Hoe weet je eigenlijk of een polyamoreuze relatie iets voor jou is?
Polyamorie is een term die we steeds vaker tegenkomen in gesprekken over moderne relaties. Monogamie is allang niet meer de enige relatievorm die je tegenkomt. Voor sommigen is een open relatie of een polyamoreuze relatie een fijn alternatief voor monogamie, terwijl anderen zich daar niéts bij kunnen voorstellen. Hoe weet je of een polyamoreuze relatie echt bij je past?
We gaan de thema’s af die belangrijk zijn binnen in een polyamoreuze relatie, afhankelijk van welke opvattingen jij daarover hebt, kun je onderzoeken of een polyamoreuze relatie bij jou past. Kijk je mee?
Wat is polyamorie?
First things first: wat is polyamorie? Polyamorie komt van het Griekse woorden ‘poly’ (veel) en het Latijnse woord ‘amour’ (liefde) en betekent dus letterlijk ‘veel liefdes’. Polyamoreuze relaties zijn dan ook gebaseerd op het principe dat iemand meerdere romantische en seksuele relaties kan hebben en iedereen binnen de relatie daarmee instemt. Dat staat dus behoorlijk in contrast met een monogame relatie, waar je slechts één romantische partner tegelijk hebt.
Polyamorie vs. andere niet-monogame relaties
Wat zijn nou eigenlijk de duidelijk verschillen tussen een polyamoreuze relatie en andere vormen van niet-monogamie? Enkele feiten op een rij:
- Polygamie: je hebt met meerdere partners en dus relaties.
- Open relaties: er zijn twee toegewijde partners, maar zij mogen ook seksuele relaties hebben met anderen, zonder dat er andere externe relaties aan te pas komen.
Polyamorie gaat dus om zowel het hebben van verschillende emotionele én seksuele connecties en kan bovendien allerlei verschillende seksuele oriëntaties en relatievormen hebben. Zie het als een heuse fluïde en flexibele relatievorm, precies op maat zodat het bij de personen in kwestie past, maar waarbij communicatie en eerlijkheid wél altijd centraal staan.
Wanneer ben je geschikt voor polyamorie?
Ben je eigenlijk wel nieuwsgierig naar polyamorie, maar weet je niet of het écht bij jou past? Dan is het in eerste instantie interessant om eens te na te gaan hoe het zit met jouw gevoelens en behoeften binnen relaties. Wat is belangrijk voor jou?
De onderstaande vragen kunnen je helpen onderzoeken of polyamorie iets voor jou is:
- Hoe sta je tegenover jaloezie? Jaloezie komt voor in alle relatievormen. Kun je deze gevoelens bespreken en er constructief mee omgaan?
- Hoe belangrijk is open communicatie voor jou? Polyamorie vereist open, eerlijke communicatie over gevoelens, grenzen en behoeften. Voel je je hier comfortabel bij?
- Hoe zie je jouw toekomst? Zie je jezelf in staat zijn om meerdere langdurige relaties tegelijkertijd te onderhouden? Kun je de tijd en energie verdelen?
- Hoe belangrijk is exclusiviteit voor jou? Sommige mensen voelen zich het meest verbonden in een exclusieve relatie. Anderen vinden dat meerdere connecties hun leven juist enorm verrijken.
- Hoe ga je om met onzekerheid? Polyamorie kan onzekerheid met zich meebrengen, vooral in het begin. Ben je bereid om met je onzekerheden aan de slag te gaan?
Wat zegt de wetenschappelijk over polyamorie?
Het onderhouden van een polyamoreuze relatie vergt dus heel wat zelfkennis en de motivatie om met jezelf aan de slag te gaan. Onderwerpen als communicatie, jaloezie en onzekerheid kunnen steeds blijven opspelen. Waarom word ik onzeker? Wat triggert mij of juist niet?
Ook is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar polyamoreuze relaties. Wat blijkt? De relatievorm kan succesvol zijn mits de lovers open communiceren en duidelijke grenzen stellen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships wijst uit dat polyamoreuze mensen vaak véél hogere niveaus van tevredenheid en vertrouwen in hun relaties rapporteren dan mensen met een monogame relatie. Interesting!
Weer een andere studie suggereert dat polyamoreuze mensen vaak betere vaardigheden ontwikkelen als het gaat om het oplossen van conflicten en emotionele veerkracht omdat zij regelmatig hun gevoelens en grenzen met elkaar moeten bespreken.
De voordelen en uitdagingen van polyamorie
Polyamorie kent dus voor- en nadelen. Waar je aan de ene kant heel open bent en regelmatig open gesprekken met elkaar voert, je grenzen aan geeft en je eigen en elkaars persoonlijke groei stimuleert, kent het óók uitdagingen. Naast het feit dat polyamoreuze relaties gewoonweg tijdrovend zijn – en je daar maar net zin in moet hebben -, zul je vaker moeten dealen met jaloezie en onzekerheid maar ook met de het stigma dat hangt op polyamorie. Je krijgt vaker te maken met onbegrip op jouw relatiekeuze van de maatschappij, vrienden of familie.
Ben je nieuwsgierig bent naar polyamorie? Ga in gesprek met mensen die al een polyamoreuze relatie hebben, lees er meer over en bespreek het met je partner om te zien of deze relatievorm bij jullie past.
Uiteindelijk is het belangrijkste om authentiek te leven en relatievorm te kiezen die jou gelukkig maakt, ongeacht wat anderen van je denken!