Hoe de ‘Pink Tax’ vrouwen benadeelt en wat we er tegen kunnen doen
Scheermesjes, shampoo, deodorant, maar ook spijkerbroeken en zelfs vitaminepillen zijn voor vrouwen vaak een stuk duurder dan voor mannen. Terwijl het in wezen toch dezelfde producten zijn. Dit heeft alles te maken met de zogenaamde ‘Pink Tax‘.
Wat is het en, nog veel belangrijker, wat kun je er tegen doen? We leggen het uit.
Vrouwen betalen 14 procent meer
De ‘Pink Tax‘ is een term die wordt gebruikt om het feit te beschrijven dat veel producten die gericht zijn op vrouwen, zoals cosmetica, verzorgingsproducten en kleding, vaak duurder zijn dan vergelijkbare producten voor mannen. Het is een vorm van genderdiscriminatie die vrouwen financieel benadeelt, simpelweg vanwege hun geslacht.
Zo bleek uit een onderzoek van de New York City Department of Consumer Affairs dat vrouwen gemiddeld 7 procent meer betalen voor kleding, 13 procent meer voor persoonlijke verzorgingsproducten en 8 procent meer voor speelgoed dan mannen. En een onderzoek van de Europese Commissie toonde zelfs aan dat vrouwen gemiddeld 14 procent meer betalen voor vergelijkbare producten dan mannen.
Genderneutrale scheermesjes
Het ultieme voorbeeld is scheermesjes. Bij Kruidvat kost een scheermes voor mannen van het huismerk met zes reservemesjes 5,49 euro. Dezelfde roze variant voor vrouwen, ook van het huismerk en met zes reservemesjes, kost 6,99 euro. En ook op scheergel wordt Pink Tax geheven. Zo is bijvoorbeeld de Venus Satin Care scheergel voor vrouwen 3,39 euro terwijl de mannelijke variant slechts 2,49 euro kost. Zo betaal je als vrouw 25 procent meer voor hetzelfde product.
Bij de HEMA, een winkelketen die zichzelf toch presenteert als progressief en als een van de eerste met een genderneutrale kinderlijn kwam, zou je verwachten dat de prijzen niet zouden verschillen. Maar helaas is niets minder waar. Een set van vijf roze wegwerpscheermesjes (voor vrouwen) kost bij de Hema 2 euro, terwijl de set van 5 grijsgroene wegwerpscheermesjes (mannen) 25 eurocent goedkoper is.
Dit kun jij er tegen doen
De ‘Pink Tax‘ is niet alleen oneerlijk, het heeft ook grote financiële gevolgen voor vrouwen. De ‘Pink Tax‘ komt namelijk nog eens bovenop de genderloonkloof: vrouwen worden vaak minder betaald dan mannen terwijl ze hetzelfde werk verrichten. Dus we verdienen al minder en moeten dan ook nog méér betalen voor dezelfde producten als mannen. Daardoor houden we minder geld over voor andere noodzakelijke uitgaven en kan het zelfs leiden tot schulden.
Wat kun je doen om de ‘Pink Tax‘ te bestrijden?
1. Vergelijk prijzen
Voordat je een product koopt, is het verstandig om de prijzen te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld op websites van verschillende winkels om te zien waar je hetzelfde product voor de laagste prijs kunt vinden. Dit kan je veel geld besparen en je helpt om bewust te worden van de prijsverschillen tussen producten voor mannen en vrouwen.
2. Koop genderneutraal
Laat de roze producten staan en probeer zoveel mogelijk producten te kopen die genderneutraal zijn. Dit zijn producten die niet specifiek zijn ontworpen voor mannen of vrouwen, maar voor iedereen. Zo voorkom je onnodig ‘Pink Tax‘ te betalen.
3. Wees je bewust van de ‘Pink Tax’
Het is belangrijk om bewust te zijn van de ‘Pink Tax‘ en dit probleem aan te kaarten bij vrienden, familie en retailers. Door het bespreekbaar te maken en mensen er bewust van te maken, kunnen we bijdragen aan verandering en de genderongelijkheid in de maatschappij verminderen.
Dit kunnen we leren van IJsland (het land met al 9 jaar de meeste gendergelijkheid)