Duurzaam dilemma: bestaat een plantaardig (paas) ei?
Het is bijna Pasen en een ei hoort erbij met Pasen, vinden wij. Is er een plantaardig alternatief voor het ei? De gemiddelde Nederlander eet zoân vier eitjes per week, maar rond Pasen stijgt dit aantal fors. Dan worden er opeens veel meer eieren gegeten. Lekker, maar al die eieren zijn niet per se goed voor het milieu.
Stel dat iedere Nederlander slechts 1 ei per week vervangt voor een plantaardig alternatief, dan bespaar je een miljard kilometer autorijden aan CO2 en ruim 69.000 olympische zwembaden aan water per jaar. Wow!
Eieren niet goed voor het milieu
We willen niet met een boos vingertje wijzen en een ei hoort erbij, maar omdat we ons steeds klimaat- en milieubewuster worden, willen we ook gewoon eerlijk zijn over het ei. Volgens Milieu Centraal zijn er verschillende factoren die een eitje milieuonvriendelijk maken.
Het eerste punt is natuurlijk het dierenwelzijn. Wie dit belangrijk vindt, kiest voor biologische of vrije uitloopeieren. Vind jij het milieu net zo belangrijk? Dan wordt het al moeilijk kiezen, want de diervriendelijke eieren blijken een grotere impact te hebben op het klimaat. Een eitje van een kooikip is voor het milieu de beste keuze.
De impact die eieren op het milieu hebben, is vooral van twee dingen afhankelijk: hoe de kippen gehouden worden en wat ze eten. De ruimte die kippen nodig hebben, gaat ten koste van de natuur, plus het warm houden van stallen vreet energie. Daarnaast zorgt kippenmest voor schadelijke stoffen als ammoniak, stikstof en fosfaten. Bij vrije uitloopkippen komen deze stoffen in de lucht of in het water terecht.
Stel de kippen worden in een stal gehouden, dan wordt dit weer beter gecontroleerd. Kippen die buiten scharrelen zorgen voor grotere verspreiding van fijnstof, bij kooikippen komt dit probleem weer minder voor. Je leest; vrije uitloopkippen of kooikippen hebben beide op een andere manier impact op het milieu.
Dan is er nog het voer. De meeste kippen krijgen soja en dit komt uit de tropen, waar het een impact kan hebben gehad op tropisch bos. Bij biologische kippen wordt daar rekening mee gehouden en ze krijgen meer voer uit de omgeving.
Het plantaardige ei
Kiezen voor een plantaardig ei heeft zo zân voordelen. Niet alleen biedt het een andere manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen, het is ook beter voor het milieu. PLANT B Egg is zoân plantaardig alternatief en kan net als gewone eieren gebruikt worden om mee te bakken, koken of om te verwerken in bijvoorbeeld een salade. Kortom, het is een product dat veelzijdig inzetbaar is: van zoet tot hartig Ă©n van ontbijt tot diner.
PLANT B Egg is âs werelds eerste op lupinemeel gebaseerde ei vervanger en bovendien 100 procent natuurlijk. Lupine is een boonsoort die op dit moment volop in de schijnwerpers staat als plantaardige eiwitbron in vlees- en zuivelvervangers en daarmee een belangrijke rol vervult in de eiwittransitie, stelt het CBS5 . Lupine bevat naast eiwitten, ook vezels en zink en is daarmee het hoofdingrediĂ«nt voor PLANT B Egg. PLANT B Egg bevat geen cholesterol en heeft 50 procent minder calorieĂ«n dan een gewoon ei.
Al met al een prima eitje waar je de paasdagen mee kunt vullen!
Zo schilder je dit weekend paaseieren op een natuurlijke manier