Vega Vrijdag: plantaardige wellington met portobello (perfect voor tijdens het Kerstdiner)
Ben je op zoek naar een feestelijk én milieuvriendelijk kerstrecept om indruk mee te maken? Dan heb je aan deze heerlijke, plantaardige wellington het juiste recept. Proef een heerlijke combinatie van linzen, portobello, doperwten en walnoten, verpakt in een pakketje van bladerdeeg.
Een kerstklassieker in een plantaardig jasje, van Zo kan het ook.
Ingrediënten voor 6 – 8 personen
- 1 rol bladerdeeg (plantaardig) à 270 gram
- 1 winterpeen
- 2 rode uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 gram walnoten
- 4 takjes verse tijm
- 2 portobello’s
- 100 gram doperwten
- 200 gram gekookte, bruine linzen
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels sojamelk
- 1 theelepel ahornsiroop
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en wortel zo’n 8 minuten. Rits de blaadjes van de takjes tijm en bak deze samen met de walnoten en wat zout en peper nog 5 minuten mee.
- Voeg het mengsel toe aan een kom en voeg de doperwten, gekookte bruine linzen, tomatenpuree en mosterd toe. Schep om en breng op smaak met zout en peper.
- Maak de portobello’s schoon en bak ze in dezelfde koekenpan voor 4 – 5 minuten per kant. Leg ze met de onderkant naar beneden op een bordje, zodat het meeste vocht eruit kan lopen.
- Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de helft van het groentemengsel in een reep over het middelste deel. Het mag niet meer dan 1/3 van de ruimte innemen. Je wilt aan de uiteindes ook wat ruimte overhouden, zodat je de wellington straks goed kan sluiten. Leg de portobello’s erop en schep de andere helft van het mengsel daar weer overheen.
- Vouw de zijkanten van het bladerdeeg aar het midden en druk aan zodat er een rol ontstaat. Draai de wellington voorzichtig om, zodat de bovenkant egaal is. Sluit ook de uiteinden door deze naar beneden en onder de rol te vouwen. Maak 3 of 4 kleine sneden in de bovenkant voor de lucht en het vocht.
- Meng de sojamelk met de ahornsiroop en een theelepel olie. Smeer hier de wellington mee in.
- Bak de wellington zo’n 30 minuten in de oven of tot deze goudbruin is gekleurd. Laat 5 minuten afkoelen voor het serveren.
Tip: je kunt een kleine reep van het bladerdeeg afsnijden en hier vormpjes uit drukken. Hier kun je de wellington feestelijk mee versieren.
Enjoy!
Meer vega kerstinspiratie?
- Recepten voor een heerlijk vegetarisch kerstmenu (die je ook vegan kunt maken!)
- Vegan uiteten tijdens de kerst met de niet vegan familie? Dat kan in dit duurzame restaurant
- Vergeet het ontbijt niet tijdens de Kerst. 10 x de lekkerste vegan kerstontbijtjes!