Bedenk jij waar je shopt? Een pleidooi voor bewust consumeren
Kerst is een magische, bijzondere periode. Althans – dat zou het moeten zijn. Want tegenwoordig is het vooral onze kooplust die hoogtij viert. De koorts van het kopen lijkt ons allemaal over te nemen en bewust consumeren verdwijnt naar de achtergrond. In een wereld van alles-in-één megaconglomeraten en gigantische online retailers is het verleidelijk om blindelings te kiezen voor snelheid, gemak en goedkope aanbiedingen.
Wat als je dat dit jaar eens níet doet? Wat als je besluit om bewust te kiezen waar je je aankopen doet? Wat als je – voordat je ‘klik om te bestellen’ of ‘in winkelmandje’ selecteert – dit jaar de impact van jouw keuzes eens goed overweegt. Wat als je in december 2023 start met kijken naar alternatieven die niet alleen jou, maar ook anderen blij maken?
Ik ben er groot voorstander van dat we dit jaar bewust kiezen en ons geld laten spreken voor zaken waar we echt in geloven. Hoe leuk als we de charme van het vinden van dat ene perfecte cadeau opnieuw ontdekken? Volg deze tips voor een bewuste shopping spree want bewust consumeren kan een verrijking zijn!
Winkel tweedehands
Overweeg tweedehands winkelen. Het kan verrassend bevredigend zijn om door vintage winkels, je lokale kringloopwinkel of online marktplaatsen af te struinen op zoek naar unieke vondsten. Hergebruik is niet alleen milieuvriendelijk, maar het voegt ook karakter toe aan jouw cadeaus. Wat dacht je van een 35mm camera via Marktplaats, een designer item via Salon Heleen Hülsmann of een waanzinnige schemerlamp via de Kringloop?
Shop lokaal
Lokale ondernemers verdienen een moment in de schijnwerpers. Zij zijn degenen die hun hart en ziel in hun producten stoppen, elk item doordrenkt met passie en zorg. Door lokaal te winkelen, steun je niet alleen de gemeenschap, maar je krijgt er vaak iets unieks voor terug. Iets dat niet van de lopende band komt. Het is toch veel toffer om dit soort ondernemers te steunen?
Denk hierbij aan de kleine boetiekjes met handgemaakte kleding, ambachtelijke winkels zoals bakkers, kunstgaleries en speciaalzaken zoals kleine boekhandels.
Bedenk wat de ander echt gaat gebruiken
Eerlijk is eerlijk: de luxe van cadeaus die je eigenlijk niet echt nodig hebt, is heerlijk, maar combineer dat eens met cadeaus die juist wél nodig zijn en goed van pas komen. Een aantal voorbeelden: Gaat je broer verbouwen? Dan is een blik verf geen overbodige luxe! Denk dan bijvoorbeeld eens aan Fairf; dat is verf op plantaardige basis.
Is je schoonzus zwanger? De jurken van Swan and the People zijn comfortabel, waanzinnig mooi én duurzaam. Drinkt je vader aan de lopende band koffie? Geef een abonnement op De Koffiejongens cadeau. Deze koffie uit deze afbreekbare cups smaakt waanzinnig. Wc papier heeft iedereen nodig. The Good Roll maakt daar een (duurzaam) feestje van met hun vrolijk ingepakte rollen.
Geef met het cadeau dat je krijgt
Het is een aflevering van Friends waarin Chandler iedereen een ‘donation in your name to the New York City ballet’ geeft, omdat ‘ie zelf platzak is. Ja! Hard om gelachen, maar vorig jaar zette ik een donatie aan de LINDA. foundation op m’n lijstje. En dat voelde stiekem best heel goed.
Met die donatie werden gezinnen in Nederland die het hard te halen hebben, geholpen, doordat zij wat cadeaubonnen toegestuurd krijgen. Kunnen ze de tafel ook eens vrolijk dekken of cadeaus kopen voor de kinderen. Mooi toch?
Natuurliefhebber in je vriendenkring? Plant een boom in iemands naam via Trees for All! Nog een optie: Stichting MommaLuv heeft voor zwangere vrouwen in Afrika een kraampakket samengesteld. Als je dit cadeau doet aan een aanstaande mama in Afrika, krijg je zelf een mooie haarband met Afrikaanse print, plus foto van de zwangere mama die je ondersteunt.
Bewust consumeren
Elke aankoop is een stem – een stem voor welk soort wereld we willen ondersteunen en aanmoedigen. Het gaat niet om het afzweren van consumptie, maar eerder om het omarmen van een bewustere benadering ervan. Bewust consumeren is een manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzamer te leven. Het betekent investeren in producten die langer meegaan, materialen die gerecycled of hergebruikt kunnen worden en het vermijden van impulsaankopen die uiteindelijk in de prullenbak belanden.
Door bewuste keuzes te maken, draag je bij aan het verminderen van verspilling en het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties. Het is een significante manier om bij te dragen aan een gezondere planeet en een meer evenwichtige consumptiecultuur.
Kerst is een tijd van vieren, delen en geven. Dat geldt niet alleen voor de geschenken die we onder de boom leggen, maar ook voor de keuzes die we maken en de impact die we hebben op onze wereld, groot en klein. Gebruik je vrije dagen om te reflecteren op jouw bijdrage. Denk bewust na over je koopgedrag. Tijdens kerst, maak ook daarna. Zo maken we onze feestdagen niet alleen speciaal voor onszelf, maar ook voor anderen en voor de wereld om ons heen.
Leontine, merkstrateeg en oprichter van The Alliance, werkt dagelijks met ondernemers met een grotere missie dan enkel zakelijk succes. Ze zet zich in voor visionaire leiders die niet slechts een bedrijf runnen, maar een diepgewortelde drang hebben om wereldwijde positieve verandering teweeg te brengen. Ze streeft ernaar anderen te inspireren tot bewuste keuzes in levensstijl en aankoopgedrag.