Wist je dat het stekken van kamerplanten goed voor je is? Dit is waarom (en een paar tips)
Planten in huis zien er niet alleen leuk uit, ze kunnen ook echt iets voor je betekenen. Met deze tips kom je thuis in direct contact met de natuur en bouw je een persoonlijke band op met je kamerplanten. De beste manier om dat te doen? Door je planten te stekken.
Klinkt nog gek? Valt mee!
In contact met de natuur
Kamerplanten zijn de makkelijkste manier om thuis in contact te staan met de natuur. Ze zuiveren de lucht en zorgen voor meer zuurstof in huis. Als je een stekje ook nog eens zelf hebt opgekweekt, maakt dat die plant extra bijzonder. Door planten te stekken heb je dus niet alleen op een voordelige manier nieuwe planten, je weet ook nog eens zeker dat ze zijn opgegroeid zonder pesticiden en met veel liefde.
Daarnaast leer je tijdens het groeiproces precies wat je plant nodig heeft. Je band met je plant wordt zo veel persoonlijker. Wanneer je weer een nieuw blad ziet ontstaan en als trotse plantenouder ziet dat het goed gaat met jouw planten geven je planten je een gezonde dosis emotionele voldoening.
Plant als aandenken
Je kunt een stukje plant meenemen uit het buitenland, dat als aandenken aan jouw reis herinnert en op je vensterbank verder groeit. Tip: check wel nog even de regels van de landen waar je reist, want sommige planten zijn verboden te exporteren. Ook een stekje dat je weggeeft of van iemand hebt gekregen wordt daardoor een bijzonder aandenken.
Lees ook: Voor bij wie planten altijd doodgaan: deze 14 kamerplanten zijn prachtig en easy te onderhouden
De herinnering aan de plek waar de moederplant groeit, blijft daarmee levendig. Denk bijvoorbeeld aan een stekje van een plant van je oma of een dierbare vriendin, die direct in je herinnering komen wanneer je naar je plantje kijkt.
Planten stekken
Je kunt planten stekken om ze zelf op te kweken tot een volwassen plant, of om ze weg te geven aan iemand die wel wat meer groen kan gebruiken. Wist je al dat je soms met een enkel blaadje al een hele nieuwe plant kunt groeien? Het is een bijna magisch idee dat zo’n klein stukje blad vaak al voldoende is. In andere gevallen heb je ook een stengel, stam of luchtwortel nodig.
Dit vind je vast ook interessant: Deze 4 planten hebben medicinale (en soms spirituele) krachten
Makkelijke planten om met een enkel blad te stekken zijn bijvoorbeeld vetplanten, zoals de echeveria, sedum burrito en de jadeplant.
Zo stek je een vetplant
Trek voorzichtig een blaadje van de stam af en zorg ervoor dat het blad helemaal intact is. Maak zo meerdere stekjes, want het kan altijd gebeuren dat een stekje het niet red. Meng een beetje zand door een handje potgrond en leg dit in een schotel. Hier leg je de blaadjes op, bijvoorbeeld in een mooie mandala vorm.
Ook leuk: Een weekendje weg of op vakantie? Zo overleven je planten jouw afwezigheid
Spray de blaadjes één keer per week met de plantenspuit en wacht tot je de kleine kleurige wortels ziet verschijnen. Een paar weken later komt er ook een klein plantje omhoog. Dit hele proces kan enkele weken tot enkele maanden duren, maar de plantjes die omhoog komen zijn enorm schattig.
Zet je stekjes eerst op een plekje waar veel indirect licht is, totdat de plantjes tevoorschijn komen. Daarna kun je de stekjes in de volle zon zetten. Blijf één keer per week even sprayen met de plantenspuit, pas als de blaadjes gaan rimpelen mag je ze wat meer water geven. Verpot je stekjes zodra de wortels geen ruimte meer hebben om dieper te groeien. En viola, een hele familie aan nieuwe plantjes!
Dit gastartikel is geschreven door Mama Botanica. Wil je meer leren over de verschillende stek-methodes voor alle populaire kamerplanten en tegelijk ook beter worden in het verzorgen van je volwassen planten? Neem dan een kijkje in het boek ‘Stek Je Plant’ van Instagrammer Iris van Vliet. Zij leert je, onder alter ego Mama Botanica, alles over het verzorgen en stekken van je kamerplanten.
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!