Vega Vrijdag: polentafrietjes met ajvarmayonaise
Vega borrel gepland? Hoewel we inmiddels gezegend zijn met een ontzettend fijn aanbod aan vega bittergarnituur, is de afwisseling met iets zelfgemaakts wel zo fijn. Deze polentafrietjes met ajvarmayonaise kun je perfect van tevoren voorbereiden (lees hier hoe) en hoeven je daarom geen enkele stress te bezorgen. Lekker knapperig en met een smaakvolle mayonaise, zo lekker kan vega borrelen zijn.
Je maakt de polentafrietjes bovendien gewoon in de oven – perfect voor wie niet dol is op frituren. En wil je daar nou nog een lekker non-alcoholisch drankje bij? Dat treft: eerder publiceerden we een lijstje van alcoholvrije cockails waar je voldoende inspiratie uit kunt halen.
Benodigdheden voor 4 personen (als borrelhap):
- 200 gram polenta
- 1 liter groentebouillon
- 30 gram parmezaanse kaas
- Rasp van 1 citroen
- 1 klont boter
- Grof zeezout
Voor de ajvarmayonaise:
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels ajvar
Zo maak je de polentafrietjes
Doe de polenta met de groentebouillon in een grote pan en breng zachtjes aan de kook. Roer goed met een houten lepel en laat inkoken tot een gladde, gare pap. Roer er de kaas, de citroenrasp en de klont boter door en haal van het vuur.
Stort de polenta in een ovenschaal (of op een bakplaat met opstaande rand) en laat afkoelen. Plaats in de koelkast zodra het mengsel op kamertemperatuur is.
Haal na een paar uur (of een nacht) uit de koelkast en snijd de polenta in dikke frieten. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Leg de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat en druppel er nog wat olijfolie over. Bak in 40 minuten knapperig. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Maak tijdens het bakken van de polentafriet de ajvarmayo door de mayonaise te mengen met de ajvar.
Serveer de polentafrietjes met de ajvarmayo en maak af met wat extra grof zeezout.
Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)