Wanneer heb je wel héél erg last van je menstruatie?
Yep, het is weer die tijd van de maand. Waar de ene vrouw niet kan lopen door de krampen, barst de ander in tranen uit bij elk zielig nieuwsbericht dat ze hoort. Er zitten ook bofkonten tussen die juist helemaal nergens last van hebben. Aan het andere kant van het spectrum vind je dan weer vrouwen die extreme bijwerkingen van hun menstruatie ervaren. Dit wordt ook wel Premenstrueel syndroom genoemd (PMS).
Maar waar ligt de grens tussen ‘normale ongesteldheidsklachten’ en het hebben van PMS?
5 procent van de vrouwen
De Gynaecoloog schrijft dat ongeveer 5 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last heeft van Premenstrueel syndroom (PMS). Dit is een verzamelnaam voor ernstige emotionele en lichamelijke klachten in de periode voor de menstruatie.
Wat gebeurt er allemaal in je lichaam vóór je ongesteld wordt?
Vaak ontstaat PMS na het krijgen van kinderen. Ook heb je meer kans op PMS als het in je familie voorkomt.
PMS of ‘normale klachten’?
De meeste vrouwen merken voordat zij ongesteld worden wel dat er iets anders is aan hun lichaam en geest. Hoofdpijn, stemmingswisselingen of gevoelige borsten zijn dan ook normale verschijnselen.
Wanneer je last hebt van PMS zijn de klachten zo erg, dat deze je hinderen in het dagelijks leven. Je kunt dan bijvoorbeeld niet de deur uit, omdat je ontzettende last van krampen hebt. Andere veelvoorkomende lichamelijke klachten bij PMS zijn pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel en het vasthouden van vocht.
Ook op geestelijk gebied kan PMS heftige verschijnselen veroorzaken. Zo kun je erg prikkelbaar zijn, last hebben van extreme stemmingswisselingen of zo vermoeid zijn dat je niets gedaan krijgt op een dag.
Heb ik PMS?
Komen de bovenstaande klachten je bekend voor? Dan bestaat er helaas geen bloed- of hormoononderzoek om met zekerheid aan te kunnen tonen dat je PMS hebt. Wel kun je PMS aan één belangrijk kenmerk herkennen: het hangt samen met de menstruatiecyclus.
Zo beginnen de klachten in de weken voor je menstruatie en verdwijnen deze op het moment dat je ongesteld bent. Deze klachten blijven daarna ook minstens een week weg. Om vast te stellen of je PMS hebt, is het daarom handig om een dagboek bij te houden waarin je per dag opschrijft waar je last van hebt.
PMS behandelen
De wetenschap is er nog niet over uit hoe PMS precies ontstaat. Artsen vermoeden wel dat het iets te maken heeft met hormonale schommelingen en de gevoeligheid voor het hormoon progesteron.
Als je last hebt van PMS zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Vaak verdwijnt een deel van de klachten al door het aanpassen van je leefstijl. Kijk of je genoeg beweegt, gezond eet en probeer alcohol en cafeïne te vermijden.
Kan de maanstand invloed hebben op je menstruatie? Een expert geeft antwoord
Heeft dit te weinig effect? Dan kan je met de huisarts overleggen over het gebruik van medicijnen. In het uiterste geval is ook een operatie mogelijk, waarbij de eierstokken verwijderd worden.
Bedrock Talks over menstruatiecyclus
Gemiddeld is een vrouw 7,4 jaar van haar leven aan het menstrueren. En toch is het zo’n taboe-onderwerp! Raar, vinden wij. Om al die menstruerende dagen wat draaglijker te maken én het taboe rondom menstruatie te doorbreken, hebben we het in deze podcast met Honorata en Lieke, oftewel de menstruatiemeisjes, over onze menstruatie.
Want hoe zorg je dat je menstruatie vóór je werkt, in plaats van dat je een week per maand uitgeblust op de bank moet liggen vanwege pijntjes, futloosheid of andere kwaaltjes?