Plassen in de zee: dit wil je écht weten
Afgelopen maand was ik in Puglia en daar heb je veel strand. En zon. En zee… Waar veel mensen het in de zomer heerlijk vinden om in de zee te zwemmen, ben ik er altijd een beetje huiverig voor. Ik had het maar liefst tien jaar niet gedaan. Noem het ‘zee vrees’, maar het feit dat mensen de zee gebruiken als openbaar urinoir, mijn huid trekkerig wordt van het zoute water en ik het zand naderhand vind schuren op mijn huid, maken het wat mij betreft geen aantrekkelijke aangelegenheid. Voor mensen die wél graag zwemmen en plassen in de zee: dit moet je weten voordat je in de zee plast.
Want het is een feit dat mensen in de zee plassen. Niet alleen kinderen, ook volwassenen nemen niet alleen een frisse, maar ook ontlastende duik.
Plassen in de zee
Het is écht niet heel gek om te plassen in de zee, maar helemaal onschadelijk is het ook niet. Een onderzoek van Procter & Gamble liet zien dat meer dan zestig procent van de mensen zich schuldig maakt aan zeeplassen. Dit is ruim de helft. Jouw behoeften doen kan echt een opluchting zijn, maar dit wil je weten.
1. Plassen in de zee schadelijk voor het milieu
Als je denkt aan plassen in de zee, is het laatste waar je waarschijnlijk aan denkt de vervuiling van de oceaan. Urine bevat nitraten en fosfaten, die een negatieve invloed kunnen hebben op koraal – en koraalriffen over de hele wereld lijden hieronder. Gelukkig heeft één persoon die in de oceaan plast geen invloed op het koraal. Pas wanneer menselijk afval in grote hoeveelheden in zee wordt gedumpd, is het volgens American Chemical Society schadelijk voor de oceaan. Ook worden koraalriffen beschermd en daarom kom je vaak niet in de buurt om daar te plassen.
2. Kan het onhygiënisch zijn of infecties veroorzaken?
Hoewel het hoogst onwaarschijnlijk is, kan plassen in de zee urineweginfecties (UTI’s) veroorzaken. De zee zelf is hier niet de oorzaak van, het gaat om de hygiëne daarna. Door te plassen verlaten bacteriën het lichaam die vervolgens urenlang in natte badkleding blijven zitten. Een broedplaats om zich te vermenigvuldigen en infecties te veroorzaken. Daarom kun je maar beter douchen na een duik in de zee of niet te lang in natte badkleding rond blijven lopen.
3. Het is niet schadelijk voor andere mensen
Overigens kan jouw urine, geen infectie veroorzaken bij andere mensen. Met plassen in de zee loopt niemand gevaar, maar het kan wel afschrikken. Als jij opeens naast een vriend of vriendin begint te lozen, is dat natuurlijk niet fijn om te weten. Zoek daarom een rustig plekje op om jouw behoefte te doen zodat medezwemmers het niet ineens warm krijgen onder water
Urine bestaat voor 95 procent uit water en bevat natrium en chloride. De oceaan bestaat voor ongeveer 96 procent uit water en bevat nog hogere concentraties natrium en chloride. Zolang je je niet in een beschermd gebied bevindt en niet in de buurt van medestrandgangers bent, kun je je gang gaan en je behoefte doen.
24 uur de natuur in zonder telefoon? BEDROCK’s Leonie ging op slow adventure met OFFFFF