Poeptalk: zo hoort je poep eruit te zien
Er wordt weinig over gepraat. Maar je ontlasting vertelt veel over hoe gezond je bent. Zoals jouw ogen de spiegel zijn van je ziel, is jouw grote boodschap de spiegel van je gezondheid. Het kan zelfs een voorbode zijn van aandoeningen, die anders nooit opgemerkt zouden worden. Dus, het wordt tijd om het taboe te doorbreken: let’s talk about shit!
Ronde harde keutels, een dikke worst, aan elkaar geplakte dropjes of een platte vlaai… Heb je enig idee hoe jouw poep eruit ziet? En hoe het eruit hoort te zien? Volgens poepdeskundige Nienke Grottenbos trekken we veel te snel door.
De poepdokter
Nienke is ook wel bekend als ‘de poepdokter’ en schreef het boek Van mond tot kont. Juist omdat poepen een actie is waarover meestal niet wordt nagedacht: je gaat zitten, doet je ding en (na het handenwassen) ga je weer verder met wat je aan het doen was. Terwijl het heel goed is om af en toe eens goed achterom te kijken, nadat je een drol hebt gedraaid.
Nienke: “In je darmen leven namelijk miljarden bacteriën. Die bacteriën hebben invloed op jou – maar jij ook op je bacteriën! Als jij aardig bent voor hen, zijn zij lief voor jou. Met als resultaat: meer energie, een gewicht dat bij je past én een goede spijsvertering. Niet alleen voor nu, maar ook voor later.”
Lees ook: Waarom moeten we eigenlijk naar het toilet als we koffie drinken?
Verschillende soorten poep
In Nederland zijn zeker 100.000 kinderen met poepproblemen onder behandeling van een arts en ruim 2 miljoen buikpatiënten. Om een visuele inschatting te maken van hoe het met iemand gaat, hebben internationale poepdeskundigen de Bristol Stool Chart gemaakt.
Daarin staan in totaal 7 soorten poep. Nu zijn er natuurlijk veel meer poepvormen, maar dit zijn de meest voorkomende.
1. Ronde harde dropjes
Leg jij een serie ronde harde dropjes neer, die ook wat weg hebben van konijnenkeutels? Dat betekent dat je niet genoeg vocht binnen krijgt. Je zult meer en regelmatiger moeten drinken.
2. Aan elkaar geplakte dropjes
Wie een serie aan elkaar geplakte dropjes weet te brouwen doet het al iets beter, maar het verdient nog geen schoonheidsprijs. De dropjes zijn droog en hard, dus poepen gaat niet makkelijk.
3. Maïskolf
Ziet je grote boodschap eruit als een maïskolf, beetje zacht en gebobbeld? Prima.
4. Worst
Wie het echt goed wil doen, draait een worst. Goede poep kenmerkt zich door een gladde, zachte en smeuïge structuur. En dat poept goed. Het liefst heeft deze worst ook nog een normaal bruine kleur, niet te licht en niet te donker.
Ook interessant: Dit krukje (squatty potty) zorgt voor een betere stoelgang
5. Zachte klodders
Last van zachte klodders die je snel uit poept? Die moet je niet elke dag hebben. Houd de klodders langer aan, dan is het raadzaam om een dokter te bellen..
6. Zachte brij
Wie een zachte brij ontdekt vermengd met harde stukjes krijgt de stempel ‘diarree’.
7. Jus
Ziet het eruit als jus en komt het er snel uit? Dan heb je vermoedelijk iets verkeerds gegeten. Zo hoort het er écht niet uit te zien.
De route van de ontlasting
De kleur, de geur en de samenstelling zijn allemaal signalen die iets kunnen vertellen over aanwezige problemen in het lichaam. Het voedsel dat je eet gaat via de slokdarm, naar de maag, de dunne darm, de dikke darm en vervolgens naar de endeldarm. Onverteerbare voedselresten verlaten het lichaam via de anus.
Vind je vast ook interessant: Natuurlijke middeltjes en trucs om van je verstopping af te komen
Ook de lever, galblaas en alvleesklier spelen een rol bij de spijsvertering. Gedurende het afleggen van deze route, kan er van alles misgaan doordat er bijvoorbeeld niet goed gekauwd wordt, er te weinig maagzuur is, er niet voldoende spijsverteringsenzymen worden afgegeven, er te weinig gal wordt geproduceerd, de darmwand verhoogd doorlaatbaar is en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen.
Wat moet je eten voor een goede stoelgang
Ook kan het zijn dat je dingen eet waar het lichaam helemaal niet blij van wordt, zoals bijvoorbeeld suiker, bewerkte koolhydraten, koffie en alcohol. De basis voor een mooie drol is namelijk gezonde voeding. Als je een ‘mislukt’ exemplaar in de pot deponeert, moet je jezelf afvragen hoe gezond je eet en of je wel genoeg vezels binnenkrijgt.
Groente en fruit zijn het meest vezelrijk, maar variatie is heel belangrijk. Er is namelijk geen enkele soort die álle vitaminen en mineralen bevat. Ook gefermenteerde producten zoals zuurkool, kefir, zure melk, kombucha, kimchi en yoghurt zijn leveranciers van goede bacteriën. Verder is het belangrijk om voldoende water te drinken en gezonde vetten (omega-3) binnen te krijgen.
Aanvullend onderzoek
Soms is een gezonde voeding niet voldoende. Zeker als de klacht al wat langer bestaat, dan kan er ook méér aan de hand zijn. Om er achter te komen wat de oorzaak is, is het beter om hulp in te schakelen van een professional. Deze kan helpen zoeken en eventueel aanvullend onderzoek laten doen, zodat de behandeling een goede kans van slagen heeft.
De darmflora produceert immers 40 procent van de energie in het lichaam, dus het is ontzettend belangrijk om deze gezond te houden!
Meer over de darmflora:
- Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
- Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?
- De invloed van darmen op een depressie is groter dan we denken