8 simpele manieren om (meer) plasticvrij te leven
Gister schreven we nog hoe 20 bedrijven in de wereld verantwoordelijk zijn voor wel 50 procent (!) van al het plasticafval ter wereld. Dat is om verdrietig van te worden. Hoewel het de grote bedrijven zijn die ons plasticgebruik stimuleren, hebben we uiteindelijk zélf in de hand hoeveel plastic we consumeren en weggooien. Daarom een simpele doch effectieve guide om per direct minder plastic te gebruiken. Want dat hoeft helemaal niet lastig te zijn!
Het is goed om te weten dat we niet tegen plastic zijn, maar wel in de mate waarin en de manier waarop we het gebruiken. Plastic is immers een ontzettend goed en sterk materiaal, maar er is al meer dan genoeg van op de wereld en dat kunnen we beter op een slimme manier hergebruiken dan steeds nieuw plastic gebruiken voor slechts één keer.
Hoog tijd om bewust naar ons plasticverbruik te kijken en te onderzoeken hoe we het sterke materiaal op een slimme, duurzame en effectieve manier kunnen blijven gebruiken.
Met andere woorden: hoe we minder wegwerpplastic kunnen gebruiken. Want zeg nou zelf: het is op z’n minst nogal zonde dat de helft van al het plastic in de oceanen (de plastic soep inderdaad) bestaat uit wegwerp plastic, toch?
Tips om minder afval te gebruiken
Gelukkig hoeft dat helemaal niet lastig te zijn en hoef je je zeker ook niet in allerlei bochten te wringen om minder plastic te gebruiken. Kijk maar naar deze 8 simpele tips!
1. Ken je zero waste items
Het klinkt wat paradoxaal als je juist minder afval wilt maken, maar met een paar simpele aankopen kun je juist een heleboel toekomstig (plastic)afval verkopen. Denk aan een goede waterfles zodat je niet plastic flesjes hoeft te kopen, een goede canvas tas die je altijd bij de deur hebt hangen zodat je niet bij de supermarkt voor plastic verrassingen komt te staan.
(H)eerlijk bakkie: deze koffiecups zijn biologisch afbreekbaar
2. Koop seizoensgebonden
Tijdens onze Zero Waste Challenge kwamen we erachter dat wanneer je geen plastic meer wilt kopen in de supermarkt, je bij de groente- en fruitafdeling al snel uitkomt bij de seizoensgroenten en fruit. Deze worden namelijk alleen geteeld in – surprise – het huidige seizoen en hoeven daarom niet van ver te komen en dus ook niet plastic verpakt te worden zodat het lang houdbaar blijft.
3.Prepare
As always is een goed begin het halve werk, hoe cliché het ook is: we zweren bij deze tip. Is het lekker weer en wil je het park induiken of een dag naar het strand gaan? Probeer dan niet in de verleiding te komen van alle plastic-kant-en-klare verpakkingen in de supermarkten, maar neem zelf bakjes met snacks en eten mee.
Wasbare luiers een stap te ver? Deze plastic-neutrale luier is een duurzaam alternatief
Hummus maak je bijvoorbeeld in een handomdraai zelf (en kan je ook nog eens makkelijk bewaren in de vriezer) en neem je makkelijk mee in een tupperware bakje naar het park. Hetzelfde geldt voor brood, andere dips, salades, soepen of wat dan ook. Het is nog eens gezonder ook!
4. Reduce
Wanneer we het hebben over een zero waste lifestyle klinkt het alsof je wilt streven naar het niet meer maken van afval. Hoe ideaal dat ook klinkt, echt realistisch is het natuurlijk niet. Als mens zijn we nou eenmaal niet duurzaam en kunnen we niet leven zonder iets van afval down the track te maken.
Klinkt deprimerend? Nee hoor. Wat je wél kunt doen, is letten op hoeveel afval je maakt en of het echt nodig is wat je koopt, consumeert of weggooit of zijn er ook (leukere en goedkopere) alternatieven? In 9 van de 10 gevallen is dat meestal wel het geval en daar helpen we je graag een handje bij!
View this post on Instagram
5. Reuse
Een andere belangrijke pijler bij de zero waste lifestyle – of nou ja, eerder de less waste lifestyle – is het hergebruiken van items die je al hebt. Is je afval wel écht afval of kun je er toch iets tofs mee?
Een t-shirt dat je niet meer draagt kan misschien een handige theedoek zijn of een toffe decoratie voor rondom je plantenpot. Who knows! Wees creatief en probeer alles wat je niet meer gebruikt te zien als een mooi materiaal voor een ander item of project.
Groente-afval is bijvoorbeeld een perfecte grondstof voor in het wormenhotel (aanrader, deze maak je ook makkelijk zelf) of op de composthoop. Na een tijdje is dat weer perfecte plantenvoeding.
6. Go DIY
De supermarkten en anderen winkels liggen vol met producten die je zo kan gebruiken en je zelf haast niets meer hoeft te doen. Van soepen tot curry’s en salades en nog veel meer andere handige items. Maar het nadeel is dat je 1) niet zelf meer nadenkt over wat en wanneer je eet of consumeert, maar 2) dat het ook gepaard gaat met een hoop wegwerpplastic.
Hoe verleidelijk het ook is om snel een maaltijd te halen na je werk als je druk bent, denk na of je het écht nodig hebt of dat je ook prima zelf aan de slag kunt gaan en je erna een stuk beter over je keuze voelt? Je kan namelijk een stuk meer dan je misschien denkt.
Niet alleen koken, maar ook recepten maken voor kokosmelk, havermelk en hummus bijvoorbeeld. Daar heb je helemaal geen voorverpakte versie van nodig!
Onze favo recepten:
- Ben je de hummus zat? Hier vind je meer vegan broodbeleg (+ lekkere combinaties)
- Thaise broccolisoep met kokosmelk (en helemaal vegan!)
- Recept: maak je eigen plantaardige havermelk binnen een handomdraai
7. Refuse
Bij het proces van minder afval maken, hoort ook vaker nee zeggen. Het is oké om zelf te kiezen waar jij wel en niet aan bijdraagt. Je groenten en fruit op de markt mee in een plastic tasje? Zeg standaard nee, zo wordt het vanzelf een gewoonte en wie weet pikken de mensen om je heen of de markt koopman er ook nog iets van op.
8. Scheiden
Toegegeven: wanneer je tot het punt bent aangekomen dat je afval moet scheiden ben je eigenlijk al te laat. Maar dat maakt het niet minder belangrijk als je wilt zorgen dat plastic op een duurzame manier gebruikt wordt. Afval scheiden bij jou thuis of op straat is een kleine moeite met een grote impact!
Je hoeft heus niet 3 verschillende bakken aan te schaffen, je kan ook makkelijk een krat of grote plastic tas gebruiken als plastic- of glasbak die je makkelijk kan mee nemen naar de glasbak.
Deze 5 groente- en fruitschillen hoef je nooit meer weg te gooien