Good News: Spanje verbiedt straks losse plastic verpakte producten
Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: losse plastic verpakte producten worden straks ook in Spanje verboden.
We weten dat plastic slecht is voor het milieu. Jaarlijks belandt er zo’n 9 miljard kilo plastic in de oceaan en dat heeft veel gevolgen. Vandaar dat minder producten met een plastic verpakking ook zulk goed nieuws is.
Plastic verpakkingen verboden
De verkoop van groenten en fruit in plastic verpakkingen zal verboden worden in supermarkten in Spanje, vanaf 2023. Dat is één van de maatregelen die genoemd wordt in de uitvaardiging die opgesteld is door de Spaanse Ministry for Ecological Transition.
Mooi om te horen, en er is nog meer. In de uitvaardiging zijn ook maatregelen opgenomen die de verkoop van losse onverpakte producten, zoals bijvoorbeeld appels, en minder gebruik van waterflesjes moeten aanmoedigen.
Alle verse producten die minder dan 1,5 kilo wegen mogen niet meer met plastic verpakt worden, waarmee Spanje in de voetstappen van Frankrijk treedt. In Frankrijk zullen deze regels volgend jaar van start gaan.
Door deze maatregelen in te voeren, hoopt de Spaanse ministerie het overmatig gebruik aan plastic verpakkingen terug te dringen.
Richtlijnen
Eigenlijk is dit besluit echter niks nieuws. Milieubewegingen in en buiten Spanje, inclusief Greenpeace, voeren al jaren campagne om te zorgen dat groenteboeren en supermarkten hun verse groenten en fruit niet meer in verschillende lagen aan plastic wikkelen.
Die milieubewegingen hielden meetings met belangrijke bedrijven, geleid door het ministerie en Teresa Ribera, politica van de socialistische partij PSOE. Het doel? Het delen van een aantal belangrijke richtlijnen uit de afkondiging.
Is de plastic-recycling industrie eigenlijk wel zo pluis als ‘ie lijkt?
Zo bepaalt de Spanish Food Safety and Nutrition Agency bijvoorbeeld welke producten meegerekend zullen worden bij de nieuwe regels wat betreft de plastic verpakking. Groenten en fruit die snel zouden kunnen rotten, vallen daar niet onder.
Moeilijkheden
Helaas zijn er nog enkele obstakels die overwonnen moeten worden wat betreft de uitvaardiging. Zo zegt Julio Barea van Greenpeace dat het nog altijd belangrijk is om te zien hoe het toegepast wordt. Volgens hem gaat de overheid, geleid door de Socialist Party, niet snel genoeg met het aanpakken van plasticvervuiling.
Ook is er een conflict tussen overheidsorganisaties, die gelukkig wel voorstander zijn van de uitvaardiging, en Ecoembes, het Spaanse bedrijf dat de meeste huishoudelijke verpakkingen maakt. Zij doen hun best om te zorgen dat de nieuwe regels niet ingevoerd worden.
Maatregelen
Ondanks dat is de overheid van plan om nog meer maatregelen door te voeren. De plastic verpakking om groente en fruit is gelukkig niet het enige wat de deur uit gaat.
https://www.bedrock.nl/wereldverbeteraar-changemaker-challenge/
Zo zouden er herbruikbare bekers moeten komen bij openbare events, en alternatieven voor de verkoop van flesjes drinken. Ook zouden mensen hun eigen herbruikbare bakjes mee kunnen nemen naar de supermarkt, voor losse producten.
Het belangrijkste doel is om te zorgen dat verkoop van plastic drinkflesjes in 2030 gehalveerd is en dat 100 procent van de verpakkingen tegen die tijd van gerecycled materiaal gemaakt is.
Statiegeld
Naast het verminderen van die drinkflesjes, heeft de overheid ook voor ogen dat tenminste 70 procent van alle verpakkingen in 2023 verzameld is om te recyclen.
Wat gebeurt er als dat niet lukt? Dan wordt er een statiegeld systeem geïntroduceerd. Mensen betalen een paar cent voor een herbruikbaar bakje, bijvoorbeeld in de supermarkt, wat ze terugkrijgen als ze het bakje terugbrengen.
Eindelijk! Vanaf eind volgend jaar komt er statiegeld op blikjes
De Spaanse overheid doet haar best om het gebruik van plastic flesjes en verpakkingen terug te dringen. Als dat geen goed nieuws is!