Plastic afval scheiden: wat mag wel en niet bij het plastic?
Tijdens de reis door Europa die ik vorige maand maakte, viel het me op hoe goed ze in veel steden in Oost-Europa plastic afval scheiden (en ook ander afval). Van Ljubljana tot Wenen: bijna overal stonden er op veel plekken prullenbakken waarin blik en papier naast het restafval werden ingezameld, terwijl we in Nederland in het openbaar meestal één soort prullenbak hebben.
Wil je je de impact van je plasticgebruik toch wat kleiner maken, dan kun je natuurlijk wel lege plastic verpakkingen bij je houden om ze thuis te scheiden. Maar dan sta je voor de volgende vraag: wat mag er wel en niet in de PMD-bak?
Afval scheiden: waar staat PMD voor?
PMD is een afkorting van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken. In sommige dorpen en steden krijg je speciale zakken waar je je plastic afval in kunt doen, in bijvoorbeeld Amsterdam zul je je eigen afval moeten scheiden en moet je op zoek naar een plastic-container in de buurt waar je het in kunt doen. Dat kost inderdaad net een beetje extra moeite, maar de planeet is je dankbaar.
Plastic afval scheiden: wat wel en wat niet?
De afkorting PMD geeft al ongeveer aan wat er wel of niet bij het plastic afval mag, maar toch kan niet al het plastic gerecycled worden. Onder de ‘P’ vallen bijvoorbeeld wel lege plastic flessen en flacons, bijvoorbeeld van drank of shampoo.
De algemene regel is: als het een plastic verpakking is, kan het gerecycled worden. Andere plastic dingen, zoals gebruiksvoorwerpen mogen niet. Speelgoed en tandenborstels zijn dus niet welkom.
Metaalafval scheiden
Onder de ‘M’ vallen lege metalen verpakkingen, zoals drankblikjes, conservenblikken en lege spuitbussen (maar niet van chemische middelen). Let wel op: niet in elke gemeente zijn deze voorwerpen toegestaan in plastic afvalbakken. In Amsterdam kun je conservenblikken bijvoorbeeld helaas niet scheiden.
Meestal zijn er op de site van je gemeente aanvullende wel-of-niet-lijstjes te vinden. Aluminium hoort overigens niet bij metaal. Chipszakken en kauwgomstrips kunnen daarom niet gerecycled worden.
Drankkartons scheiden
Sinds kort mogen in de meeste gemeentes ook de drankkartons (‘D’) bij het plastic afval, bijvoorbeeld van melk en yoghurt. Die bestaan weliswaar voor 75 procent uit karton en slechts 21 procent uit plastic, maar dat kan door machines worden gescheiden. Tubes en deksels moet je wel los in de zak doen.
Let op: bioplastic mag je niet gescheiden inleveren. Twijfel je of jouw plastic afval bij het PMD mag of niet? Op de websites van MilieuCentraal en Plastic Heroes vind je handige lijsten.
Voorwaarde voor het recyclen is wel dat er geen dingen tussen het plastic zitten die er niet horen. Probeer daarom een doorzichtige afvalzak te gebruiken voor het recyclen, zodat gemakkelijk gecontroleerd kan worden of het wel echt alleen plastic is. Lever plastic ook altijd leeg in (maar niet per se schoon).
Wil je weten waar je plastic terecht komt? Dat lees je in dit artikel. O, en: go you!
Meer info over plastic afval scheiden
- 15 manieren om je plastic footprint te verkleinen
- Er zit verborgen plastic in theezakjes (en ook in deze andere onverwachte dingen)
- Dit wil de EU aan ons plastic-beleid veranderen (en dat is nodig ook)