Een pijnlijk lichaam? Dit is waarom je opgekropte emoties kunt voelen
In de psychologie heerst er de opvatting dat trauma in ons lichaam kan blijven zitten. We begrijpen dat een lastige gebeurtenis onze hersenen binnendringt, maar zorgt dit letterlijk voor een pijnlijk lichaam?
Het lichaam en onze mind zijn met elkaar verbonden. Verdriet kunnen we in onze schouders voelen en als we heel bang zijn, kan dat onze lage wervels raken.
Pijnlijk lichaam door emoties
Ondanks we dus emotionele pijn in ons lichaam kunnen voelen, zitten onze organen niet in elkaar op een manier om ons precies te vertellen wat er aan de hand is. Daar hebben de hersenen moeite mee.
Ons lichaam heeft een geweten
Volgens School Of Life zit het zo: ons lichaam heeft een geweten. Als de route om jezelf te uiten via de verbale weg, ook wel je mond, geblokkeerd is, zit er niks anders op dat sommige van die pijnlijke gedachtes door ons lichaam gaan en dat kunnen wij dus voelen.
We hebben pijn aan bepaalde lichaamsdelen, terwijl ons brein bepaalde gevoelens maar blijft onderdrukken. We zijn heel goed in signalen van bijvoorbeeld depressie of anxiety weg te wuiven, maar ons lichaam merkt wél echt dat er iets aan de hand is.
Een pijnlijk lichaam kunnen we moeilijk negeren. Vervelend, maar dat is zeker niet voor niks: ons lichaam geeft namelijk eigenlijk het signaal af âhĂ©, er is iets aan de hand, doe daar wat mee!â.
Wat voel ik?
Emotionele pijn kan zich in verschillende lichaamsgebieden uiten. In de buik kan je bijvoorbeeld pijn, diarree of maagklachten krijgen. Op het gebied van je hart en ademhaling kan je pijn in de borst voelen, hartkloppingen krijgen of je benauwd voelen.
Je kan ook bijvoorbeeld pijn aan je spieren of gewrichten krijgen, je stijf voelen of kracht verliezen. Je voelt het in je onderrug of bij je nek en schouders. In het algemeen kan het bijvoorbeeld zorgen voor vermoeidheid, duizeligheid of gevoeligheid voor prikkels. Op veel verschillende manieren kan de emotionele pijn zich dus uiten.
Aan de slag met je emoties
Als we maar blijven vluchten van onze emoties, kunnen we het niet meer aan van binnen en dat merken we dan aan onze rug: deze pijn laat ons merken dat er iets mis is. Net zoals onze buik of nieren, waar de emoties ook geen weg naar de buitenwereld wisten te vinden.
Een pijnlijk lichaam kan ons niet meer vertellen dan dat er iets fout is. De rest moeten we met onze hersens uitvogelen: het herinneren, vormen van een mening erover, het rouwen.
Wie hebben er meer kans op een pijnlijk lichaam door emoties?
Volgens het platform Emotie als Medicijn vergroten bepaalde karaktereigenschappen de kans dat je emotionele pijn in je lichaam voelt. Deze eigenschappen kunnen het gevoel opwekken dat je jezelf niet goed genoeg vind en dat zorgt voor een voortdurende spanning. Dit gevoel van spanning uit zich vervolgens op een lichamelijke manier. Als je eigenschappen hebt die te maken hebben met emoties binnenhouden, zorgt dat er ook voor dat je sneller pijn in je lichaam gaat voelen.
Karaktereigenschappen
Er zijn veel verschillende eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat spanning zich sneller op een lichamelijke manier uit.
Lichamelijke pijn kan bijvoorbeeld met onzekerheid te maken hebben. Je hebt een lage eigenwaarde en wilt graag dat mensen je goed en aardig vinden. Daardoor kan je perfectionistisch zijn en hoge verwachtingen aan jezelf stellen.
Je wilt veel mensen pleasen en komt niet voor jezelf op. Je voelt je regelmatig schuldig of hebt een groot verantwoordelijksheidsgevoel. Je vind het lastig om los te laten of draagt boosheid met je mee. Emotionele pijn kan dus te maken hebben met het beeld wat je van jezelf hebt en anderen. Sommige mensen hebben er dus sneller last van dan anderen.
Ons lichaam bedanken voor de pijn
Toch kunnen we een pijnlijk lichaam soms dankbaar zijn: dankbaar dat het zo eerlijk is tegen ons, dat er inderdaad iets aan de hand is. Een pijnlijk lichaam is een reminder om stil te staan bij de emoties die het veroorzaken. Je hoeft niet te lijden.
Â