7 tips om plant-based koken makkelijker (en lekkerder!) te maken
Een leven waarin we het milieu niet in acht nemen, is inmiddels haast ondenkbaar. We nemen massaal minder vaak het vliegtuig en er is een forse groei te zien in het aantal vegetariërs en veganisten in ons land. Toch is plantaardig koken niet altijd even makkelijk. Helemaal niet als je net begint. Daarom deelt vegan receptenmaker en oprichter van Vood, Myrthe van der Vlis, een paar handige tips om plant-based koken makkelijker te maken.
Want plant-based koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en kan bovendien juist een extra toevoeging bieden aan je maaltijd, meent van der Vlis die met haar bedrijf meerdere prijzen won door haar missie vegan eten toegankelijk voor iedereen te maken.
Bij Vood bestel je namelijk kant en klare afhaalmaaltijden die voedzaam, lekker én vegan zijn en voor een groot publiek toegankelijk. Geen poespas dus, maar simpel, lekker en puur eten. En daar hoeven dus helemaal geen dieren aan te pas te komen.
Vegan eten en het klimaat
De cijfers liegen er niet om: de zuivel- en vleesindustrie heeft een gigantische impact op het klimaat. Dat is aan de ene kant shocking omdat ons dieet daar vaak voor een groot deel uit bestaat, maar aan andere kant maakt het jouw impact op het klimaat verminderen, óók meteen een stuk makkelijker.
Door simpelweg vaker voor een plant based dieet te kiezen, verminder je het makkelijkst en het meest effectief jouw ecologische voetafdruk.
Als er iets is wat de duurzame ondernemer en veganreceptenmaer met Vood wil uitdragen, dan is dat het wel. “Door mensen op een positieve manier kennis te laten maken met plantaardig eten geloven wij impact te maken op zowel het milieu als de persoonlijke gezondheid.”
Tips om vaker plant-based te koken
Van der Vlis deelt tips hoe je makkelijker vaker plantaardig kunt eten:
1. Begin bij de basis om het voedzaam te maken
Allereerst wil je je keukenkastjes gaan vullen met plantaardige producten. Zo begin je altijd met een goede vegan basis. Koop ‘hele’ producten, zoals noten, granen, zaden, fruit, groenten, pitjes en peulvruchten. “Als je vanuit daar gaat bouwen heb je altijd een voedzame maaltijd.”
“Dat vegan eten geen eiwitten zou hebben, is gewoon niet waar. Plantaardig eten bevat hartstikke veel eiwitten als je gewoon weet waar je op moet letten. Dat zijn dus peulvruchten, noten en zaden, die hebben de meeste eiwitten, maar groenten hebben die ook.”
2. Maak het vet!
Maar, dan wil je natuurlijk óók dat het lekker is. “Mensen houden van vet eten, daarom is kaas altijd geliefd om door een maaltijd te doen.” Die vettigheid kan je ook met andere, plantaardige vette producten vervangen!
Bovendien zorgt kaas natuurlijk voor ontzettend veel smaak.” Hoe we dat kunnen vervangen én zorgen dat je die smaak niet te veel mist?
No joke: je kunt zometeen een vegan gekookt eitje eten (en dat wil je)
3. Basis sausjes
Zorg voor een paar goede basis sausjes die lekker romig zijn. “Ik maak het romige vaak zelf na met soja yoghurt, een lepeltje vegan mayo erbij en wat citroen met wat zout en peper en je hebt een heerlijk romig sausje wat je overal doorheen kan doen,” aldus de receptenmaker.
“Eet je Indiaas? Dan gooi je er munt doorheen. Kook je Mexicaans dan doe je de ingrediënten in een blender met jalapeño, koriander en limoen. Ga je voor een Midden-Oosterse maaltijd dan gooi je er juist wat harissa doorheen.”
“Een andere lekkere romige saus die maaltijden binnen een handomdraai romeriger maken is tahini. Of juist een sausje van groene kruiden zoals met een mix van koriander, peterselie, limoensap, knoflook, olijfolie, peper en zout in de blender. Je hebt dan ineens een smaakbom in je eten.”
4. Ga voor zoet in je maaltijd
Je kunt het excentrieke van een zoute kaas ook goed vervangen door juist iets zoets. “Je accentueert dan het zoute, bovendien brengt het zoete vaak ook iets zuurs met zich mee.” Je kunt jouw maaltijd bijvoorbeeld lekker vegan oppimpen door blokjes mango of ananas toe te voegen of door een quinoasalade of stampot een appeltje heen te doen. Simpel, maar oh zo lekker is dit plant-based alternatief.
5. Ga voor bijzondere ‘extraatjes’
“Mijn favoriete touch is toch wel om gepekelde rode kool of rode ui toe te voegen aan een maaltijd.” Hoe maak je dat nou echt lekker?
Het is ongeveer 50/50 aan water en azijn, een schepje suiker en dan kan je met je vinger gewoon proeven hoe het geheel smaakt. “Is het nog erg zuur? Voeg dan een beetje suiker toe. Dat giet je vervolgens over de rode kool, ui of bloemkool. Dat kook je tot je heerlijke zoetzure groentes of ui hebt.”
https://www.bedrock.nl/de-ultieme-gids-voor-de-wannabe-veganist-all-you-need-to-know/
6. Kruiden zijn key
“Kruiden zijn natuurlijk ontzettende smaakmakers.” Verse kruiden ergens aantoe voegen helpt daarom enorm om van je plantaardige maaltijd een smaakexplosie te maken. “Doe dat wel op het laatste en gooi ze er vers overheen.”
7. Ga voor smaakexplosie om toch tot die ‘kaassmaak te komen
Wil je een lekkere basic pasta met witte saus met een romige saus maken, dan kan je een lekker romig sausje maken van cashews voor het romerige gevoel. Toch mist er dan nog wel iets van die bijzondere umami smaak die kaas met zich mee brengt, Hoe je dat oplost?
“Gooi wat bloemkool in de oven met cajun kruiden, olie, zout en peper en je roostert dat even gaar, en doet dát op de pasta, dan mis je die kaas echt niet meer. Dat kan je ook doen met zoete aardappel en wat gerookte paprika poeder, pompoen met kaneel of bloemkool met komijn.
Of je voegt lekker kappertjes of stukjes zongedroogde tomaat toe. Dan wordt het pas echt feest. Je moet even denken in extreme smaken om het na te bootsen.”
Simple as that is planted-based koken.