Plan dagelijks een piekerkwartiertje in en je zult beter slapen
Het was weer een volle dag: gewerkt, gesport en tussendoor nog even snel met een vriendin gegeten. Dan eindelijk het moment waar je je zo op verheugd had: slapen. Je gaat liggen, doet je ogen dicht en daar komt het. Een tornado van gedachten raast door je hoofd en voor je het weet, lig je weer uren te piekeren. De oplossing hiervoor lijkt een dagelijks piekerkwartiertje te zijn.
Komt bovenstaande omschrijving je bekend voor? Je bent niet de enige. Velen van ons liggen ‘s nachts weleens wakker door gepieker. Overdag een piekerkwartiertje inplannen kan voorkomen dat je hoofd in de nacht op hol slaat.
Waarom piekeren we zoveel ’s nachts?
Volgens ‘piekerprofessor’ Bart Verkuil zijn er meerdere redenen waarom we vooral ’s nachts piekeren. Ten eerste is er in de nacht simpelweg minder afleiding, waardoor je gedachten vrij spel krijgen. Daarnaast zorgt moeheid ervoor dat je minder goed in staat bent om rationeel te denken. Plots lijkt een doemscenario waarin alles fout gaat op je eerste werkdag opeens heel realistisch.
Ook interessant: Slaapproblemen? Met deze 5 slaaptips val je vanavond in slaap als een roosje
Er is ook een evolutionaire verklaring voor het piekeren ’s nachts. Onze verre voorouders moesten in de nachten namelijk erg op hun hoede zijn. Daarom kunnen problemen ’s nachts groter lijken dan overdag.
Piekerkwartiertje: schrijf het op
De nacht is dus het ideale moment om te piekeren, maar met een piekerkwartiertje overdag kun je dit tegengaan. Hoe werkt het? Ga rustig zitten en schrijf alle twijfels, angsten en problemen die je hebt op. Beperk dit tot maximaal 6 onderwerpen. Door op deze manier je zorgen van je af te schrijven, kan het vaak direct al een stuk lichter voelen.
Ga daarna één voor één alle onderwerpen af en bedenk of je er iets aan kan doen. Hierdoor ga je proactief met je problemen om en kom je uit de slachtoffermodus. Je neemt als het ware het heft van je leven in eigen handen.
Must read: Boodschap voor piekeraars: waarom nadenken nooit levensproblemen oplost
Het is belangrijk dat je dit piekerkwartiertje niet te kort voor het slapen plant. Anders bestaat er de kans dat je je zorgen alsnog je bed in meeneemt. Beter is het om na het piekerkwartiertje nog even te ontspannen. Dit kan door yoga, meditatie of het lezen van een (inspirerend) boek.
Accepteren biedt rust
Natuurlijk zullen er soms ook problemen zijn waar je helemaal geen invloed op hebt. In dat geval kan het accepteren ervan rust bieden. Je kunt immers toch niets doen aan de situatie en het piekeren laat je alleen maar extra lijden.
Lees ook: Beter worden in accepteren? Deze 5 dingen wil je weten
De veertiende Dalai Lama zei het al: “Of jouw specifieke probleem is op te lossen, zodat je je er geen zorgen over hoeft te maken. Of je probleem is onoplosbaar, zodat het geen zin heeft je er zorgen over te maken.” Het klinkt als een open deur, maar wanneer dit klikt in je hoofd gaat er een (piekerloze) wereld voor je open.
Meer lezen over piekeren:
- Wanneer het piekeren niet stopt: Hannelore (21) leeft met een gegeneraliseerde angststoornis
- Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)
- Een wetenschapper deelt 7 manieren om te dealen met piekergedachten