daar meer in verdiept, herken je jezelf er toch niet helemaal in. Een aantal genders zijn het toch niet helemaal voor jou, maar je voelt je wel weer aangetrokken tot meer dan twee.
Daten als je polyseksueel bent
Ben jij iemand die zich identificeert als polyseksueel, dan is het een goed idee om aan potentiële partners uit te leggen wat dat voor jou betekent. Ook hier geldt weer, dat iedereen het net anders kan ervaren, dus het is slim om duidelijk te zijn over hoe het is voor jou. Wees ook altijd eerlijk over je seksualiteit in dating-apps; op die manier kom je niet in contact met mensen die niet op één lijn zitten.
Must read: Sapioseksueel: wanneer je valt op intelligentie (en hoe date je zo iemand?)
Ben je aan het daten met iemand die polyseksueel is, communiceer dan ook goed. Er bestaat nog altijd een beeld over niet-monoseksuele mensen dat ze hyperseksueel zijn of eerder vreemd gaan. Terwijl in werkelijkheid de kans dat een polyseksueel persoon je bedriegt niet groter is dan bij ieder ander mens.
Stel dus altijd oprechte vragen, en vraag naar wat iemand van je nodig heeft. Wees nieuwsgierig en toon compassie. En hoor je iemand nare dingen zeggen over iemand die polyseksueel is, wees niet bang er wat van te zeggen.
Meer lezen over seksualiteit?
- Hoe erg is het eigenlijk om weinig (of geen) seks te hebben?
- Hoe erg ben jij in touch met je eigen sensualiteit?
- Zo kom je meer in touch met je eigen seksualiteit