10x planten die je slaapkwaliteit verbeteren volgens de wetenschap
Nederlanders zijn geen goede slapers, zo blijkt. Wel één op de vijf Nederlanders die ouder is dan twaalf jaar geeft aan niet goed te slapen. Dat zijn best schokkende cijfers als je nagaat dat slaap essentieel is voor veel fysieke en mentale processen in je lijf.
Gelukkig hebben we een goede nachtrust deels zélf in de hand. Heb je al geprobeerd te slapen met één of meerdere van deze planten in je slaapkamer?
Onderzoek toont namelijk aan dat bepaalde planten je nachtrust kunnen verbeteren.
Slaap is alles
Er zijn maar weinig dingen zo belangrijk in het leven als het krijgen van een goede nachtrust. Als er één les is die ik heb geleerd in de vijf jaar lang experts interviewen over gezond en bewust leven voor BEDROCK magazine en BEDROCK Talks, dan is het wel dat alles valt of staat met een goede nachtrust.
Slaapexpert Hans Hamburger vertelde in een podcastinterview dat er ‘s nachts zelfs méér gebeurt in je hersenen dan overdag. Dat is namelijk het moment waarop je hersenen de prikkels van overdag verwerken en een plekje geven.
Dat en nog veel meer andere redenen om instant je slaapkwaliteit flink te willen verbeteren en van slaap al-tijd een prioriteit te maken.
Planten die je nachtrust verbeteren
Deze tien planten helpen je daarbij want de wetenschap heeft laten zien dat ze helpen je nachtrust te verbeteren:
1. Lavendel
Er is haast geen geur te bedenken die zo rustgevend en kalmerend werkt als een lavendelplant. Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat wie lavendelolie gebruikt voor het slapengaan een significant betere slaap had dan de andere groep.
Let wel: de plant kan giftig zijn voor katten en honden, dus plaats ‘m op een veilige plek. Het liefst in de zon. Pluspunt: lavendel heeft weinig licht nodig.
2. Gardenia
De gardenia, ofwel de Kaapse jasmijn, heeft een heerlijke geur waarvan het bekend is dat het helpt je slaapkwaliteit te verbeteren. Een onderzoek uit 2010 liet zien dat het stofje ‘crocetine’ in de bloem helpt bij het verbeteren van de slaap.
Let op: de plant kan giftig zijn voor honden en katten en heeft half schaduw nodig.
3. Arecapalm
Deze sprieterige palm is misschien wel één van de populairste kamerplanten. De plant lijkt niet alleen een beetje op bamboe (we like!), maar heeft ook de mogelijkheid om lucht in de ruimte te zuiveren. Onderzoek liet zien dat de arecapalm de CO2-concentratie in de omgeving helpt verlagen. En een schone lucht, bevordert uiteraard een goede nachtrust!
4. Slangenplant (Sansevieria trifasciata)
Deze langgerekte plant die met haar gestreepte bladeren wel iets wegheeft van een slangenprint, is in staat om luchtverontreinigende stofjes in huis te laten verdwijnen. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door NASA, bleek inderdaad dat de slangenplant giftige stoffen in de lucht kan omzetten tot schone lucht.
Let wel: kan giftig zijn voor honden en katten.
5. Engelse klimop
Onderzoekers hebben ontdekt dat de extracten van de Engelse klimop gelinkt wordt aan een verbetering van de ademhalingsfuncties bij kinderen met astma.
Let wel: kan giftig zijn voor honden en katten.
6. Paarse passiebloem
Deze mooie plant komt uit de Verenigde Staten en heeft angstverminderende krachten die ons kunnen helpen bij een betere nachtrust.
7. Tuinheliotroop
In een wetenschappelijk onderzoek werd door onderzoekers aangetoond dat het inademen van de extracten van de tuinheliotroop zorgt voor een betere slaap!
8. Kamille
Kamille staat al eeuwen bekend om hét kruid dat helpt bij in slaap vallen. Het kalmerende effect van kamille (of je het nu drinkt als thee of je het inademt via een diffuser), is zelfs wetenschappelijk aangetoond.
Je kunt kamille dus drinken als thee óf de plant in je slaapkamer zetten voor een kalmerend effect.
Let wel: kan giftig zijn voor honden en katten.
9. Gouden pothos
De gouden pothosplant kan giftige stofjes zoals formaldehyde en benzyne uit de lucht halen waardoor je beter kunt slapen, laat deze studie zien.
Let wel: kan giftig zijn voor honden en katten.
10. Vredeslelie
Vredeslelies zijn niet alleen mooie planten, ze zuiveren ook nog eens de lucht in huis. Een NASA-onderzoek wees uit dat deze plant allerlei verschillende giftige stoffen uit de lucht kan halen. Score!
Blijf je slaapproblemen houden? We delen tips van een slaapexpert voor een goede nachtrust.
Eerste hulp bij zieke kamerplanten – zó herken je plantenziektes bij je plant