Krijgt je plant een geel blad? 6 vragen om de oorzaak te achterhalen
Heeft jouw eerst oh zo groene plant ineens een geel blad? Dan weet je dat er iets mis is. Maar het verkleuren van de bladeren kan meerdere oorzaken hebben. Om jou te helpen de juiste diagnose te stellen, hebben wij zes tips voor je. Zo ben je binnen no-time een plantendokter.
Krijgt je plant geel blad? Check déze dingen
Hier kan je dan opletten:
1. Controleer het vochtgehalte van de potgrond
Allereerst is het belangrijk om te controleren of je de plant te veel water hebt gegeven of juist te weinig. Je zou denken dat je dat simpelweg kunt doen door de bovenkant van de potgrond te voelen, maar let op: soms voelt de aarde droog aan, maar verdrinken de wortels juist in het overtollige water.
Til de pot daarom op en check of er een laagje water is achtergebleven. Als je de potgrond controleert op het vochtgehalte, steek je vinger dan ook diep genoeg in de aarde.
Is je plant uitgedroogd?
Hop, vullen die gieter! Pas wel op dat je de plant niet te veel water in één keer geeft.
Is de potgrond te vochtig?
Giet het overtollige water weg, laat de plant even rusten of voeg eventueel verse potgrond toe.
2. Zie je beestjes?
Zie je witte of zwarte stipjes op de bladeren? Grote kans dat je met een schimmel of ongedierte te maken hebt. Maak een foto van de schade en/of aanslag op de plant en ga hiermee naar een plantenzaak. Zij kunnen je adviseren welk natuurlijk bestrijdingsmiddel je het best kunt gebruiken.
3. Check de standplaats
Verkleurde bladeren kunnen wijzen op een tekort of juist een teveel aan zonlicht. Staat jouw plant in een donker hoekje? Verplaats ‘m dan eens naar een lichtere plek en kijk of je verandering ziet.
4. Tocht het?
Exotische kamerplanten houden niet van kou, dus tocht kan funest zijn voor jouw gebladerde vriend. Probeer iets aan de oorzaak te doen, of zet je plant op een nieuwe plek.
5. Geef je plantenvoeding?
Ook planten hebben weleens wat extra vitamientjes nodig. Een tekort aan voedingsstoffen kan zorgen voor een geel blad, dus wat plantenvoeding aanschaffen kan zeker geen kwaad.
Geen zin of tijd om naar het tuincentrum te gaan? Gelukkig kun je ook gemakkelijk zelf plantenvoeding maken, met spullen die je vast al in huis hebt.
6. Hoe oud is de plant?
Zijn de bovenstaande vragen allemaal niet van toepassing op jouw kamerplant? Dan zou het kunnen zijn dat de plant soms een geel blad krijgt door ouderdom. Sommige planten laten hun bladeren nou eenmaal sneller vallen dan andere planten. Als het bij één blad blijft, dan is er geen reden voor paniek.